FORSIDE
BULLETIN
DAGENS 2020

Dagen 16.IV.2021

Et verdenskort til barnebarn, der fylder år imorgen, glat som en whiteboard, så han kan skrive og slette, hvor han vil hen, og hvor han har været.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende billeder til: mb@mortenbo.com

Dagen 15.IV.2021

Så kom årets bibliotekspenge knap 7.000 kroner tak for det.
Folkets Skole fra 1981 giver 1.300 kr. for 62 bøger og digtsamlingen Bobler 800 kr. for 10 eksemplarer, lyrik giver mere end anden litteratur.
Spor - et folk og en fotograf i 70'erne udløser 700 kr for 77 bøger og så er der 17 eksemplarer af Levet og Levnet - digt om erindring og 135 børnebøger i serien om Trine.
2 af de 33 eksemplarer af min novellesamling Anna - og andre noveller der står på bibliotekerne nåede at komme med på årets opgørelse.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.IV.2021


Med Albert til åbningsløb på Gallopbanen, jubii - det glædede jeg mig til, han har ikke været til hestevæddeløb før - men - men - jeg fik igår besked på, at løbet på lørdag bliver gennemført uden tilskuere, og at jeg vil få pengene tilbage for de billetter, jeg havde købt. Øv øv.
Næste løb er 22.maj, så håber jeg på åbne døre, for det er altså vildt at være til gallop.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 13.IV.2021

De er altså hurtige på Søbogaard, jeg bestilte i nat blåbærsaft og hyldeblomstsaft,       og da jeg vågnede, stod det foran køkkendøren, 24 flasker af hver og 5 kg. rørsukker.Så nu skal der gang i tankene. 16,8 liter koncentrat til 50 liter vin, det svarer til blandingsforholdet 1:3, det er kun godt, vinen bliver lidt kraftig i smagen.

Har nogen brug til vejledning eller gode råd, så send mail eller billeder til mb@mortenbo.com

Dagen 12.IV.2021
ET BILLEDE

Yderst en skal, så stødsikker hård, det er den mest kedsommeligt udseende grønne kugle, som faldet fra himlen ved et uheld, der nu venter på at blive hentet. tålmodig urørlig står den der, blind og døv og bare venter, røber intet om ærinde eller indhold, oprindelse eller behov, gad vide, hvad den ville sige, hvis den kunne tale eller finde på, hvis den kunne bevæge sig, men som den står på bordet i ensom mejestæt, er den en evighedens uforanderlige apostel

Et enkelt hug med den skarpeste sabel eller machette, og den er kløvet i to, det fineste rene snit, og dejligheden åbenbares, så forførende saftig, så smeltende blød og rød som et hjerte, der brister.
kødet er sødt, det smelter på tungen, lyst nær skallen og mørkest i midten, det er der, de sidder, små sorte frø der kun venter på at blive født og båret og tabt på frugtbar jord langt hjemmefra for at spire og gro og en dag kunne sætte frugter i verden med livgivende kerner, som dem selv

Så beskyttet og indespærret har de været, kernerne, men nu klar til den vide verden, om du spiser dem eller spytter dem ud, de skal nok klare det, holde fast ved livet og bringe det videre.
de er ikke tillokkende som det røde kød, snarere tværtimod forsøger de at skjule sig, er skabt til at blive overset og fortæret ved en fejl, jamen det er da en hel vidunderlig indretning, sådan en vandmelon med sødlig charme, kulørt lækkeri og oversete frø, lad dem bare blive spist, de skal nok komme ud og lande et sted med sol og vind og vand i en fugtig, næringsrig jord

Lokkemad med skjult agenda, det er det, det er, og når kniven har spaltet frugten, åbenbares meningen, ikke bare vandmelonens men livets, sådan er det. du beskytter sig med en afvisende skal, men møder du en bejler, der ved, hvad du gemmer, så lader du dig kløve og blotter dit kød, spis mig, spis mig, spis mig, den ultimative overgivelse, en nedarvet list og den er meningen. er snittet rent, så er synet skønt. og billedet bare det smukkeste.
Skrevet 11. april 2021 inspireret af et udvalgt billede       mb@mortenbo.com

Dagen 11.IV.2021
Hvorfor hvorfor hvorfor?
du spørger og spørger fordi du er nysgerrig
vil om bagved ind i stuen
hen til skabet ned i skuffen finde nøglen

Åbne for den hemmelige skat af inderlig
oprigtig sandhed for at få et svar
men svaret vil altid være det samme:
fordi det er meningen

Derovre derinde dernede
der findes den meningen i en kiste
ved vejs ende der findes den
i et skrin af dyrebar erkendelse

Det er ikke vigtigt om du finder nøglen
og får åbnet skrinet
når bare du ved at det findes eller tror
for troen kan som erkendelse give mening

Erkend erkend erkend
er mit råd til dig der søger og tvivler
for troen på at der findes en mening
skærper sansen og styrker sindet

Og sådan er det med frihed
at den findes i en æske en pose i din taske
eller lomme for frihed er ikke
et spørgsmål om sted men om ånd
Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 10.IV.2021


En fantastisk dokumentarserie har jeg fulgt på Netflex om individ og system, om tro og fantasi, om rettens gang og tidens tand, loyalitet og forædderi. Pøbelkultur og retfærdighed.

En kvinde bliver skræmt, da en ugle flyver ind ad et vindue, og slår ud efter den.
Baskende griber den fat med spidse, skarpe klør i hendes baghovede, mens den hakker hende i håret.
Forgæves slår hun ud efter den, river totter af sit eget hår ud, da hun forsøger at gribe dens klør, men uglen hakker bare videre, mens hun flygter mod trappen for at komme ned og ud, men falder så uheldigt, at hun brækker nakken.
Da ægtemanden kommer styrtende er uglen fløjet og hans hustru ligger død på trappen.

I 10 afsnit optaget over 15 år følger vi minutiøst anklagerens bestræbelser på at få morderen straffet, og det kan kun være ægtemanden, mens forsvareren gør alt for at bevise, at der er tale om et uheld.
Et nævningeting idømmer ægtemanden fængsel på livstid. Han sidder 8 år, men får så rettens ord for, at sagen skal gå om. Der er påvist fusk og vildledning i bevisførelsen, og han løslades mod kauktion til husarrest, 3 år med fodlænke i eget hjem, så får han tilbuddet, at hvis han erkender sig skyldig, vil han blive løsladt.
Den døde kvindes søstre kæmper utrætteligt og søstersolidarisk for at få hævn, mens hendes to døtre loyalt og kærligt støtter deres far.

Da han har erkendt sig skyldig hører en ugleekspert ved et tilfælde om skaderne og finder det indlysende, at der er tale om et ugleangreb. Sårenes antal, placering, dybde og længde, hårtotterne, de mikroskopiske fjer, der blev fundt i sårene, han er ikke i tvivl. Men for sent.
Den skyldige har tilstået, retssystemet var ufejlbarligt. Søstrene fik deres hævn, døtrene deres far, den anklagede sin frihed og forsvarsadvokaten sin film.

Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 09.IV.2021
Selvfølgelig et Miehleprodukt som min opvaskemaskine og vaskemaskine, Miehle er bare det bedste.

Og nu er den gamle Gram køl og frys så på vej til genbrugsstationen, mens jeg fylder det nye med kød og grønt, brød og øl, de farvestrålende madvarer på billedet er altså ikke mine.

To mand kom i morges, fjernede det gamle og satte det nye op, prof. til tiden, det elsker jeg.

Dyrt, om det var dyrt? Kølemøller siger, jeg kan tjene pengene ind på mindre el-forbrug, så det tror jeg på.

Dagen 08.IV.2021

Så dejligt at få hjælp, når jeg vikler mig ind i computernettets fangstudstyr og ikke kan komme ud.
Havde uden at vide det købt Adobes adgang til Photoshop to gange og ikke været opmærksom på handelsbetingelserne, HUSK ALTID DET, DER STÅR MED SMÅT, så nu accepterer jeg et strafgebyr på 1.000 kroner for at lukke ned i utide for den konto, jeg aldrig skulle have købt.
Tak min søde datter for at åbne mine øjne og rede trådene ud. Og løftet om at tage mig med til Appleshop og købe en ny og hurtigere Mac, for gab! - den er altså langsom.

Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 07.IV.2021


. . . jeg skal ellers lige love for det knitrede og knaldede, da haglvejret blev skudt igang, store iskrystaller smældede i brosten, på bord og bænke, godt jeg var indenfor og kunne nøjes med at kigge og undres.
Fatastisk hvad vejret kan præstere på en almindelig tirsdag, et pludseligt anfald af himmelsk raseri, der gik over lige så hurtigt, som det kom. Efter 10 minutter var det hele smeltet og fortrudt.
Og havde jeg ikke taget et billede var det sikkert også glemt . . .

Dagen 06.IV.2021


Påskefrokost, tarteletter og spagat.

Dagen 05.IV.2021


Det var hendes første sommer, nu er hun så blevet adskilligt ældre og gættede, at det var mig, der have sendt hende et gækkebrev. Påskeæg er udsolgt, så hun får i stedet en pokal fyldt med godter, når jeg i eftermiddag kommer på påskevisit. GÆK GÆK . . .

Dagen 04.IV.2021

For helvede altså fucking P-bøde, jeg har nu haft beboerlicense til min bil, siden det blev indført og er blevet varslet hvert år, når den skulle fornys 160 kr. og så sidder der sgu en strimmel på forruden lang som en Nettobon jfr.§2 stk 1 bekendtgørelse nr.1231 510 kroner det svarer til 3 års afgift, og så er det fordi de i kommunen har udliciteret hele parkeringsvæsnet incl. bøder til Easypark.
Sidst jeg fik en bøde af Easypark - for at have et hjul på den hvide parkeringsafmærkning - klagede jeg og slap, men den går nok ikke denne gang.
Hvad med lidt konduite og en reminder i forruden, at nu er det tid til den årlige fornyelse? Jeg har spurgt i kommunen om jeg ikke kan købe en 10 års license - men nej så får de jo ingen bødepenge i kassen.


Dagen 03.IV.2021


Krokus så kulørt så påskeoptimistisk.
Jeg tog skriveblokken med og fandt en bænk i solen. Digtede om lys og skygge.


Langfredag 02.IV.2021

Fandens også, køleskabet fik hjertestop, men det er også mere end 30 år gammelt, så der er ikke noget at sige til, at det nu skal erstattes af en yngre model. Men det går op for mig, hvor afhængig jeg er af at kunne holde madvarer kolde, måske er det meget sundt at opdage, hvor priviligeret man er.
Da jeg var barn, husker jeg, kom ismanden hver fjortende dag med en blok is på skulderen til at lægge i spisekammeret, det havde en fordybning en halv meter ned i jorden, hvor isen blev lagt, det var tidens køleskab i nybyggede Elementbyen 1949.
Nå jeg må til Kølemøller efter påske og se, hvad de kan tilbyde.


Skærtorsdag 01.IV.2021

Nej nej det er ingen aprilsnar,
at disse billeder er blevet udvalgt af en kollektion på 8 kilo, nu er det op til kunstneren, om min anbefaling vil blive brugt.

Men hvor er de fulde af liv, lyst til at vise sig frem, de er som deltagere i en konkurrence om at være den bedste i hver sin disciplin.
Der er packshot og grafisk manipulation, penselstrøg og tåget skovparti, en kunstparodi og en plet, noget er malet over, som vi ikke må se. Destruktion og hittegods, maskine, materie og en sjov bil. Og så en botanisk iagttagelse og bombemandens værksted, kuløren er frost og vissenbleg det er så superaktuelt, for sådan er tiden. Jamen det er altså vidunderligt at få lov at finde guldkorn i spildevand.
Nej nej, det er ingen aprilsnar, at noget stort er i gære i kunsten lige nu, lige her.

