FORSIDE
BULLETIN
DAGENS 2020

Dagen 31.VII.2021


Men også andet end lopper fandt jeg og tog med mig hjem, her et opråb på muren af en bunkers, mødt på aftenturen langs stranden fra Lynæs havn til campingpladsen.

I et år har jeg hver dag skrevet dagbog, men nu er det slut. Tak til de trofaste der fulgte med og de, der bare en enkelt gang kiggede indenfor.

Tilbud om konsultationer gælder fortsat frem til 2025. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 30.VII.2021

Så dejligt det var at få besøg fra udlandet og høre alt om uddannelse, motivation og kærlighed.

Og så blev alle lopper ellers sat op til fotografering, jo - garagesalg og loppemarked i ferien det jeg elsker jeg. At gå fremmedes rod igennem og finde sære effekter, der fortjener et nyt liv.

Dagen 17.VII.2021 Ferie

Nyvasket tøj, støvsuget bil, opladet GPS og nedpakket litteratur, så er jeg taget afsted på ferietur med telt, primus og svømmevinger. Første stop er Lynæs Surfcenter.

Post til mb@mortenbo.com modtager jeg daglig, men dagbogen holder pause, foreløbig frem til næste konsultation som er 29.VII.

Dagen 16.VII.2021


Store pakkedag. Alt gør jeg for at slippe fri for normer, vane og hverdag, hvorpå jeg pakker det hele ned i en kuffert og tager det med.
Dyne, pude, natskjorter, toiletpapir og en camping-termokasse med alt fra køleskabet. Bestik, tallerken og krus, pande og tørresnor med klemmer, badeshorts og oplader, alt skal med på ferie. Kun den elektriske tandbørste lader jeg blive hjemme.

Dagen 15.VII.2021


Gult er malet også skorstenen, sort træbeskyttelse til bjælkerne har jeg, men ikke mere sokkel-murasfalt, så jeg måtte en tur i byggemarked, for alt skal være færdigt, inden jeg rejser på lørdag.
Lynæs Surfcenter, det bliver så godt, solskin og sommervind.

Dagen 14.VII.2021


Fik den endelig RØDE MISSILER superflot trykt til kant og langt bedre end 1.udgaven.

kan bestilles her på lulu.com

Dagen 13.VII.2021

Huller, klart der kommer huller, for bindingsværket giver sig, når det bliver fugtigt, og så knager det i fugerne, og det går altså ikke, at vand kan trænge ind bag en-stens fyldingen.

Mørtel i hullerne og pletmaling med okker, det er klaret, men nu skal tømmeret have en gang sort og soklen koldtflydende asfalt.
Nå ja stalddøren, efter amputation af det nederste hjørne skal den have en protese,

Dagen 12.VII.2021

SÅ FIN EN STRAND
så fin en lyd
så blød en strand
så stor er himlen
ikke tavs bare stille

kridhvid kalksten
med enkelte pletter
af mælkehvid kål
strandkål må det være

og drivende på kanten
et trekantet sejl
tegner stregen derude
mellem himmel og hav

så lydløst og tidløst
og usvigeligt præcist
bare glider afsted eller står stille
mens jeg og jorden drejer
og stemmerne leger
børn barnestemmer pjasken
mågerne ænser det ikke, gemmer sig
i en lomme af tidløshed

så fin en hud så blød
og brun som venter
den på at blive rørt
berørt af hånden der længes

så mild og lys
så blid uskyldig
i sensommer solens lange
snigende skygge

hånden rører, berører og
din hud tager imod, nu er
det tid at vende tilbage
til tiden og dig, fryser du?
Kragenæs, Odsherred Sommeren 2014

Dagen 11.VII.2021

Ja, jeg tænkte det nok, min pakke fra UK med to bøger havde ligget otte dage i tolden i Kastrup, og så fik jeg igår brev med posten, at der skulle betales moms af forsendelsen, så jeg skyldte toldvæsnet 9 kroner.

De tilbød elskværdigt at returnere pakken, hvis jeg ikke betalte inden 10 dage og så havde de beregnet en avance på 160 kroner for ulejligheden med at sende opkrævningen - så jeg skyndte mig hovedrystende at overføre mobilpay 169 kroner til toldvæsnet.

Pakken var ikke blevet åbnet og ingen afsender havde de fundet, så på tolddokumentet jeg fik i kopi, havde de skrevet afsenderland: Kina og indhold: Ukendt.
Jeg kan godt forstå hvorfor de er underbemandede i Told og Skat, der skal mange arbejdstimer til med alt det papir og kontrol og post - herregud hvor de knokler!

Dagen 10.VII.2021
ET ORD

Den blide aftensol
trænger gennem ruden
og sender blomsterne i vasen
op på væggen
som en mørk silhuet
og dit ansigt.
En skarpt tegnet skygge
der nikker og smiler
og snakker og drikker kaffe.

Et ord, pludselig kommer et ord
og tager magten fra hyggen og varmen
og breder sig frysende i stuen
skyggen stivner og blæstens susen bliver påfaldende
En usynlig mur gror ud af væggen
og deler stuen mellem dig og mig.
Hvad var det, der skete?

