FORSIDE
MANUSKRIPTER
PROSA
Gudhjem 25.juli 2018


Imorgen I morgen

Jeg er velfungerende sommerautist, og der kommer en helikopter, utroligt den kan holde sig i luften, når den er så tung, og så har man genmanipuleret en sild, så den ikke har nogen ben, jamen det er da fantastisk, det er lige noget for Gudhjem Røgeri, hvor man klods i benene på de nyrøgede, og hvad med den pasteuriserede æggeplomme, det må blive det næste, æg uden hvide og virus klar til servering for sommerens sandalfolk med solhat og sans for Sol over Gudhjem.
Så nu flyver den tilbage, den er nok på udkig efter ubudne gæster på vandet, for i Allinge er der Folkemøde imorgen, og sikkerheden i top.
Inger kommer, Støjberg og prinsen, Joachim, det er dem, vi vil se, nej ikke høre, den ene har vi hørt rigeligt af, og den anden udtaler sig ikke, nej det er se dem, vi vil, se om det er rigtigt, at de findes i virkeligheden, og virkeligt bliver det i morgen, når folket holder møde og får lov at se, at de er virkelige, de kongelige og kendte og kloge.

Randers Regnskov har sendt en elefant, den står fæstnet med barduner på en trailer, ser så sød og rigtig ud, kan næsten ikke være der, ørerne er foldet ud, blikket fast, den venter på imorgen, hvor det hele går igang, så mødes folket omkring regnskoven for at debattere, hvordan vi passer bedre på den, og mon ikke elefanten kommer ned fra traileren og får lidt grønt, det har vi jo nok af i Danmark, det grønne, vi er verdens grønneste, siger de, så det skal nok passe.
Imorgen i morgen bliver biler fjernet og fustager monteret, så bliver der vist vej og holdt vagt og mikrofonerne tændt, så skal der spredes slogan og slagord, og skærmtrolde sminkes, så bliver der skubbet og spist og spadseret, taler bliver holdt og bolcher delt ud, og der er morgenkaffe til de morgenfriske.
I morgen vil de folkevalgte forklare sig på storskærm, økosandwich langet over disken, og der vil blive talt dunder fra folkets talerstol, så ruller lavinen, bare teltdugen holder, og de fremmede holder sig væk. For det her er danskernes fest  røde, blå og alternative, institutioners public service og foreningers græsrodsmission, de er her allesammen og ih, hvor det batter. De rettroendes forlystelsespark åbner i morgen, det imorgen det går igang.

Det er endnu ikke turistsæson, men mens de venter på sommerens invasion, øver de sig, bornholmerne i hjælpsom betjening. Da mit hjul skulle skiftes midt på marken, kom naboen løbende med donkraft og nødhjælp, som holdt han udkig efter en tumbet turist med brug for assistance. Også Bents Auto som plottede op, da jeg søgte et værksted, var på dupperne, stod parat i kedeldragt og syngende bornholmsk, og som han kunne snakke uden at løfte blikket fra de travle hænder med flossede negle. Kornpriserne var i bund og politikerne idioter og turisterne dumme, men hans flexlån var næsten rentefrit og så smiler han skævt, som har han taget røven på finanssektoren. Men ellers var der ingen grænser for brokkeriet, selv beløbet, han skulle have for at skifte dækket, var latterligt lille.
- Sølle hundrede kroner får jeg ud af det. Jeg klappede ham undskyldende på skulderen, da han rakte mig kvitteringen.
- Bare 15 km er der til Allinge, men jeg har aldrig været til Folkemøde. Lang pause mens han baksede hjulet på plads.
- Og jeg fatter ikke, at de strømmer hertil selv dem fra Jylland, jamen de er da... og så bankede han med en hammer på pyntekapslen.
- Far døde for 5 år siden og han havde smågrise, men det kan jo slet ikke betale sig, så nu har jeg indrettet autoværksted, og det er en formue, jeg skal betale, for at Bents Auto til at plugge op på GPS når nogen punkterer. Som jeg, ja en kniv var stukket gennem dækket tre steder og jo, jeg parkede nede i byen ud for et vindue.

Indkørsel forbudt, stoppestedet aflyst, sidste bus er kørt, teltene er hvide, rene, fæstnet med røde stropper til betonklodser, de skulle jo nødig blafre væk, kun lidt bevæger den sig i vinden, presseningen, som gemmer den et stort og hemmeligt luftrum af klarhed og tomme bænke, et tomrum i forventning om morgendagens Justicia med bind for øjnene og vægten i hånd eller er det uretfærdigheden, der er til debat, retten til at have uret?
Og her er den så Fremtiden beskyttet af flydespærring, så ingen kommer for tæt på ad vandvejen, og fra landevejen er der jo indkørsel forbudt. På store plancher viser Folkekirkens Nødhjælp den heltemodige, uselviske indsats, der gøres af dansker frivillige for at rydde miner i SydSudan, de er ikke missionærer men humanister, og imorgen bliver der åbnet for Fremtiden.
Abrikoserne er sure og folk er fede, nej tykmavede, og jeg er grådig som bare fanden, det er en del af min sommerautisme, at være grådig og systematisk, ville ikke finde mig i at skohornet havde skjult sig, jeg ledte og ledte og sorterede og lagde på plads og gennemgik de ordnede bunker og checkede alt, men ville ikke tage sko på, før det var fundet, hornet, ville bare ikke. Ikke fordi det var nødvendigt, men for at insistere på, at det var altså mig og ikke skohornet, der bestemte, og der lå det så alene på sædet halvt i skjul under bordet. Det er skønt at være senilautist.

Nu snakker de om rejer, om de er bedst i lage eller upillede, hvad med rejer uden skal, det er del af autismen, at jeg vil løse alle problemer, altid vise en vej,  den ganmanipulerede reje, hvorfor ikke? Hader, når man insiterer på det håbløse, og opsøger det umulige som en undskyldning for at sidde fast. Rødder skal holde dig fast ikke mangel på udsigt. Eller udsyn.
Grimbergen Blonde er bedst, men surt når den serveres i et Tuborgglas, det er fandenme problematisk, som når skohornet har gemt sig, men hvad kan jeg gøre, når Grimsberg-glasset er for lille til det, jeg bestiller, øv altså, der skal være orden i tingene og alt på rette plads, mine fiskeben er foldet sammen i en serviet, cigaretpakken ligger ved siden af lighteren ved siden af notesbogen, og jeg har betalt. Der skal være orden i tingene, sådan er jeg, og imorgen skal jeg til møde med folket.