Andre der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Askeonsdag 31.III.2021


Skønt påskevejr igår.
Med datter og børnebørn på tur i Søndermarken. Så saftevand i haven. Hun fylder 50 i år og ønsker sig fear og fame, så jeg må se at få dem færdige.
Er begyndt på ny digtsamling, det elsker jeg, at skrive.
Får besøg i eftermiddag af ex-fata med 5 kg print, som skal kommenteres.

Også andre, tidligere, nuværende eller kommende er velkomne til et besøg, samtale eller konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 30.III.2021


Det var spændende at se og vælge, for der var så meget poesi og oplevelse i de billeder. Taknemmeligheden er stor, at jeg fik lov at være med, og bliver det en bog, så bliver den fantastisk. Så ny og sprællende, som er den stadig levende.

Også andre, tidligere, nuværende eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 29.III.2021

Hvad i helvede, det er altså for meget, mens jeg sov, har nogen været inde og stjæle en time. Alt var, som det skulle være, da jeg gik i seng, og da jeg vågnede og gik på computeren, kunne jeg se, at den var væk, tiden, en hel time bare forsvundet, damn! Ikke at jeg skulle bruge den til noget, men alligevel, kan man tillade sig det, bare at stjæle uvarslet fra sagesløse sovende?

En skuddag hvert fjerde år, det accepterer jeg, for at få årstiden til at passe, og tidszonerne som ignorerer sand soltid er også OK, så at hele landet har samme tid, men kollektiv kidnapning af en time, det er altså naturstridigt.

Måske det er af hensyn til de corona-isolerede, for at forkorte deres lidelser, men så ville en måned da være bedre eller to, så det kunne blive sommer i en fart.
Uha jeg er sur, nægter at acceptere den totalitære indbildning og overvejer seriøst, hvordan jeg kan hævne mig.

Dagen 28.III.2021

Fik aftalt to besøg op til påske, den ene med billeder til en bog:
Jeg har printet en pæn stak billeder, som jeg rigtig gerne vil vise dig.
Jeg vil lave det til en bog og kunne godt bruge dit skarpe blik på projektet 🙂
Det er altid sindssygt fascinerende at se dig kæde billeder sammen, og der er masser af nye billeder, jeg har nok imellem 15.000 og 20.000 billeder ialt måske flere, og hver gang jeg kigger dem igennem finder jeg noget nyt.
Den anden en gennemgang af månedens print:
Hvad med en fem kilos tur efter weekenden, hvis du har plads mellem skriverierne?
Jeg holder gløderne varme, så ilden kan flamme, når der bliver puttet brænde på.


Dagen 27.III.2021

GÆK GÆK GÆK tre gækkebreve har jeg fået med posten
. . . . . . er for lille til at bruge en saks, så det er en tegning af en stjerneeksplosion, tror jeg eller vindmølle, der løber løbsk
og så en gæk gæk gæk jeg er blevet væk . . . . . . . . lidt klodset er den klippet
men den tredje uha som den fineste lysedug så sirlig og pyntet
gæk gæk gæk jeg håber du snart får et coronastik . . . . . . . . .
GÆK GÆK GÆK jeg gækker på 6 år, 9 år og 11 år

en lille og kæk,
en mellem og væk
en stor og fræk
men stikker er jeg ikke . . . .

Dagen 26.III.2021


Test Test Test hver morgen bliver jeg kontrolleret, resultatet skrevet ind i tabellen, og hvis kurven afviger fra det forventede og acceptable, bliver skruen strammet og kontrollen øget. Januar og februar var, som det fremgår af diagrammet nogenlunde stabile, så sløsede jeg med reglerne, og det gav den bekymrende udvikling i marts måned. For at undgå et totalt forbud indføres nu øget kontrol og nye restriktioner.
Test Test Test hver morgen bliver jeg barfodet på fastende hjerte tvunget på vægten.

Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 25.III.2021

Havde konsultation igår med en ung, der søger journalisthøjskolen, og ansøgningens billeder var helt i top, men med billedteksterne kneb det lidt, så jeg sagde: .
når du brænder for en sag, så er du den bedste. når du gør noget af pligt, så er du blandt de dårligste. skal du gøre noget, du ikke har lyst til, så kører du på autopilot og det duer ikke.

det er så vigtigt, at du får lyst til at ansøge, og det er så hammertydeligt, for alle der ser din ansøgning, om du havde lyst eller gjorde det af pligt.

du skal opfatte det, som er du til olympiaden og har trænet i fire år, jamen mindre end det superoptimale vil være en skuffelse. du skal altså give den hele armen, så at ingen er i tvivl om, at du var den bedste.

altså læs kravene og accepter dem. når der står max 500 ord, så er det slattent at komme med det halve. og når de kræver billedtekster, så skal du ikke tænke, det er da åndssvagt, men at du har så meget information, der er vigtig, som du skal give videre.

hvis du skriver, hvad jeg kan se på billedet, så er det slatten billedtekst. hvis du skriver noget hammerligegyldigt, så lyder du som lokalavisen, når den er værst.

brug billedteksterne til at fortælle mig alt det, som jeg ikke ser, men skal have at vide. tag fat på noget af det, som er vigtigt og måske problematisk, jamen du har garanteret en kæmpekuffert med oplysninger, som er langt vigtigere, end det du skriver.

du skal respektere mig som læser, og jeg vil ikke spises af med noget lirum-larum, og når du har skrevet færdig, vil der være ca 900 ord og så begynder finpudsningen, så skal det overflødige væk, og langsomt kommer du ned på 500 ord, og så skal hvert enkelt ord bedømmes.

kig på billederne når du skriver teksten, giv dig tid og få så lyst.
Andre der søger videre er også velkomne til pep-talk eller briefing. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 24.III.2021

Det interessante billede, er det billede, der er brug for. Billeder ingen har brug for har ingen betydning. Men det betyder ikke, at du skal lave de billeder, folk vil have.
Skal meningsmålinger bestemme, så ender du med en lind strøm af behagesyge produkter. Nej, dit kreative fotografi skal gøre en forskel.

Billedet skal gøre en forskel, ikke selve billedet, men det billede det skaber i folk. Kunstnere benytter ofte konceptet: mit billede er en bombe, jeg lader springe, og så må vi se, hvad der sker.
De er så bange for at opdrage folk, missionere og belære at de lægger ansvaret fra sig, tænder lunten og ser hvad der sker.
Jo større effekten er, jo større er kunsten. Hvad det satte igang og kom til at betyde, føler de ikke er deres ansvar.

Kreativ fotografi må ikke blive et ansvarsfrit bombekoncept.
Dit kreative fotografi skal gøre en forskel, men du skal være bevidst om denne forskel, og du skal føle dig ansvarlig.
Ønsker du at vække opsigt skal du præcisionsbombe, gå efter målet, dit mål. Du skal ville noget, ikke bare skabe ravage.

Og så skal du være stolt, når dit billede fører til bedre opførsel af bedre mennesker i en bedre verden.

Fra noter til foredraget Kreativ Fotografi.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 23.III.2021

Blegt og to huller
Notat om episode på værtshus

De spiller billard i midten af et stort, halvtomt lokale, de kridter deres kø, tager sigte, skyder, ærgrer sig og spiller videre.
En sømand med barske træk og tatoveringer rejser sig rasende og råber efter en fyr, der netop er på vej ud. Rosa, værtinden tysser på ham, men ophidses af hans råb og vil smide ham ud. Han fægter vildt med sine dinglende arme og skælder ud. Fyren banker kraftigt på ruden ude fra tågen. Hans ansigt anes gennem persiennen - han vinker provokerende ad sømanden.
Det var sgu’ hans egen skyld - han ku’ la’ vær’ og genere min hund,” sømanden tømmer sin bajer i et drag, råber og skriger. “Nu går jeg fandemaj ud og pander ham en på skrinet.” Gutterne provokerer ham: “Du tør jo ikke.
De to ved billardbordet spiller roligt videre, mere interesseret i deres regnskab på tavlen.
Han rejser sig beslutsomt og styrter ud ad døren. De andre kigger nysgerrigt gennem persiennen. Et øjeblik efter kommer han snublende ind gennem døren.
Rosa!” hans råb bliver af ophidselse og fuldskab til en skærende rallen.
Så ka’ du godt ringe efter ambulancen - - han ligger flad som en reje ude på vejen.
Den herre har ikke købt noget her, hvad I laver på gaden rager ikke mig.
Folkene i krostuen vandrer én for én udenfor og danner opløb foran kroen.
Blegt og to huller, 45 - “ Billardspillerne er fuldstændig uberørte af situationens alvor. Rosa går rundt mellem de resterende gæster og forsikrer, at hun ikke har serveret for den herre, der blev slået ud. Ambulancens hylende sirener nærmer sig. Dens gule lygte på taget fejer et lysskær i tågen og kaster hastige blink ind gennem persiennen.
Sådan en verdensmester.
Han er eddermagemig idiot, at slå på fyren, når han ligger med hovedet i jorden.
Ambulancen kører bort - folkene samles atter i den klamme stue, kun ikke sømanden og hans hund. Rosa ryster stadig på hænderne, når hun skænker snapsen op, og hun bliver ved med at fortælle, at herren ikke havde været gæst hos hende.
Sirenen fortoner sig i det fjerne. Spilleren ved billardbordet kridter sin kø og tager sigte.

Fra Besked skrifter 1965-2016

mb@mortenbo.com

Dagen 22.III.2021

Blev kontaktet for nylig af Mark St. John Newell, og vi genoplivede en lun forårsdag:
Mark var amerikaner og havde gennem længere tid undersøgt alle muligheder for at gå på en fotoskole i U.S.A, men ikke fundet nogen, der tilfredsstillede hans ønsker. Af en dansk veninde fik han i oversat form tilsendt Fatamorganas brochure, og han blev straks fyr og flamme, det var lige den skole, han havde ledt efter. At undervisningen foregik på dansk, så han ikke som noget problem. Han ville optage på bånd, hvad der blev sagt, og så kunne veninden, han boede hos, oversætte det for ham om aftenen.

På skolen begyndte han at tage uskarpe billeder. Fra opgave til opgave tog uskarpheden til, og i løbet af det år han gik på skolen, arbejdede han sig støt og roligt frem gennem alle grader af uskarphed. Han konstruerede forskellige hulkameraer, først små, lavet af filmdåser, så større indtil han en dag havde lavet et hulkamera af en stor papkasse med et hul på størrelse med et knappehulshovede. Hver dag placerede han et ark ueksponeret fotopapir inde i kassen og tog så ud i byen, lukkede op for hullet og eksponerede sit billede.

Fordi hullet var lille i forhold til kasssen, var eksponeringstiden lang. En sen eftermiddag på en lun forårsdag kom han ind på skolen med papkassen i armene og det mest salige udtryk i ansigtet, som bar han på en stor, vidunderlig hemmelighed.
- Jeg har taget mit livs billede, sagde han og lignede en nyforelsket, der endelig havde fundet verdens skønneste kvinde.

Han var taget ud til volden ved Amagerfælled og havde siddet i græsset ved siden af kameraet, mens det eksponerede udsigten over København. Eksponeringstiden var 8 timer. Det havde været de bedste timer i hans liv.
Da han forlod skolen for at tage tilbage til U.S.A. var han afklaret og lykkelig. Han forstod aldrig, hvad der blev sagt på dansk, og han fik aldrig lavet de båndoptagelser, han havde forestillet sig, men han havde fundet sig selv i fotografi.
Fortællingen om netop denne lune forårsdag er med i jubilæumsskrift Pilen, artiklen At skabe skole.

