FORSIDE
MANUSKRIPTER
TALER

Sofastykker og Blikfang
Tale ved Selskab for Dansk Fotografis landsmøde 6. oktober 2007

af Morten Bo

Nogle drømmer om at vinde i lotto. Andre drømmer om at vinde i kærlighed. Og så er der dem, der allerhelst vil vinde en medalje i Den 26. Nationale / DM i fotografi.

Alle er enige om, at det må være skønt at vinde en million, og enhver kan forstå, at det må være lykken at vinde en kvinde eller mand.
Men helt ærlig, hvorfor er det så pragtfuldt at få at vide, man har taget et godt billede?

Ugens lottotal bliver fundet ved lodtrækning, med kærlighed vinder du kæresten, men hvordan nogle vildt fremmede mennesker kan afgøre, om dine børn er bedre end en udsigt fra Mont Blanc , det er svært at forstå.
Når ikke man kender dem, der er på billedet, kan man da ikke vide om det er godt.

Det er ikke nemt at være fotograf og skulle forklare sin kæreste eller mor, at billedet er et billede og ikke hendes børn.
At et billede er en fortælling og ikke en udsigt. At et billede er et digt, et stykke musik, et visuelt broderi, som skal minde dig om, at livet er smukt og du er i live.

Det er ikke nemt at være fotograf, når du, bare fordi du smider et enkelt af de 250 farvebilleder af børnene, du hentede hos fotohandleren ud, må høre:
- Hvor nænner du at kassere dine egne børn.
Det er ikke nemt at være fotograf.

At du hænger tordenskyer i stormvejr op på væggen og ikke tulipaner i modlys, det fatter hun ikke.
Og stønner du så utålmodigt, irriteret, at hun selv kan købe sine tulipaner, så er det på tide, at komme ned i klubben.
Så har du brug for hjælp.

Du har brug for at blive forstået. Tale med nogen, der ved, at et billede er et billede og hverken børn eller blomst.
At et billede er en skabning og at du har skabt den.
Du har brug for at tale med nogen, der ved, at et motiv ikke er født godt eller dårligt, men at det kan blive til et grimt og klodset billede og sekundet efter, taget i en ny vinkel, til det smukkeste og dejligste.
Du har brug for at nogen kigger på dine billeder og forstår.

I klubben kan du finde forståelse for, at dit billede ikke er det motiv, du har fotograferet, at det måske ikke engang er et billede af det motiv, du har taget, men at du har brugt motivet til at skabe noget helt andet.
At dit billede ikke er billedet af noget, du har set, men noget du har følt. Eller fornemmet.
Du må ned i klubben, hvis du skal finde forståelse for, at din tulipan ikke er en blomst, men en duft og dine tordenskyer ikke et uvejr, men en frygt.

Uanset hvad du har fotograferet, vil nogle af dine billeder være gode og andre dårlige. Men alle vil de være dine.
Dit valg, dit syn, dit udsnit. Det vil være billeder af dig, du vil blive diskuteret, kritiseret, vendt og drejet, kigget på og lyttet til.

Det vil være befriende at snakke med andre fotografer, der har det som dig, de laver også billeder for at fortælle, hvem de er.
En nynner forsigtigt en tulipan mens en anden tordner derudaf.

Det er godt at vise billeder i klubben, men det er også farligt, for det billede du troede var det allerbedste viser sig at være elendigt, ingen føler noget da du lægger det frem, ingen kan se, hvad du vil og ingen kan forstå, hvad meningen er.
Det er en skuffelse, men det er også lærerigt.

At tale om billeder, lytte til synspunkter og få kritik giver dig lyst til at gøre det bedre.
Du får erfaring og bliver dygtigere både til at fotografere og argumentere.
Du kan bedre forklare for kæresten, hvorfor dit uvejr er bedre end din tulipan, når det er blevet diskuteret en aften i klubben.

Det kan godt være frustrerende, at der ikke er nogen opskrift på det gode billede.
Når du spiller fodbold er det målene, der tæller og i Netto er det prisen, men hvordan kan man vide, om et billede er noget værd? Hvem bestemmer det?
Det gør de i klubben.

I klubben er alle dommere. Alle viser billeder og alle bedømmer.
Nogle er bedst til at snakke og dømme, andre er bedst til at skabe og lytte. Men alle er med til at bestemme.

Du bestemmer, hvornår et billede er godt.
Men det gør de andre også, og det går op for dig, at et billede godt kan være både dårligt og godt.
Du opdager også at et billede kan være godt til at begynde med og ende med at blive dårligt. Eller at et koldt og kedeligt billede kan tales varmt og værdifuldt.

Det går op for dig, at for nogle er et billede godt, når det får dem til at føle noget. Når de berøres, når de føler ømhed eller omsorg, frygt eller foragt.
Andre skal have en intellektuel udfordring, de foretrækker det billede, der får dig til at tænke, til at overveje og ressonere.
Det gode billede er for nogle det billede, der er til at holde ud at kigge på i årevis, andre skal have et hastigt sug i maven og så videre i en fart.
Nogle er til sofastykker andre til blikfang.

Forsøger du at lave et godt billede, billedet alle kan lide og alle forstå, vil du altid ende med et dårligt.
Men forsøger du at lave et ærligt billede, der viser, hvem du er, eller hvad du føler eller tror, fortæller du noget interessant, en ny historie eller en velkendt på en ny måde, har billedet mulighed for at blive godt.

Du er, som alle andre født med en evne til at se og skabe billeder, men hvis ikke den evne bruges, så mister du den lige så langsomt.
Har du et særligt talent, har du billedsyn, så har du betydeligt lettere ved at lære at fotografere og lave billeder end andre, men bruger du tid og energi på at gå til læse-særundervisning og special-stavetræning i stedet for at gå i klubben, udvikler du dig ikke, men spilder dit talent.
En ordblind, der vil være skriftklog er den fødte taber.

I klubben vil du lære at fotografere. Hvordan du med lys og skygge får en tulipan til at dufte, hvordan du skaber buldrende torden af en tung og regnfuld himmel
Du lærer ved at øve dig og lytte og øve dig igen.

Smid billeder på bordet, send ind til konkurrencer, bliv bedømt og tag ved lære.
Men lær aldrig hvordan et godt billede skal se ud, for så slutter festen.
Når det bliver en vane at få medalje, så forsvinder glæden, og mister du glæden, så er det forbi. Med skaberiet. Med klubben og med fotografi.

Men er du spændt på dommernes afgørelse, og glæder du dig til at komme hjem med et diplom, så har du også fortjent at vinde.

Tillykke med den censurerede og Den 26. Nationale / DM i fotografi.

mb 6.10.2007