Så blegner lyset
og skyggerne toner ud.
Det bliver mørkt og du går i seng.
Kaffen er kold og jeg sidder tilbage
med cement i kroppen
og det dumme ord.
Fra digtsamling "Bølge - jeg har tid at vente" 1992

Dagen 09.VII.2021


Jamen det er da imponerende, hvad mennesket er i stand til, det her billede lavede jeg igår - nej nej det er ikke et kunstværk men en dørreperation.
Døren var for neden spist op af råd, fordi det i årevis har regnet fra tagrenden, noget måtte gøres, så jeg legede tandlæge og gav den en tur med pigboret.

Og så skar jeg en plade ud af glasset til en af skifterammerne til udstillingen Solskin og Vandpyt - altså ikke glas men klar acryl - og borede huller og smurte flydende hvid fugemasse i fordybningerne.

Og skruede den fast waauhh' lukket inde, nu er problemerne skjult - vandtæt hemmelighed der idag skal males blåt som resten af køkkendøren.
Lykken er at have ferie og have tid. Og bruge den.


Dagen 08.VII.2021. Flaget pillet ned

Store Negativ dag var det igår, altså 61 negativer blev scannet og fremkaldt 7 Gigabytes fylder det og skal nu redigeres i det rette format.
Og skifterammer hentet, desværre ikke nok til alle billeder, så jeg må på udkig efter en samlet billig løsning. Kataloget er kommet, endelig - og det ser Herrens godt ud, 72 sider med 61 helsides billeder.
Så skønt at mærke interesse for mine analoge, unike værker fra udstillingen Røde Missiler 1991. Der blev bladret og kigget og disse to taget med i udvalg.
Nej dagen igår var ikke kun Negativ.

Dagen 07.VII.2021


Lidt stort er det, flaget, men det er mit eneste og hvis det kan hjælpe bare en anelse til en finaleplads i aften, så skidt med at det er XXX-Large.

Dagen 06.VII.2021


Med udsigt til skybrud har jeg måtte tage madrassen ind nogle nætter - men at sove ude er nu det bedste - hvis altså ikke det plasker og sjasker, for så bliver dynen drivvåd og madrassen gennemblødt.

En tidligere elev har meldt sin ankomst idag:
"Glæder mig til at kunne kigge forbi med en bunke billeder"

Dagen 05.VII.2021

Skrev sidst jeg var på Bornholm en satire på den udbredte - jeg kalder det en epidemi, men det var længe før Covid-19.
Epidemi

Så kom den også til Nexø, den mystiske epidemi, to tredjedele af byens mandlige befolkning i alderen 35-65 år er smittet, og ingen behandling ser ud til at hjælpe, er du først angrebet, så må du lære at leve med den stadigt voksende knyst. Operation vil nok fjerne knysten, men en ny og større vokse frem.

En udbredt opfattelse at sygdommen er sexuelt overført, er endnu ikke bevist, men påfaldende er det, at kvinder i samme aldersgruppe har samme symptomer dog ofte i forbindelse med kalkunhage og flommefedt under armene. Hos mænd er det stikkelsbærben og hårtab.
Utallige gisninger om epidemiens oprindelse og udbredelse har ikke ført til noget, og i Nexø er de også ligeglade, men et faktum er det, at de er hårdt ramt.

Det positive er, at knysten er langsomt voksende, den begynder som en blød ballon på vommen når du er 14 eller 18, så synker den ned gennem 30'erne og 40'erne som en sæk kartofler for at slutte af, når du nærmer dig 70 som en hårdt pumpet forbold over taljen.

Med sund levevis og masser af motion kan du undgå at sygdommen bliver invaliderende, men salat og fitnes har aldrig været nexøboernes livstil, så Karl Kofoeds Knallert Service har de seneste år haft en eksplosiv stigning i salget af 3-hjulede invalideknallerter som i antal nu er på niveau med bilerne og til stor gene i trafiken, fordi de kører så langsomt og er svære at komme udenom.

Alle sociale lag er ramt, hele familier, en gruppe sociologer har fået et projekt financieret lokalt, hvor de skal undersøge, om sygdommen er genetisk bestemt. Mistanke om at det er Kofod'erne, der primært er ramt og dermed smittebærere er afvist og dog. Noget er der nok om det, for Kofod er navnet, der ofte går igen i opgørelse over de ramte.

Hidtil er ingen blevet kureret, men i Nexø er man ansvarsfulde og for at undgå at smitte folk fra andre byer, holder man sig for sig selv og undgår at rejse eller møde fremmede.

Man har sin 3-hjulede med plads til maven og er tilfreds med det.
Uddrag af prosa Epidemi skrevet i Nexø 2. august 2017

Dagen 04.VII.2021


Totalt afslappende at blive hentet om formiddagen og kørt til Kastrup Strandpark, hvor vi badede fra fantastiske "Sneglen".
Vandet varmt, sol i pletter og helt stille, det var så skøn en premiere på badesæsonen. Og den Dannebrosfarvede hårelastik varslede aftenens nationale begivenhed.