Dagen 21.III.2021

Så er det tid til gækkebreve, jeg fik igår en invitation til at ses i påsken og anede ikke - i denne tid hvor dagene går i et og ligner hinanden - at påsken står for døren.
Og så kom jeg i tanke om opgaven, jeg stillede engang før påske:
IKKE ET ORD OM GOLGATHA
- et billedessay

Påsken er en gammel hedensk folkefest med besynderlige skikke, hvor ægget har en central betydning. Man farver æg, triller med æg, klinker æg og spiser æg.
Hvis man tager et æg med i kirke skærtorsdag kan man se, hvem af de tilstedeværende kvinder, der er hekse.
I et billedessay skal du bringe foketroen videre.
Fortæl om de skikke der hylder ægget og afslører heksene, fortæl om gækkebrev og vintergæk. Eller digt om ægget og heksene. Bliv fascineret af det hemmelighedsfulde og oprindelige og brug din fantasi til at skabe ny opmærksomhed om påsken som en hyldest til det ufødte.
Aflever et billedessay, stills eller video.
Folketro og Heksejagt, det havde jeg glemt, hvordan man finder heksene, når de klæder sig ud som kvinder. Og så skal jeg huske påskekyllinger i vinduesudsmykningen.

Dagen 18.III.2021

Fire stjerne i Kristelig Dagblad igår:

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 16.III.2021

Tog mig sammen idag og fik købt ind, køleskabet var ribbet for madvarer, men hvor jeg dog hader fucking mundbind, der får brillerne til at dugge.
Kunne jeg få udryddet covid-corona ved at demonstrere, så gik jeg på gaden, det plejer at hjælpe, sidst fik jeg SF til at opgive regeringssamarbejdet med Thorning.
Og lukket for planerne om atomkraftværker i Danmark fik jeg med børn og barnevogn og smidt amerikanerne ud af Vietnam, det kostede et blåt øje.

Jo, jeg er sur, men rigeligt med frugt og bær på køl, det hjælper.

Skriv til: mb@mortenbo.com hvis du tør.

Dagen 15.III.2021


Er ved at finde tonen i den kommende udstilling, her er inspirationsskitse til, hvordan det kunne se ud. Titlen bliver noget med galge og gidsel, tror jeg og plakatbilledet den ophængte hovedløse.
Åbningen bliver medio januar, så jeg har god tid til at sætte noget sammen, printe og ramme ind.
- De 17 billeder er pragtfulde, jeg er begejstret for din ”vildskab” lige hvad vi trænger til.
- Jeg er med på den værste so to speak...
- Du er forfriskende anderledes og ung og ingen i bestyrelsen vil blande sig i vores overvejelser
- Vi ønsker i den grad en ny generation som publikum - tak fordi du rusker op
- Det lader til, at min begejstring stiger for hver gang, du sender noget
- Synes du rammer plet med ”ikke for problematisk” og hellere til debat

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.III.2021

jamen det var så godt at få sat ord på mine vine og løfte om et besøg på fabrikken hvor 30 ansatte arbejder daglig på at lave den helt unikke spirituosa. Men også at få snakket atelier og fremtid.

mb@mortenbo.com

Dagen 13.III.2021

Jubii!! en spirituel ekspert har indvilget i at indvie mig i sine spirituøse hemmeligheder og testsmage mine vine. Så jeg har lavet et line-up, nu må vi se, hvor mange vi kommer igennem.

mb@mortenbo.com

Dagen 12.III.2021

Er blevet bedt om at sende billeder, der kan bruges på banner, i katalog og som pressebilleder til en udstilling i 2022. Men hvad jeg skal udstille, ved jeg ikke, foreløbig er det til foromtalen.
Og så lovede jeg også at sende et billede af mig selv, og nu kan de selv bestemme, om jeg skal være landmand eller direktør


mb@mortenbo.com

Dagen 11.III.2021

Foran et hus i boulevarden er der liv.
Lilla neon i alle vinduer enkelte blinker krampagtigt, men det giver kun det illuminerede torneroseslot et skær af realisme, det er ingen drøm, selvom det er shinet op til at give løfter om eventyret, det er en natklub, og ved hoveddøren står to bredskuldrede afrofranskmænd med mærker på skuldrene og brystet, der giver autoritet.

Damerne bliver taget godt imod, døren bliver åbnet for dem og discotemplets intime indre af bourgognefarvet plyds og afskallet guld åbenbares i et fristende øjeblik, så lukkes døren igen og gruppen af sortklædte drenge med nitter og kæder kigger langt efter de højhælede, der velvilligt lempes ind i det forjættede drømmeland. Måske de ikke har råd, drengene eller er blevet afvist i døren af de klippefaste vagter.

Lyden kommer ikke gennem døren, selvom den med mellemrum bliver åbnet, den kommer oppefra gennem sprækken i vinduerne en maskinel rutinebanken som sad en svensknøgle fast mellem egerne på en hørehæmmet, der ufortrødent kører videre bang bang bang.

Jeg bilder mig ind, jeg kan dufte en blanding af parfume og armsved, men det kan også være dunsten fra Seinens mudrede vand, når det pjasker mod broens piller.
Parfymeret drøm og stank af realisme, sådan er det jo, livet.
Så drømmende eventyrligt i roterende reklamer og så mudret konkret i virkeligheden med snert af kloak og forrådnelse, daggammel deoderant.

Fra kronik Boulevard de Nuit i bogen Besked skrifter 1965-2016           mb@mortenbo.com

Dagen 10.III.2021

I forældrenes køkken og stuer arrangerede Henrik forskellige hverdagsagtige tableauer med sin far og mor som modeller, hvorpå han slap 15 brune høns løs.
Billederne var ikke morsomme. De var groteske. Lyste langt væk af oprør, ikke et impulsivt pubertetsoprør mod forældrene, men et modent, alvorligt ment oprør mod selve det borgerlige fundament. Billedet af en mand på vej i vandet med en sprællende høne i armene er fra Henriks hønseperiode.

Henrik var nært knyttet til sin bedstemor, og da hun netop var afgået ved døden og lå med et fredfyldt udtryk i ansigtet i sengen, var det naturligt for Henrik at tage billeder af hende.
Hans mor, som stod ved siden af, ville gerne hjælpe, så hun foreslog, at hun hentede hønsene.
Det var blevet en så naturlig del af deres hverdag, at når Henrik skulle fotografere, så skulle hønsene med.
Mens jeg studerede kontaktkopierne af flagrende høns omkring den døde bedstemor, sagde jeg nærmest til mig selv: - Gad vide, hvad hun ville have sagt til det.
- Det ville hun da blive glad for, sagde Henrik med stor selvfølgelighed - hun ville altid gerne fotograferes med hønsene.
I resten af de halvandet år Henrik gik på skolen, arbejdede han engageret, energisk og expressivt med grotesk, ofte absurd iscenesat fotografi.

Fra artikel At skabe Skole i bogen Pilen           mb@mortenbo.com

Dagen 09.III.2021
Hallo, hvad sker der?
Jeg har lige fået på mail seks sprudlende fantasier fra et eksplosivt bekendtskab, og jeg skal ellers lige love for de gnitrer, som var det Nytårsaften.
Og her troede jeg, at verden var beklemt og indelukket, rynket ideforladt, og så fyger sådan en tournado af festklædt optimisme ind ad brevsprækken, jamen det er da utroligt.
Med blinkende stjerne, blafrende vingefang og propel i kasketten, ramt af en bølge lysende energi, er det kærligheden, der som et kuglelyn sigter efter hjertet eller en pludselig guddommelig åbenbaring?
En tilfældig snevejrseftermiddag med hænderne i lommen og så budskabet om, at det usandsynlige kan ske, energien findes og kan også, måske en dag, ramme mig.
Tak for din optimistiske fantasi, dit visuelle mirakel.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.III.2021
D e n   g r i m m e   s m u k k e

Og du er grim
og du er ond
og jeg hader dig
Og du er skøn
og du er smuk
men det er dig, jeg elsker

Og jeg vil glemme dig
kun være din
aldrig have mødt dig
og altid se dig
Tanken river og flår
og tvivlen, fortvivlet

Du er drømmen der brister
når jeg fanger dit blik
Når du mærker min hånd
er du stenen, hulhed af borte

for at glemme:
Femten kæmpehøje bølger
med skum og vrag, nitten
forrevne fyrretræer og
smadrede bjærge af jordskælv
fra digtsamlingen Tættere Himlen mb@mortenbo.com

Dagen 05.III.2021

Så kom han, blikkenslageren og reparerede og kontrollerede og udskiftede, og nu er den bare super-duper fjernvarmen YES
Og Fed-X kom, da jeg ringede til chaufføren, og ni bøger samme dag sendt til bibliotekerne, og Adobe fungerer igen, og et vellykket frokostmøde i FF2J blev afholdt, så nu mangler jeg kun lynlåsen, før alle problemer er løst.


mb@mortenbo.com

Dagen 04.III.2021

Så har jeg bestilt urter i Natur-drogeriet, salt, stevia og kakao
- åh nej - jeg har da glemt 1 kg tørret hyldeblomst - det jeg må jeg huske at få med!


mb@mortenbo.com

Dagen 03.III.2021

E n   L i g n e l s e

jeg ligger i en seng på hospitalet, ved sengegærdet står en hvidkitlet læge og dikterer til en diktafon, hvad han observerer. han beskriver min tilstand i et sprog, jeg ikke forstår i et tonefald, der udtrykker præcision og tydelighed.
det kramper i det ene ben, og jeg prøver at holde igen på smerten, mens lægen dikterer sin observation med latinske benævnelser. så holder han en pause og venter på mine næste forkrampninger.

jeg ved godt, at han han gør det af et godt hjerte, at der er mening og betydning i hans sprog, men kan ikke dy mig for at ønske, han kunne mærke min smerte, at han også fik sved på panden og ikke kun talte dråberne, der triller over mine kinder.
da det pludselig jager voldsomt i lysken, og han noterer det i samme professionelle tonefald, får jeg den kætterske tanke, at det er ham, der fremkalder min smerte. jeg føler mig som en myre klemt inde mellem to glasplader i et mikroskop, som han studerer og beskriver.

jeg er et forsøgsdyr, og mine lidelser skyldes kun, at han skal have noget at diktere. men smerten fortager sig, og jeg tænker klart igen, selvfølgelig er hans kølige annonyme fremtoning en nødvendighed og kun til mit bedste, men påfaldende er det, at han i attitude og sprog demonstrerer mangel på lidenskab. som er han bange for at blive overvældet, hvis boblen brister.

forståeligt nok, hvis han viste medfølelse eller bare en smule medmenneskelighed, ville hans selvtillid som læge vakle, og behandlingen blive en katastrofe.
jeg forsøger at smile, siger noget drilagtigt, sjovt og dumt, og jeg genkender i hans tonløse sætninger udtrykket "lettere opstemt". mit forsøg på tilnærmelse blev karakterieret som lettere opstemt, det skuffer mig, og jeg tier stille.

prøver at undertrykke smerten, da den kommer igen, fortrækker ikke en mine i håb om, at der så ikke er noget at skrive om.
helt stiv gør jeg mig. ligger urørlig og holder blikket fast på en gren uden for vinduet. aktionen lykkes, han putter diktafonen i lommen og forlader sygestuen. så bryder jeg sammen. står hjælpeløs ud ad sengen, går haltende hen til vinduet, åbner det og skriger til verden og fuglene, at jeg er fri.

