FORSIDE
MANUSKRIPTER
ARTIKLER

Anmeldelse af Jacob Carlsens: Outcast
Bobler af Velvære
af Morten Bo

Kan jeg tillade mig at boble af velvære, når jeg bladrer i Jakob Carlsens dokumentariske beretning om Outcast-kulturen i Asien? Et omfattende fotografisk værk om en udstødt befolkningsgruppe, der lever i armod og fattigdom på den anden side af planeten.

Når jeg nyder de sorthvide billeder, er det ikke for det, de viser, men det, de betyder, de rammer mig. Mig og mine.

På bogens første billede ses udtryk af foragt, ængstelse, ubehag, nysgerrighed, omsorg, tvivl, frygt og afmagt. De 16 ansigter har hvert deres udtryk og alle ansigter er på samme billede. En gruppe børn og unge og et par voksne står omkring en sovende bedstefar, der bliver barberet på issen. Han sidder afslappet, huden er rynket og tynd, stemningen afventende, stilfærdig men også accepterende, sikke et syn!

Det er en afdød fra en højere kaste, der af de kasteløse gøres klar til kremering, men billedets betydning rækker ud over den begivenhed som fandt sted.

Overalt i verden findes udstødte, i Danmark har vi masser, men vi gør, hvad vi kan for holde dem ude, holde dem nede. Skjule deres elendighed, men Jakobs billede viser, hvordan det er at være udstødt.

I de ansigter ligger nøglen til løsning af vores væsentligste samfundsproblemer, asylpolitik, bandekriminalitet, kontanthjælp, indvandring, klasseforskel og kulturkløft.

Fordi fotografen har en holdning, har noget på hjerte og er en blændende dokumentarfotograf, er bogen et fotografisk mesterværk.