jeg har ledige tider denne uge, hvis nogen ønsker en konsultation. skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 02.III.2021

Fik en sød mail igår fra en tidligere elev, der nu bor i udlandet:
"Kære Morten!
Sikke en rejse det har været, siden jeg startede på Fatamorgana, nu sidder jeg så her på mit andet år og prøver som mange andre fotografer at tjene lidt til dagen og vejen.
Siden januar har jeg arbejdet på to projekter, og jeg glæder mig til at vise dig billederne!
Jeg har altid med mig dig og ånden fra Fatamorgana, når jeg er ude og fotografere, når jeg kigger på fotografier og alt det imellem.
Du har lært mig rigtig meget om fotografi og om livet, det sætter jeg enormt meget pris på!
Tusind tak fordi du er dig, og for at tage mig under dine vinger, da jeg ville lære at fotografere!"
Så dejligt det er, på de nye elevers første skoledag, at få sådan en hilsen.

mb@mortenbo.com

Dagen 01.III.2021

Advarsel til Alle beboere på Frederiksberg
"Der er fundet bakterier i drikkevandet, så i samråd med Miljømyndigheden i Frederiksberg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed er det besluttet at udstede en kogeanbefaling.
Der er dog kun en meget lille risiko for, at man bliver syg, hvis man har drukket af vandet

Her er kogeanbefalingen:
Drikkevand: Kun kogt afkølet vand anvendes. Ved kogning forstås opvarmning til 100 grader (”spilkoge”) i 2 minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum.
Kaffe- og themaskiner: Disse opnår sjældent en temperatur på 100 grader i 2 minutter. Varmt vand fra disse maskiner er derfor ikke anvendeligt.
Madlavning: Forurenet vand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti o. lign
Skylning af salat o.lign: Det forurenede vand må ikke anvendes til skylning af grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt afkølet vand.
Personlig hygiejne: Vandet kan benyttes til bruse- og karbadning, men vær opmærksom på at børn ikke drikker vandet.
Håndvask inden madlavning: foretages i kogt afkølet vand.
Tandbørstning: Forurenet vand må ikke bruges. Kogt afkølet vand kan anvendes.
Proteser o. lign.: kan ofte renses ved at blive lagt i kogt afkølet vand.
Opvask: Forurenet drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte)."
Betryggende at vide, at nogen passer på mig, og en lettelse, at ikke alt handler om virus.
mb@mortenbo.com

Dagen 28.II.2021

En plejehjemsbeboer beskriver, hvad han oplever ved livets slutning:
Mørke. Mørke og ud ad mørket et skrig. Et hult, dumpt skrig, er det Mortensen igen i nat, der har mareridt? Jeg lytter og venter på skridt forbi min dør, men der kommer ingen. Og jeg venter på endnu et skrig, en lyd, men der kommer ingen. Var det mit eget skrig? Hvorfor? Hvad skulle jeg skrige for?
Var det kvalmen fra danseskolen, der ville ud, eller var det bare en drøm? Jeg er kold på panden og våd på fingrene, vender mig i sengen og stirrer ind i tapetets mørke, som er det selve tomheden, jeg stirrer ind i, hvorfor ryster jeg på hænderne, hvorfor dirrer mine læber, var det mig, der skreg?
Jeg stirrer ud i en uendelig intethed, tør ikke lukke øjnene af frygt for, at skriget skal komme igen, digter mig til stjerner og planeter og galakser, de flyver omkring mig, mens jeg glider afsted og nikker.
Jeg er lysende som de andre, ikke så stor måske, ikke helt så lysende og alligevel bemærker de mig, lader mig passere, gør plads for mig, lader mig flyve med, jeg folder benene sammen, gør mig til en kugle, der driver med stjernerne i universet.
Så folder jeg armene ud til siden og standser bevægelsen, bliver igen et menneske, et lysende stort menneske, der går på himlen.
Fra Besked samlede skrifter Slutningen af sidste afsnit af novellen At du må, huske på . .
mb@mortenbo.com

Dagen 27.II.2021

Uha, her er blevet fint, jeg har gjort klar til mødet idag, det er medlemmerne af FF2J, der holder sit årlige frokostmøde, og det skulle have været på Frederiksberg Bryghus og Destilleri, men de har desværre måtte sige nej, så jeg holder det selv.

Menu:
Norsk laks røget over bøgeflis
Grønlandske rejer og lemon
Sild marineret i Havtorn og gin
Sild marineret i Aeroniabær og æbleakvavit

Lufttørret italiensk skinke
Røget oksemørbrad og græske oliven
Rødvinskogt røget skinke og perleløg
Langtidsrøget land spegepølse

Oksetartar kapers, løg og æggeblomme
Salat m/champignon, bønnespire, spinat og tomat. Tørret hybenskal og hvidløgsflager

Italiensk gorgonzola
Fransk chêvre
Fåreost
Brieost
Edammer
Blåbær, hindbær, grønne druer

Grimbergen blonde
Snaps af Læsøporse
På vegne af Foreningen til Festlig afholdelse af 2.Juledag

mb@mortenbo.com

Dagen 26.II.2021

"Hun var et visuelt geni, men vidste det ikke. Hun havde oprøret i sig, men gav ikke udtryk for det, hun havde store ambitioner, men man så det ikke, og frustationerne fik hende til at gemme sig og krybe i skjul.
Så stillede jeg hende opgaven at lave en gendigtning af et af Salvador Dalis værker.
"Vær lige så fabulerende, intens, forførende og opsigtsvækkende som Dali, lige så enkel, konkret og præcis." Det fik Olivia til at at gå i sort.
Hun kunne bare ikke finde på noget, der levede op til hendes ambition om originalitet, alle ideer blev kasseret, inden de nåede længere end tanken, dagene gik og hendes apati blev større og større indtil få dage før afleveringen, hvor desperationen havde sat gang i adrenalinet, så kom det, en fuld færdig vision som bare skulle gennemføres, og så var der ingen grænser for, hvad hun kunne.
Kravle over hegnet til Bymuseet om natten, få slagteren til at levere koøjne og få sin ven til at sidde midt i miniature-byen med et satanisk stirrende blik og et øje i hånden, det var så smukt, så rigtigt, så fuldkommen Dali’sk, at jeg tilgav hende alt smøleriet."


fra FATAvisen nr.5 © Olivia Chamby-Rus

Olivia blev optaget på Filmskolen, uddannet hos Arne Bro og har stor succes med debutfilmen Ulveland, en dokumentarfilm om børnene på Blaagaards Plads.
mb@mortenbo.com

Dagen 25.II.2021

fandenme' surt at fed-x kom med bøgerne mens jeg sov og at det skal tage så helvedes lang tid at få fat på kundeservice og at adobe vil lukke for photoshop selvom jeg har betalt og at den bekræftelse på reservering af bord jeg fik var en fejl og at blikkenslageren ikke kommer som aftalt øv altså idag er en sur dag og min lynlås har sat sig fast.

Dagen 24.II.2021

Skaberen, tidens og livets, den gamle FarGod var ude at gå tur.
Han nød at bevæge sig afsted på jorden under himlen med livet omkring sig, han tænkte så godt, når han gik, tænkte på det menneske, han var ved at skabe.
At lege var sjovt, men FarGod ville gøre legen til alvor. Skabe en leg, der førte deltagerne på rejse til en anden verden. En anden tilstand.
Ned over bakkerne gik han, gennem slugten, op over engdraget, og her lagde han sig på en god plet i græsset og tænkte, mens han kiggede på de skumhvide klodeskyer, der drev henover ham: Drøm.

FarGod tænkte drøm og drømmen var skabt, oplevelsen af det uvirkelige.
Og han gav menneskene drømmen, for at de skulle kunne se virkeligheden fra alle sider.
Og han gav menneskene drømmen, for at de skulle kunne bevæge sig frit i alle tider og på alle steder. I alle ting. Og han gav menneskene fantasien til at forestille sig det uvirkelige, så drømmen havde noget at rejse i.
Skyerne gjorde ansigter og hænder og sære dyr på himlen og FarGod vidste, at hvis drømmen og fantasien skulle bruges rigtigt, hvis mennesket skulle drage virkelig nytte af at kunne forestille sig, udvikle, skabe, så måtte det også have troen.
Troen på at fantasien var virkelig. At det usete fandtes. At drømmen var sandhed.
Mennesket måtte tro.

Og han gav mennesket indbildningskraften, for at det kunne tage drømmen og fantasien alvorligt. Skabte troen og overtroen og eventyret, fablen, sagnet, myten, det overnaturlige og alle religioner og puttede det ind i legen og gjorde dermed legen til alvor.
Skabte legen til en lejr hvor børn kunne øve sig i at blive voksne, og voksne øve sig i at være børn. Hvor drømme og fantasi kunne blive til virkelighed, og hvor mennesket kunne hente sin tro. Det er vigtigt, at have en at holde i hånden, og har man ikke det, må man lege, at man har en.
Dukke eller gud.

fra Elskede Olga 1.BOG Det første Menneske Kapitel 11 Fargod skaber drømmen og troen.
mb@mortenbo.com

Dagen 23.II.2021

Så det forår i Landbohøjskolens Have

Vinen gærer, bøger bliver bestilt, jeg skriver og solen skinner.
mb@mortenbo.com

Dagen 22.II.2021Sidste søndag var alle på isen, idag står havedøren åben, det er bare så skønt, at foråret er på vej

Skriv til mb@mortenbo.com hvis du ønsker kommentarer til dit fotografi eller en samtale.

Dagen 21.II.2021


Min book account hos lulu.com
Selvbiografien Levet og Levnet - digt om erindring. Novellesamlingen Anna - og andre noveller. Besked - samlede skrifter 1965-2016. Bobler - samlede digte 1965-2016 og skabelsesberetningen Elskede Olga.
Bøger og priser fås ved henvendelse til mb@mortenbo.com Eller titlerne kan bestilles direkte hos lulu.com

Dagen 20.II.2021Var løbet tør for Husets Vin, så købte idag pinotdrue koncentrat til 50 liter som er blevet sat.
Jeg rådgiver tre ansøgere til filmskolen både fotografer og instruktører, og nu er det bare at vente på, om de går videre. Her skrevet og skrevet idag og slet ikke haft tid til at høre nyt fra Mars, men mon ikke Perseverance klarer sig og ved, hvad den skal?

mb@mortenbo.com

Dagen 19.II.2021

Så fedt at Australien går foran i kampen for at få giganterne til at spytte i bøssen, vi bør følge efter. Ikke gennem tilskud til medierne som erstatning for annoncekroner men som skat til staten for at drive virksomhed.

Åh gid EU kunne enes om at stille samme betingelser til Facebook som den australske regering, her er virkelig en sag, der kræver mod, handling og sammenhold, den udfordring skal tages op.
Endelig er der noget at kæmpe for med rimelig mulighed for succes. Og skulle det så smitte andre kapitalgiganter, var det da kun godt.

For Facebook er det her meget større end det australske marked. Det er en global kamp om magten, udtaler digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug til DR.

21:56 PERSEVERANCE ARRIVED
mb@mortenbo.com

Dagen 18.II.2021laesekompas.dk anbefaler Anna - og andre noveller. Bogen står på 33 biblioteker fra medio marts og kan købes ved henvendelse til mig. Skriv til mb@mortenbo.com og få den tilsendt.

Dagen 17.II.2021
Min Betingelse

uden sol var intet grønt
uden kvinden ingen børn
uden had var ingen strid
uden tunge ingen ord

uden vand var ingen fisk
uden tid var ingen flugt
uden dyr var ingen mad
uden mig var alting intet
Fra digtsamlingen Masken Min 1970

Dagen 16.II.2021

På onsdag skal der afleveres ansøgning om optagelse til instruktørlinjen på Den danske Filmskole, så der er hektiske dage blandt ansøgerne lige nu.

Jeg gav briefing igår til en, der har lavet en to-minutters film, men da man skal aflevere en film på max. 30 min. syntes jeg ikke det var tilstrækkeligt.

Vi snakkede mulighederne igennem, om filmen skulle forlænges, suppleres med en anden, eller jeg foreslog ansøgeren at starte med et skype-interview med sig selv - og et hjemligt, digitalt corona-look - hvor ansøgeren introducerede sig selv og sin meget korte film.

Ærgerligt den ny rektor først tiltræder til maj, for det ville være skønt, om hun med sin erfaring fik noget at skulle have sagt, når de nye talenter skal plukkes.
Tine Fischer har hidtil arrangeret Copenhagen Documentary Filmfestival CPH:DOX

Hvis andre ansøgere, filmfolk og fotografer ønsker råd og vejledning, tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 15.II.2021


Så det søndag. Solen skinner og isen er sikker. Spadseretur om Søerne

Dagen 14.II.2021

Fik tilsendt forslag til motivering i forbindelse med en ansøgning og skrev tilbage:
din fortolkning er for lousy og uoplagt.
jeg ønsker, at du skal fremstå som en gribende engageret, der skriver med glød og engagement.
du skal ikke beskrive, hvad enhver kan se, og så skal du ramme hovedet på sømmet.
skildre veloplagt, som bliver du revet med.
prøv igen og send gerne noget halvfærdigt.
Men skønt er det ugen efter at kunne kommentere et nyt forslag med disse ord:
jamen det er da fantastisk, hvad du rummer, når du får et spark.
simpelthen fantastisk.
det er farligt at give sin mening til kende, men du vokser, når du tør.
Så er hele dagen redddet, så er det skønt at være rådgiver.
Nu venter jeg så spændt på sidste udkast, om koncentrationen holder. Modet og gløden.

Hvis andre ønsker råd og vejledning, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 13.II.2021Jamen så fortsætter jeg tilsmagningen af endnu et alkobarn, havtorn. Først et udtræk af pommerans-skaller så ingefær. Og jeg skal ellers lige love for, at udtræk af ingefær sparker røv, den er så kraftig, stærk som chili, at det er svært at smage noget andet, når først jeg har fået den på tungen.
Blot 1 dl kom jeg på 25 liter vin og det var rigeligt, og tog desværre den fine tone af appelsinskal.
Jeg lagde mærke til, at jeg hver gang jeg skal smage efter og være koncentreret, så lukker øjenene. Jeg kun kan bruge en sans ad gangen. Enten se eller smage.
Det er da vist typisk mig.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 12.II.2021

Det er helt vildt at smagsteste mine vinballoner, som at stå i mørkammer og finde den rette belysning, du kan kun gå en vej, og det er fremad.

Først var det ribsvinen den fik jasminblomst og rosenblade og hyldeblomst og solbærblade, stokrose og evighedsblomst og lidt citronskal, og det gik fint, men lidt mere jasmin ville gøre godt, så jeg satte blomster til udtrækning.

Men så kom hibiscus, og nu var jeg i det gavmilde hjørne, så den fik godt med rosmarin og anis og basilikum og det sidste fyrrenål. Men hver gang den har fået lidt, skal jeg smage, hvor meget det giver, og så blive jeg mere og mere gavmild og modig, så tilsidst giver jeg op og tænker, måske den bare skal have noget sukker og blive en sød vin.

Men så var det slut med fornuftigt resonnement, for beruset bliver jeg af alt det smagen, så nu får det vente, til jeg er dampet af, så tager jeg fat på de to sidste, hyben og havtorn, det må blive i morgen.
Åh hvor jeg elsker mine alkobørn, som plager om at blive om ikke perfekte så de bedste.

Jeg venter på nye forslag fra tidligere elever der beder om assisance til ændring af deres ansøgninger. Måske jeg har været for hård i min kritik og skulle blive lidt mere gavmild.

Hvis flere elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 11.II.2021

Uha det ser koldt ud og farligt, min datter vinterbader og sender denne hilsen fra Hundested.
Men også disse is-dekorationer børnene har lavet på skolen, hvor hun underviser.
Dagen 10.II.2021

Så vildt, har lige fået den, en lektørudtalelse til landets biblioteker, altså en anbefaling og anmeldelse af novellesamlingen "Anna - og andre noveller".
Til bibliotekaren
Spændende udgivelse. Bør stå på de fleste biblioteker i ét enkelt ekspemplar.

Vurdering
En stærk og anderledes novellesamling.
Morten Bo har en helt speciel skrivestil, både i forhold til rytme, tegnsætning og strømmen af ord. Mine to favoritter er
Tyskertøs og Omsorg og Ansvar, to meget forskellige noveller der netop viser spændvidden i samlingen, en samling jeg med garanti vil vende tilbage til.

Kort om bogen
Novellesamling bestående af 15 ganske forskellige noveller, hvor den røde tråd er forandringer/transformationer. Eksperimenterende danske noveller. Morten Bo har tidligere udgivet fotobøger og selvbiografien Levet og Levnet, samt andre værker.

JHK DBC
Det anede jeg ikke, at der er en rød tråd i samlingen, men det er da rigtigt, at jeg interesserer mig for tidens krav på forandring, og kulturens transformation. Flere biblioteker har bestilt bogen, så nu har jeg fået lulu.com, som printer min pdf-fil, til at sende mig 20 mere.
Hvis nogen ønsker at erhverve novellesamlingen, så send mig gerne en mail.
Bogen koster kr. 235 + porto ialt kr. 300.- betalt på mobilepay Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 09.II.2021Fatamorgana var kun få år gammel, da Kaspar Kaum Bonnén blev optaget som elev med nogle stramme, kulørte, fotografiske kompositioner. Og sådan var han dengang, stilfærdig, veltalende og korrekt. Blandt de andre elever der brusede af ungdommeligt overmod, var Kaspar den fornuftige, modne og velovervejede.
Jeg tænkte, hver gang jeg fnysende var ved at give op, at Kaspar var ham, der skulle tage over. Så diplomatisk, besindig og kreativ velfomuleret. Beskeden, vidende og vellidt af alle.

Året efter kom han på Kunstakademiet, og hurtigt blev han kendt for sine maleriske bedrifter, store, farverige interiører malet med løs hånd, det var både kunstnerisk og økonomisk en succes, alle skulle bare eje en Kaspar Bonnén.
Han og Tall-R var de nye opsigtsvækkende talenter, allerede mens de gik på Kunstakademiet.

Og så skriver han, flere digtsamlinger og nu også den anmelderroste "Bag om min far".
- en lille, poetisk og alligevel meget konkret erindringsbog.

Når Kaspar er gæstelærer, er der en ganske særlig stemning på skolen af seriøsitet.
Brushovederne falder ned, og samtalen bliver kvalificeret. Ingen kan som Kaspar trods sin selvudslettende beskedenhed inspirere og give lyst til at vide og skabe.

Men ophidset og kampklar bliver han, når kapitalfonde vil ødelægge et bevaringsværdigt kunstnerkollektiv, så fyger gnisterne, så er det slut med stakkel-lille-mig   bemærkningen til forbipasserende: PLEASE HELP ME

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 08.II.2021

Ny kultur.

Når en karismatisk enevældig stiller sig i spidsen for en bevægelse, så rumler baglandet, pressen er nådesløs, og en ny kultur presser sig på.
Da Aksel Larsen, karismatisk leder af Socialistisk Folkeparti, med Jens Otto Krag ville skabe en rød regering, så forlod de unge partiet i protest og dannede et nyt, Vestresocialisterne.

Det var ny kultur uden enevælde og lederskab. Det var mit parti.
Alle tænkelige fraktioner blev dannet, og nye partier blev skabt, og først da man blev enige om, at man ikke kun ville protestere men også have ansvar, fandt man sammen. Det blev så til Enhedslisten, der efterhånden accepterede en frontfigur, men aldrig mere end syv år ad gangen.

Da de Radikale i regering skulle vælge en kulturminister, var det garvede Marianne Jelved, der foreslog den ukendte, karismatiske, initiativrige leder af Kaospiloterne, Uffe Elbæk.

Han var en personlighed, charmerende, elskelig men trak sig som minister, da chikanen mod hans samlever blev for stor. Fik ingen opbakning i partiet og stiftede så sit eget, Alternativet.
Og de fik vind i sejlene, det var Uffe i spidsen for en overrumplende succes.

Men presset internt blev for stort, for han var jo en karismatisk leder og pressens yngling, så det endte med, at han trak sig som formand. En ny blev valgt, men også hun blev beskyldt for at være et magtmenneske, en leder, der ikke blev elsket, men frygtet. Og hadet.

Medlemsflugt og løsgængere, også Uffe Elbæk gik, og tilsidst blev Josefine mobbet ud af formandstolen, og igår blev en ny leder så valgt. En kvinde, der hverken er kendt, karismatisk eller charmerende. Hverken enevældig eller noget magtmenneske. Et enkelt folketingsmedlem har Alternativet, de andre har meldt sig ud og stiftet nye partier.

Ny kultur.

mb@mortenbo.com

Dagen 07.II.2021

Åh, den var altså stærk og rørende, Unorthodox, det er den tysk-amerikanske Deborah Feldman,
der forlader sin jødisk orthodokse familie og mand i Brooklyn og flygter til Berlin.
Ja, det er ikke kun parykken, hun smider, og det er så vidunderligt at se vores vestverden med hendes øjne, da hun giver slip på dogmer, bønner og en intolerant kultur.

Netflex-serien i fire episoder er en filmatisering af Deborah Feldmans erindringer.
Bogen skrev hun, da hun kun var 25 og serien, produceret 2020, fik en Emmy for bedste instruktion, men pigen, som spiller Deborah, var altså også fantastisk.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.II.2021Yes, så kom den, bestillingen af "Anna - og andre noveller" til landets biblioteker.
21 bøger har jeg sendt afsted idag til indbindingscentralen, så fedt.
Det er disse 33 biblioteker der har novellesamlingen til udlån fra 5.-12.marts:
Københavns Biblioteker
Biblioteket Frederiksberg
Vallensbæk Bibliotek
Herlev Bibliotek
Egedal Bibliotekerne
Tårnby Kommunebiblioteker
Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne
Gentofte Bibliotekerne
Hørsholm Bibliotek
Hillerød Bibliotekerne
Furesø Bibliotek & Borgerservice
Frederikssund Bibliotekerne
Bornholms Folkebiblioteker
Roskilde Bibliotekerne
Guldborgsund-bibliotekerne
LollandBibliotekerne
Odense Biblioteker og Borgerservice
Koldingbibliotekerne
Tønder Kommunes Biblioteker
Biblioteket Sønderborg
Esbjerg Kommunes Biblioteker
Varde Bibliotek
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne
Vejle Bibliotekerne
Herning Bibliotekerne
Ikast-Brande Bibliotek
Struer Bibliotek
Biblioteket i Thy
Aarhus Kommunes Biblioteker
Horsens Bibliotek
Viborg Bibliotekerne
Aalborg Bibliotekerne
Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig e.V.
Hvis andre ønsker at erhverve novellesamlingen så send mig gerne en mail. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 05.II.2021

Når tolerancen går i bund, så går ægteskabet i stykker og skilsmisseprocenten stiger.
Når tolerancen går i bund, så går partier i opløsning, og antallet af løsgængere stiger.
Når tolerancen går i bund så bliver venner til fjender, solidariteten går fløjten og frygten melder sig, hvem man kan stole på, hvem man skal holde med.

Og så er det at de vise falmer, de kloge bliver dumme og de fornuftige, en flok medløbere.
Så trives angiveri, anonymitet og konspiration. Så flyttes fokus fra kærlig tilskyndelse til hadefuld smædekampagne, fra tilgivelse til fordømmelse.

Ida Auken og Jens Rohde, Uffe Elbæk og Simon Emil, Lars Lykke og Orla Østerby og idag så også Inger Støjberg. Alle benyttede de sig af tidens intolerence, eller de blev offer for den.

Sådan er det med kultur, den bevæger sig som bølger, en krusning på stille vand eller stormflod, der overskyller alt. Coronaen skaber frygt, frygt skaber intolerance, og kulturen straffer.

Som Grundtvigianer tror jeg på kærligheden og De levendes Land.

"Mit Land, siger Livet, er Himmel og Jord, Hvor Kiærlighed boer!" NFS Grundtvig 1824

mb@mortenbo.com

Dagen 04.II.2021Det var det, så blev alle CD'er, jeg har liggende med skanninger og andre større filer fra før 2008 lagt på den nyindkøbte harddisk, som er superhurtig og har plads til 1.000 Gbytes. 2.956 filer på 210 disketter er overført.
Orden, åh hvor jeg elsker orden i sagerne og nyder mit udførlige CD-index, som jeg stadig kan anvende, selvom filerne er flyttet. Systematik og præcision, det er lige mig.
Men tiden løber fra mig, jeg har stadig nisser, engle og julemand i vindueskarmen, og det er altså for pinligt. En forbipasserende dame bankede på ruden idag og pegede smilende på Nissefar.
Nu skal jeg altså have dem skiftet ud med noget mindre sæsonbetonet.

mb@mortenbo.com

Dagen 03.II.2021

Den står stadig på mit bord og minder mig om den sommer, jeg købte den. Om at intet er umuligt, hvis man tror på det.


"Hun vinker, den rødhårede, smiler uforpligtende da hun går forbi, jeg nikker tilbage, som kender vi hinanden.
Nå ja, nu kan jeg godt se det, det var Pegasus, der fik glimtet frem i hendes øjne, den står på bagbenene med vingerne bredt ud, en souvenir med glasøjne og kaninskind, det var den, hun smilede ad, den umulige konkretisering af at være både hest og fugl.

Kunne magt og kærlighed forenes ville det være i skikkelse af en Pegasus. Styrke og balance, stridig og fri. Imponerende magtfuld og tillidsfuld kærlig, tænk om man var en Pegasus, ikke underligt, hun smilede og vinkede til den jordbundne drømmer og hans urealistiske skabning på hylden."
Fra Tanker på en badestrand. Kronik   mb@mortenbo.com

Dagen 02.II.2021

Hallo, hvad sker der? Jeg kan godt mærke, det er længe siden, jeg var i byen for at handle.
Skulle købe en hard disk til mine mange skanninger, men en seddel på døren til kontorforsyningen annoncerede, at butikken var lukket grundet corona. Kun hvis det var til erhverv, stod der, så kunne man godt blive lukket ind.

Og i STARK var det ikke anderledes, en pige sad ved hoveddøren, og kun hvis jeg lovede, at jeg var erhvervsmand, blev jeg lukket ind. Jamen dog, som i en drøm, mig helt alene blandt stillestående zombier i tomhedens supermarked.

Og hjemme igen fulgte F16 med missiler og Dannebrog verdensmestrene til Kastrup, og en redningshelikopter var der, hallo, hvad sker der? Jamen det er da skønt, når coronaterroren buldrer, at vi har nogen helte.

Helte og skurke, det kalder tiden på, lad os rykke sammen om en fælles hyldest og fordømmelse, så skidt med at man klynkende i Afrika beskylder os i den rige verden for at hamstre vacciner.
Jeg får en ide! Hvad om vi lavede et stort, nationalt indsamlingsshow, hvor helte bliver hyldet, og alle kan være med. Og overskuddet sendt til Afrika.

Lad os samles foran skærmen, mærke fællesskabet og råbe i kor: Vi er de bedste!
Det er en udfordring, har en undersøgelse konkluderet, at unge føler sig ensomme og triste for tiden. Men den bedste medicin - mens I venter på vaccinen - er altså sammen at hylde en helt.
Og sammen at finde en fjende.

mb@mortenbo.com

Dagen 01.II.2021


Så det februar og her er dyrehaven i morgentåge.


Dagen 31.I.2021
Gæsten

Kigger og venter
i skæret af hygge
oplagt, tålmodig
en lyd - var ingenting
en banken - var ingenting
bag døren venter jeg

Vil lukke hende ind
for hun er kommet
men gemmer mig
døren er låst
jeg klæber til hjørnet i mørke
hvem tændte mørket?
Fra digtsmlingen Tættere Himlen   mb@mortenbo.com

Dagen 30.I.2021


Hej Morten
Der er en levering foran din dør, bankede på, men intet svar, kom også forbi uanmeldt :)
Kh
Den betænksomme og målrettede gave var i eksclusiv emballage tre små flasker med etiket på fra Empirical.
- Ayuuk - røget Pasilla Mixe spirit
- The Plum I Suppose - blommesten og morgenfrueblanding
- Fuck Trump and His Studip Fucking Wall - habanero spirit

De andre flasker er, hvad jeg fik ud af 36 timers udtræk af 30 liters gammelgrumset væske

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 29.I.2021
Tak for bogen "Levet og Levnet", jeg startede på den samme aften og læste den færdig over et par dage, den er meget fin. I dens sporadiske, kommaløse ånd husker jeg din afsky for leverpostej, beskrivelserne af dine børn i forskellige afsnit, et sidste farvel til Tove og din sætning  "frihed er ikke et spørgsmål om sted men om ånd".
Levet og Levnet - digt om erindring. Bogen koster kr. 250 + porto og fås ved henvendelse til: mb@mortenbo.com

Dagen 28.I.2021
Så kører den, de etheriske olier skal trækkes ud og bruges, når jeg skal lave urteudtræk, for det kniber lidt med den mængde, jeg har stående. Temperaturen skal holdes præcis, så jeg holder øje og tæller dråber.

Havde et stormfuldt møde idag om billeder til en ansøgning, og har lige modtaget fra en anden håbefuld en revideret skriftlig motivering. Jeg håber den er bedre end den første, som jeg gav en sønderlemmende kritik. Det nyder jeg, at være ekstern konsulent og husets brygmester.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 27.I.2021

Jeg fortsatte, hvor jeg slap, med forsøgsvis urtetilsætning til mine frugtvine.

25 liter Ribsvin, den er lidt sød, men med god frugtsmag, så den fik for at bevare ribssmagen lidt forsigtigt blomsterudtræk. Mest rosenblomst den var altså skøn, så hyldeblomst og jasminblomst og bare lidt evighedsblomst. 19% alkohol er den og kommer til at smage godt, blid, sød og sommerlig.

25 liter Havtornvin, her var det bedste udtræk af pomeransskaller, de har lidt appelsinsmag og en anelse bitterhed, det macher havtornens helt specielle vesterhavsklit-fornemmelse.
18% alkohol.

25 liter Hybenvin, det skal blive en kras, bitter drik, så den får en urteblanding, man bruger til Gammel Dansk og anden bitterdram. Ikke så kras som Fernet-Branca eller blid som Campari, begge italienske klassikere med deres helt specielle smag, så det prøver jeg også, at lave min helt specielle smag. Basilikum og malurt. Og for at holde på hybensmagen også udtræk af hybenskaller, det tror jeg på. 20% alkohol

Og så har jeg 50 liter Discoveryvin 15% alkohol. På en plantage i Jyderup købte jeg i efteråret most af nyplukkede æbler, som straks jeg kom hjem, blev sat til gæring. Jeg forsøgte dråbevis tilsætning til 2 cl, med alle de forskellige urteudtræk, jeg har stående, men selv små doser overdøvede den karakteristiske smag af Discovery. Så jeg har besluttet, at den helt skal slippe.

Fik til morgen en sød kompliment fra en gæst, der fik en flaske Rose's Sherry 2016 med hjem.
Lavet på havtorn med udtræk af kodriverblomst, martsviol, rønnebær, hvidtjørn, hyben, citronskal, hampefrø, brændenælde samt kaffebønne. 18% alkohol. Gæsten skriver:
Du brygger fantastisk sherry, jeg smagte et glas i går, dvs. man kunne næsten nøjes med duften! Alle de ting du har i. Brygmester kan du rolig skrive på CV’et.
mb@mortenbo.com

Dagen 26.I.2021

Udpluk af dagens post:
Jeg har med stor fornøjelse læst dine erindringer. Udgivelsen er jo også en dansk fotohistorie, hvor flere miljøer bliver dokumenteret.
Der findes desværre kun få udgivelser, hvor dansk fotografi bliver dokumenteret.

Vil gerne høre dine tanker om min motivering:
    - Hvad skal jeg lægge vægt på?
    - Hvad er tilstrækkeligt?
    - Er den umoden, fordi jeg hænger mig ved fortiden?
    - Misforstår jeg begrebet: Personligt billedsprog?
    - Hvad skal jeg fortælle om mig selv?

Jeg vil gerne søge ind og kunne godt bruge dine øjne, hvis du altså har tid?
Må jeg komme forbi?

Jeg har fulgt din Dagen næsten siden starten, Verdens Mindste Nyheder på en måde. Lidt som at bladre i 100 år gamle familiealbums og se, hvad der var vigtigt for dem dengang, hvad man var stolt af, og hvilke forventninger de dengang havde til livet.
Og hvordan virkeligheden siden udfoldede sig - på godt og ondt.

Energien er tilbage. Skoven gjorde godt. Fordybelse og frihed og smukke menneskelige forbindelser og drømme og visioner og ingen forventninger om andet end at være til stede på sin egen måde.
Og så lærer jeg med tiden at ride med bølgerne - både mine egne og omgivelsernes.

Jeg vil meget gerne vise dig, hvad jeg indtil videre er kommet frem til.
Hvis du har tid?

Tog ikke din kritik af billederne for tungt, så er der bare mere, jeg skal bevise.
På en måde satte det bare ild i mig, og det var stadig en spændende billedgennemgang.

Jeg sidder nu hos mine bedsteforældre, og da jeg tidligere idag gik og kiggede i deres bogreol, så jeg pludselig navnet Morten Bo på ryggen af en af bøgerne.
Jeg tog den ud og kiggede på den.
Alarm stod der på forsiden af den oven over et sort/hvid billede af et vindue i brand. Billederne i bogen var fyldt energi og flammer, og der var fart på.
Sjovt at jeg lige skulle falde over den bog.

Tak for sidst, jeg kan i den grad bruge det du sagde og gjorde. Du er god, i mit næste liv vil jeg være elev hos dig på Fata 😊
Jeg skal ud og lave mere nærvær og tage nogle billeder om, og lave nye med dine iagttagelser i betragtning og som rettesnor.
Måske ender jeg med et kompromis af dine vilde råd og min mere stille tilgang.
Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 25.I.2021

Og igår blev landets statsminister så brændt af som heks på bålet, jamen jeg skal love for, der er gang i gaden, men sådan er det jo, når pøblens hævntørst bliver sluppet løs.

Når intelligentia og lederskab forkaster historie og sprog og renser ud i egne rækker, så buldrer de derudaf med bål og brand, besætter Capitol og hænger Mette Frederiksen i en lygtepæl.

Og brænder hende af, nu er det ikke nok at sætte ild til hverken koran eller grundlov, nu skal konspirationen personificeres, en gud skal hyldes eller hænges.

Forfatteren Carsten Jensen beskrev det så rammende i de hektiske dage, da kongressen blev stormet, at det var sådan Benitto Mussolini kom til magten i 1922. Jo, vi vidste det godt, at sådan ville det gå. Men ikke at det ville gå så hurtigt.

En verdensomspændende pandemi skubbede på, folk blev desperate, og pøblen krævede en fjende. Tidens kulturelle fascisme blev skabt, og folket lærte, at demokrati ikke er en selvfølge.


Dagen 24.I.2021Nu har de stået ude siden 14. november, så da solen skinnede, var det tid for en test.
Alle er blevet helt klare og smagen fin. Det snerpede er forsvundet og toppen af sødmen, afrundede i smagen er de blevet, og jeg startede med den dybrøde hibiscus til venstre.

Først tilsatte jeg udtræk af rosmarin, det var godt. Så anis bare lidt, det smager af lakrids. Og så lidt bitterhed, jeg havde ingen rønnebær, så jeg prøvede med fyrrenåle og det var faktisk godt.
En anelse basilikum og så var den der, Årets Port Hibiscus 16% alkohol. Uhm..
Spændende hvad jeg finder på med ribs, hyben og havtorn.

Skriv til: mb@mortenbo.com


Dagen 23.I.2021

De lyste af nærvær og fortrolighed, de store, printede portrætter, han havde taget med. Åbenlyse erklæringer om, hvem det var, han havde mødt og fotograferet.
Det var projekt tabu, jeg skulle kommentere, billeder af personer, der er ramt af det usynlige og usigelige, en sygdom i sindet eller bare en svækkelse. Om at være grænsepsykotisk, misbrugt som barn, have posttraumatisk stress eller være selvmordstruet.

Jeg kritiserede beviset, nærbilledet af de fysiske ar på armen, franskbrød eller flæskesteg, vrængede jeg, men roste øjeblikket, hvor personen ikke viser sig frem, men lukker mig ind. Derind hvor både afmagt og opgivelse findes under en fernis af påtaget normalitet.
Agressiv tilståelse og ydmyg erkendelse.

Det var overbevisende og kan, hvis niveauet holdes, blive til en fantastisk bog.
Syngende fynbo er han, fotografen, med langt hår og høns i haven, og så kan han altså få andre til at åbne sig og give oplevelsen videre.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 22.I.2021
Frækt spørgsmål

“Hvor tit vasker De bil?”
“En gang om ugen.”
“Er det nok, synes De?”
“Ja.”
“Jamen hvor tit vasker De så tær?”
“Åhr hold da Deres kæft - eddermagme streng.”
Fra Besked - skrifter 1966-2017. Stemmer på gaden. Båndudskrift af samtaler. Lørdag 22. april 1967

Dagen 21.I.2021

- Hvorfor i helvede starter du din film med det latterlige billede?
- Fordi det er så flot.

Og så fik staklen, der ville have mine kommentarer til sin råklippede film, ellers så hatten passede - at jeg altså ikke gik i biografen for at se et flot billede, men for at få en god historie - at det flotte billede var totalt forbudt, hvis det ikke var fortællende eller formidlede en karakter eller konflikt. Kun hvis det passede i tone og stemning og strålede af sandhed eller nødvendighed, ville jeg acceptere det.
Det flotte billede stjæler opmærksomheden, får koncentrationen ødelagt og det vigtige overset. Tilbage står kun dette ene, et flot billede. Det er ikke anderledes med film end med foto, at flottenheimer-billedet er at sammenligne med salgstalen, telefonsælgeren fyrer af, når han ringer dig op:
- Det er et fantastisk tilbud og 50% får du første måned, tillykke, der var du heldig!
Utroværdigt lir, røv og nøgler.

Nå, vi endte med at have klippet en ret god film, for materialet var der til en stemningsfuld, musikalsk, personlig film af en dokumentarinstruktør, der heldigvis ville både lytte og lære.

Hvis andre elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 20.I.2021Adam Price, åh hvor jeg elsker ham som manuskriptforfatter af TV-serier, Herrens Veje var jeg vild med og Borgen. Hans nyeste, Ragnarok, som jeg netop har set, udspiller sig i en lille norsk by ved fjorden mellem bjerge.
Det er kampen mellem de få overlevende Guder og Jætter, et skønt eventyr hvor udvalgte mennesker får superkræfter, og kampen mellem godt og ondt udspiller sig i nutidens miljø.
De onde er byens rige virksomhedsejer og hans hustru den sleske rektor på gymnasiet.
De skjuler fabrikkens forurening og manipulerer en uvidende ungdom.
Og den gode, en ordblind student, der bliver mobbet og afvist og anmeldt, mens han kæmper for miljø, humanisme og kærlighed - - det lyder ret firkantet, men inden for rammerne udspiller sig de vidunderlige konflikter, som findes i Nordisk Mytologi og i særdeleshed i nutidens kultur.
Hvem holder du med? - og hvornår skifter du side?
Det er seriens spørgsmål til de, der logger sig på eventyret.
Vølven, ulven Fenris, Thor og hans Mjølner alle findes de i dagens samfund, og når den velgørende kapitalist med stabler af gift i tønder skjult i en underjordisk tunnel flår hjertet ud af et rensdyr og spiser det råt, så er det ikke kun for sjov.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 19.I.2021
"Men så kom en bølge af stakkels-lille-mig billeder, for det var sådan, især mange af pigerne havde det, de havde så ondt af sig selv, det var det, der optog dem, og så ville de bare være ærlige.
Og da alternativet var at spille glad og underholdende, så foretrak de at være kedsommeligt ærlige og de få drenge, der var i gruppen, så ingen anden udvej end også at være selvransagende, følsomme, nøgne og skrøbelige.
Daniel Bech var på et tidspunkt ved at gå i spåner over al den tøsesnak, hans billeder var noget ligegyldigt, uskarpt bras, og jeg havde en samtale med ham, der afgørende ændrede hans indstilling til fotografi.
- Du er en jæger, der går på jagt. Du skal opspore byttet, nedlægge det og bringe trofæet hjem, sådan skal du gøre. Fuck al den følsomhed, alle de fine fornemmelser, din personlighed kommer kun til udtryk, når du går på jagt.
Det hjalp.
Daniel var fyr og flamme, fik udvalgte personer klemt op ad muren, forskrækkede dem og fangede deres rådvilde pludselighed.
Han elskede det, endelig var det ham, der bestemte, det var ham, der skød, og det var hans billeder.
Hvad modellerne følte betød intet, når først han havde fået sit billede. Sit trofæ.
Det var en lettelse for ham at høre mig fortælle, at sådan havde jeg altid selv gjort, fremprovokeret i andre det udtryk jeg ønskede og så bare fyret den af. Når billedet var i hus, stoppede mit ansvar og min interesse for den, jeg havde fotograferet.

Daniel gik fra det ene drengede projekt til det andet, var sløset med lyset, farven, det var råt, og så myldrede det med dyremasker, indkopierede fugle og andet fantasifuldt, hvad han nu havde lyst til. Endelig kom Daniel til udtryk, han var i sit rette element, befriet for hyggenusseklynk og kaffeslabberas, Daniel havde fundet sig selv."
Uddrag af Fata, Tiden og Ånden   © Daniel Beck / Fatamorgana     mb@mortenbo.com

Dagen 18.I.2021
Først for nylig tog jeg en facebook autismetest, hvor jeg skulle besvare 100 spørgsmål, og den gik rent hjem, jeg var autist. Med lidt flere point havde jeg været genial, helt i bund lå de normale, og det har jeg aldrig været god til at spille normal.
Nej, normaliseres skal jeg ikke, velfungerende infantil autist det passer mig fint.

"Han sætter ikke sit lys under en skæppe " skal farmor have sagt om mig, efter at hun havde haft mig til samtale og observation en dag, det var noget mor ville, for mit fjolleri var da ikke normalt, og mon ikke farmor kunne gøre mig til en pæn dreng.

Jeg huskede ordet skæppe, men først i moden alder forstod jeg betydningen, at jeg var en utålelig pralhals, og sådan har jeg altid været, sigter højt men forventer intet.
Autistens praleri er konkretisering af et mål, det er selvtillid men ingen forudsigelse, og målet noget at sigte efter men ikke nogen endestation, sådan har jeg altid haft det, fuld kontrol over skrivebord, indretning, kalender og fremtid, men ikke skæbne.
Antimilitaristisk anarkist med autistisk socialfobi, det er jeg, og det var jeg, men jeg vidste det ikke. Følte mig som ubesmittet, enestående observant styret af skæbne.

Livet, det nyder jeg, at iagttage livet, gemme mig i mængden og holde øje og lytte og lade som om og vende ryggen til, hvis jeg bliver opdaget. At være tæt på uden at høre til.
Var på Folkemødet til en debat om diagnosehysteriet blandt tidens læger og psykologer, det var Landsforeningen af Psykiatribrugere LAP, der arrangerede, og jeg var så enig i alt, der blev sagt om diagnosepræcisionens djævelskab og fornemmelsens fredløshed. Den er det tilladt at udrydde, hvis bare du er autoriseret.
Beriget med autisters erfaringer gik jeg ud, videre, diagnoseløs, selverkendt autist.
Fra Levet og Levnet - digt om erindring     mb@mortenbo.com

Dagen 17.I.2021Skolen havde eksisteret i 2 år og pionerånden var der stadig.
Nicolai Howalt til højre skulle så bestemt være dokumentarfotograf, og det blev han. Men han blev også konceptuel billedkunstner med fotografi som speciale.
Jacob Fenger i midten gik på hold med Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Reuter Christiansen og anede intet om den internationale succes, der ventede dem i kunstnergruppen Superflex - og til venstre Anne Bjerge, der lige så lidt vidste, at hun ville blive optaget på Glasgow School of Art, gift med sin fotolærer og komme til at bo i Scotland i 25 år.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 16.I.2021
Gav vejledning til en ansøger til Filmskolen, der arbejder på et filmprojekt, og fik både flaske og taknemmelig mail:

Der er ingen, der giver feedback som dig, og uanset hvilken skole eller konstellation jeg ender i, ved jeg, at din feedback altid være helt unik.
Jeg vil, så længe jeg er velkommen, komme tilbage efter gode råd og lærdom!

Et færdigt manuskript fik jeg tilsendt på forhånd. Castingen var i top, den visuelle profil og foreslåede locations men dialogen hang lidt. Men det gør den ikke længere.

mb@mortenbo.com

Dagen 15.I.2021

Jamen - det er det bedste at få en håndmalet sten i sin ynglingsfarve - og det er da rigtigt at jeg elsker at lave bøger, så selvfølgelig skal der i midten være en bog som vignet med mit navn på.
Men jeg holder altså også af sten, især når de malet så smukt.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.I.2021

På en uge at lave en spændingsfilm 3 minutter var opgaven, jeg havde stillet en elev, og idag holdt vi så to timers intens gennemgang og gennemsyn. Jeg håber og tror, den talentfulde filmnørd fik noget ud af det.

Så stram og enkel var filmen i opbygning og handling. Hastige skift mellem scener fra håndholdt, blændende lyskilde om natten på jagt mellem vegetation. Til scener af enlig kvinde bag rattet i gadebelysningens orange, glidende glimt på vej langs vandet.
Og som en evighedsmetronom havvindmøllers monotone susen, ja de mødes kvinden og forfølgeren, og et drama udspiller sig.

Men det var spændingen inden, der var bedst.

mb@mortenbo.com

Dagen 13.I.2021


Scenen er sat, projektørerne tændt som på en landingsplads, lyset blænder, der er ukrudt og afløb og en reflekterende cirkel af lys, alt er klart, nu kan det begynde, her starter eventyret.
Han vender verden på hovedet og dikterer sin sandhed. Forenkler en profil og maskerer den med plaster af aritmetisk perfektion. Han fortæller ikke længere, hvordan han har det, eller hvem han er, men med artistisk overlegenhed hvordan det er at være menneske.
Profil og plaster, grumsegullig identitet og teknologiske labels på pande, kind, hjerne og hals. Sproget er entydigt, budskabet klart, det må være det billede, vi sender med på turen til en fjern galakse for at fortælle, at vi findes. Identitet og teknologi.

Uddrag af Fatavisen Verden på Hovedet   Paradigme © Carl-Mikael Ström / Fatamorgana

Dagen 12.I.2021
Jeg opfordrede altid eleverne til at komme ud i hjørnerne af billedfladen med motivet, sådan havde jeg det også, når jeg skulle sætte et nyt hold, hvorfor ikke trække det helt ud i hjørnerne, blande alder, erfaring, ambition og personlighed?
Det gjorde jeg, og det virkede, man groede i forskelligt tempo, i forskellige retninger, man lærte at respektere andres synspunkter og stole på sin egen fornemmelse.
Der var plads, og der var plads til alle.

Jeg mobbede de dovne og elskede de flittige, hånede snæversyn og roste generøsitet. Humanisme og antifascisme tog de sig selv af, eleverne, hvis gnister af racisme slap ud, var man enige om fordømmelse.
Den grundliggende kultur på Fatamorgana var altid den samme, men jo bredere holdet var sammensat, jo større blev tolerancen.

Kultur og dannelse er en forudsætning for kreativ udfoldelse, og på Fatamorgana var der rigelig med plads.
Formel uddannelse er altid erhvervsrettet, målet er viden og kompetence, og dannelse ikke på skemaet. Men på Fatamorgana var det et mål.
Holdning, karakter, personlighed var værktøjer, når eleverne skulle skabe værker eller skabe sig selv, fotografi var det fysiske udtryk og dannelse, vejen at gå.

Ingen skulle have at vide, hvordan de skulle være, men at skabe et miljø, hvor de selv fandt ud af det, var en forudsætning for succes, og det rette miljø var kultur helt ud i kanterne.
Respekt og indsigt, erkendelse og stolthed, generøsitet og frem for alt lyst.
Uddrag af Pilen. At Skabe Skole - Fatamorgana-kunstens historie 1989-1999   mb@mortenbo.com

Dagen 11.I.2021Novellesamlingen udgives idag og og koster 235 kroner + porto. 152 sider hard bound.
Bogen rummer 15 korte historier om vejen mod frihed brolagt med forhindringer og om en sindsforvirret morders flugt fra gerningsstedet.
Samtale med en uddøende bison og om terroristen på Café Gustav i Rønne, der har placeret sin bombe og nu venter på at detonere den.
Læs om himmelsk elskov og hul til det hinsides, om skyld og skam og kompromisets kunst.
Om at følge døden. Og om Rudi, en tysk soldat på vagt i Hanstholm, for hvem krigen ikke kun er kugler og kedsomhed.
Og så er der novellen Tyskertøs om en gravid piges oplevelser 5.maj 1945. Novellen skrev jeg i de hektiske dage, hvor en shitstorm fik mig fjernet som skoleleder.

Send navn og adresse til mb@mortenbo.com og du modtager en bog med posten.
Mobilepay 30501132   Bog 235 kroner   + Porto DK 60 kroner   + Porto Udland 90 kroner

Dagen 10.I.2021
Stikord #2

smækfuld af orme
og alle ved det
alligevel bliver de bange
når de ser det myldrer
for ingen troede
Fra digtsmlingen Tættere Himlen

mb@mortenbo.com


Dagen 09.I.2021

Sikke et chok jeg fik.
- Det er fra Landsretten, det drejer sig om en stævning vedrørende Fatamorgana.
Det gav et gib i mig, og en strøm af mulige skandaler fløj gennem hovedet.
Men så gik han til bekendelse, det var en spøg, fordi jeg, da jeg tog telefonen havde sagt - som jeg altid gør, når ukendte numre ringer mig op:
- Dyrenes Beskyttelse
Og så var det da sjovt at give mig igen. Jeg tørrede sveden af panden og forsøgte at grine.
Men det var altså en fan, der tidligere havde købt sorthvid barutkopier til 2.500 kroner stykket, og alle mine bøger havde han, og nu ville han gerne købe Levet og Levnet - digt om erindring og nogle børnebøger, for dem havde han ikke i sin samling.
Han kommer i eftermiddag, bladrer i arkivkasser og får en signeret bog.
Jamen det er da skønt at have en fan - nej to - for en fynbo med interesse for fotografi har mailet og spurgt, om jeg vil være hans mentor.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.I.2021

Alt arbejde på skolen skulle være båret af motivation. Undervisningen skulle ikke være en lære i færdigheder, men en styrkelse af den enkeltes motivation.
Mit udgangspunkt var, at alle har det hele i sig, det skal bare hentes frem.
Ved at lokke, true, udfordre og skræmme skulle jeg gøre alt for at fremme lysten hos eleverne til at være kreative.

De skulle bruge mig som en mur, man spiller bold op ad, som et spejl, der ikke altid viser, hvad man gerne vil se, de skulle bruge mig som fortrolig eller som kontrollant, men jeg skulle aldrig prøve at lære dem noget.

Eleverne skulle skaffe sig personlige erfaringer gennem arbejdet med fotografi, også når det gjaldt teknik. Mange elever er blevet irriterede på mig, når de har stillet mig et spørgsmål af teknisk karakter, og jeg har gjort Christer Strömholms ord til mine: “Læs brugsvejledningen!”
Fra Jubilæumsbog Pilen 1999. At skabe Skole

Lokke - true - udfordre - skræmme, men aldrig lære dem noget.
Det var min pædagogik gennem alle årene.

Dagen 05.I.2021

Inden Coronaen ramte os, skrev jeg om menneskers reaktion, når frygten kommer.
Hvad gør vi, hvilke muligheder har vi?
Svenskerne valgte i begyndelsen at spille død, I Danmark valgte vi, da flugt var utilstrækkeligt at tage kampen op. Men som kampen udviklede sig, endte vi som ham i kælderen, der skriger og sparker og smadrer et par ting.
Fejler alt men har intet på hjerte, en tomhedens marionet, et barn af tiden.
Jeg bærer i hjertet en lyst til at leve til at overleve, altid har den fulgt mig fornemmelsen af mening fra før, jeg blev skabt.
Jeg fik valget når faren lurer mellem tre manøvrer den ene er at ligge stille og lade som om jeg ikke findes, at jeg er umulig at skelne fra omgivelserne.
Den bruger jeg gerne at blande mig med andre og lade som om jeg ikke findes i toget i køen i butikken i gaden i vejen at gå klædt som alle andre holde kæft som alle andre stå af og på som alle andre gå hen hvor alle går og se og mene og tænke som alle andre så at ingen opdager mig. Det er krybdyrets metode til overlevelse at krybe og holde kæft.

Men flugt er også en mulighed at tage benene på nakken og styrte derudaf løbe i zigzag over marken for at forvirre forfølgeren eller flygte fra en holdning, jeg havde før, eller sagde jeg havde.
Flugten er mit hjerteblod men ikke tidens, nej ingen må flygte over hals og hovede fra fængsel eller bevis, nok så mange forklaringer og undskyldninger giver mig ikke lov at flygte fra mit ord eller ansvar eller Den offentlige Mening.

Men jeg kan selvfølgelig også stikke ham et par flade, den bandit, for det har jeg på hjerte at tage kampen op, men det stiller krav til min selvtillid store krav at gå til angreb, for det vil sandsynligvis resultere i en kamp, som kun den ene vinder.
Men troen på egne kræfter er stærkere end styrken, og det gør mig til vinder over den, der kun har styrke men ingen tro.

Og taberen han går ned i kælderen og afreagerer troløsheden, der råber og skriger han og smadrer et par ligegyldige ting og kradser sig i hovedet. Hvis ikke immunsystemet kollapser, for så har han intet på hjerte men fejler alt.
Oppe i stuerne er han tomhedens marionet, men nede i kælderen det vilde dyr.
Endnu et barn af tiden.
Fra Levet og Levnet - digt om erindring

mb@mortenbo.com

Dagen 04.I.2021

Plukket fra Nytårshilsner:

- Fatamorgana er verdens bedste skole, og den har du skabt. Tak for det.
- Jeg kommer forbi og vil gerne tale om nye billeder. Vi ses i 2021!
- Kære Morten. Du skal vide, Fatamorgana og du har en særlig plads i mit hjerte.
- Hej Morten Bo. Jeg arbejder på en film, som du meget gerne må give feedback på. Kan du snakke sammen i ugen efter næste?
- Hjemme hos os venter vi en lille pige, det glæder jeg mig meget til. Det er skønt at der er noget der vokser når så meget andet falder fra hinanden. Kærlige hilsner
- Går ikke mange dagene hvor jeg tenker hvor takknemlig jeg får å hatt lov til å være elev hos deg!
- kære Morten. Du er og bliver min bedste læremester for livet. Du gav mig modet til at være den jeg er og netop finde friheden. Tak for dig Morten, tak fra hjertet<3
- ... bare lige et knus til dig, din skole har sat dybe og vigtige spor i mit liv, og det vil jeg altid være dig taknemmelig for.
- Jeg håber at du har tid til en konsultation på et tidspunkt. Jeg kontakter dig når jeg er tilbage i København. 
- Min Fata tid var helt vidunderligt fantastisk. Jeg har altid set dig som en mentor for mit fotograf virke

mb@mortenbo.com

Dagen 03.I.2021VVS-manden var igen på besøg, for fjernvarmen brød sammen, en stråle varmt vand truede med at oversvømme køkkenet, og jeg aner ikke hvor man slukker.
En flaske Cherry fik han med hjem, selvom han truede med, at hele anlægget skal udskiftes.
Og så et besøg af talentfuld filmnørd fra Fatamorgana, der viste, hvad han lavede på skolen og bad om en opgave, som jeg nu har sendt ham.
Idag: Sildebord og gaver, flag og stjernekaster, den sidste jule-nytårs-fest og så også en fødselsdag, hun bliver 48.
Jamen det nyder jeg - at få besøg.

mb@mortenbo.com

Dagen 02.I.2021Så er det tid, tid til eftersyn, udskiftning og reparationer. Har sendt til min datter denne instruks, for hendes Miehle er stoppet til, og hun har ingen brugsvejledning.
Og så skal vandhanerne have en gang syre, køleskabets afløb renses og fjernvarmen have det eftersyn, den aldrig fik. Bilen skal på værksted og spindelvæv fjernes, men ellers går det godt.
Toilettet brød sammen 3.juledag, men inden der kom gæster havde kvikke VVS'ere fjernet det gamle og monteret et nyt.
Søndag kommer familien til jule-nytårs-fødselsdagsfest, og jeg har lavet gaver til alle.

mb@mortenbo.com

Velkommen Nytår og Velkommen Her
Nicolai Frederik Severin 1849


Dagen 01.I.2021
Kære Morten
Din undervisning og din måde at være på, var for mig god, klar, tydelig. Der var noget at spille bold op imod, noget meget tydeligt som jeg kunne læne mig op af og udvikles af.
Jeg oplevede, at noget af det, jeg lavede på Fata, blev hadet af nogen og elsket af andre, og den tydelighed er jeg så taknemmelig for at have oplevet.
Af hjertet tak for den skole du har skabt!
Fra årets første nytårshilsen

Link til 2020