Dagen 03.VII.2021

Nå, det er da en god nyhed, at bøgerne er kommet til Danmark, trackingsystemet er brudt sammen, og det er næsten umuligt at følge sin pakke med de mange forskellige selskaber. Den sidste pakke var endt i Spanien på turen fra England til Danmark.

Men min sending Røde Missiler er altså landet i Kastrup, og da den kommer fra UK skal den tolddeklareres, uha det er tungt, men forhåbentlig ikke dyrt.

Dagen 02.VII.2021

Så der gjort klar til nyskanning af negativer, eller affotografering for min negativskanner kan ikke klare det store format. 61 billeder skal printes i sorthvid 40x60 cm, et par i 60x80 det bliver superflot, men foreløbig er det bare en række tal.

Dagen 01.VII.2021

En liter kommer der ud af 8 liter saft, men det kommer dråbevis, og der skal hele tiden holdes øje med temperaturen.
Det er udtræk af æteriske olier fra gæret sukkervand, jeg har gang i - nej badeturen blev udsat, det styrtregnede, og der var udsigt til skybrud, så det blev destillation i stedet for. 80 liter skal varmes op til 80 grader, 5 liter ad gangen, det kommer nok til at tage et par dage i døgndrift.

Dagen 30.VI.2021


Bliver hentet klokken 11 så skal vi på badetur, sommerens første. Sneglen på Amager Strandpark håber jeg, nu må vi se . . .

Fra bogen Aalborg - Face to face

Dagen 29.VI.2021

Sommer, nu er det sommer, og det er tid til ferie. Masser af sol og kolde bade, det nyder jeg. Fik restaureret det faldefærdige bord og baderisten, skruet, boret, savet og givet det teaktræsolie, men vandhanen til det udendørs køkken kunne ikke klares med gaffatape. Hugget brænde og plukket pebermynte, den står så flot i skyggen.

Og de 100 liter rent sukkervand gærer så fint, 14% på kun tre dage, jeg mangler virkelig æteriske olier til udtræk af krydderurter, så nu skal destillationen igang.
Får besøg i eftermiddag, vi skal kigge billeder til en kommende bog. Men så det også badeferie først Amager Strandpark, så Langelandsbælt og en uge i Lynæs Surfcenter.

Dagen 28.VI.2021

Retssals-dokumentar, åh det elsker jeg, jamen det må være min trang til at dømme, der får mig til at sidde klistret til skærmen hele natten.

At fange en selvmodsigelse eller afsløre en mimik, det er det bedste. Det er så menneskeligt med en løgn at ville undslå sig fordømmelse og med hævn at udvise loyalitet. Mennesket bliver virkelig afsløret i sådan en dokumentar.
Intolerante slægtninge, mistroiske venner og advokaters sønderlemmende kritik af bevismateriale, uha det er spændende.

Presse og pøbel, jamen det er som en flok lemminger på vandring, ingen ænser, hvor de er på vej hen, man følger bare med. Pressen leverer en syndebuk, og befolkningen får afløb for deres foragt. At sympatien skifter flere gange undervejs fra offeret til den anklagede er ikke væsentlig for lemminger på vandring, sålænge der er nogen at holde med og nogen at hade. Frygteligt er det at erkende, hvordan sådan en mordsag udvikler sig gennem tre år i medierne, det er shitstorm for fulde gardiner.

Frikendt blev han ikke, men heller ikke dømt. Nævningene var i tvivl, så han blev sat fri men aldrig renset, mistanken klæbede til ham resten af livet. Tre år sad han i varetægt, elleve dage varede retssagen, fem timer varede seriens seks afsnit. og da jeg lagde mig ud under kastanien, var solen stået op.

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 27.VI.2021


Et betonanker som bølgebryder og Amalie der danser ballet, jeg nyder at sætte billederne sammen, så de begynder at snakke eller skændes, og her står kampen mellem blæsten og solen, hvem vinder?
Er bølgerne hidsigere end skyggen er lang?


Det er dobbeltsider i kataloget til en udstilling, jeg planlægger, og det er så spændende at give dem liv, de gamle optagelser.
Indsat i Horserød fra 1974 sammen med forslag til bagside til Savage Rose album.


Aalborgs sjæl på bestilling.
Kommunen manglede en fotografisk billedbog, der kunne bruges som gave til prominente gæster. Face to face 1985


- og så et par solskinsbilleder fra Nørrebro. Solen i Skyggen 1982

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 26.VI.2021


Så der gjort klar til Nationaldag - og jeg er med på holdet!
Der er et yndigt Land
Det staaer med brede Bøge
Nær salten Østerstrand

Jeg bytter Danmark ei
For Ruslands Vinterørkner
For Sydens Blomstermai
Og ædle Qvinder, skiønne Møer
Og Mænd og raske Svende
Beboe de Danskes Øer

Vort gamle Danmark skal bestaae
Saalænge Bøgen speiler
Sin Top i Bølgen blaa
Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 25.VI.2021
Dommens Dag

Har lige været i retten
blev dømt en alderdom
fik 76 år uden mulighed for appel.
Ingen papirer jeg havde med
omhyggeligt udfyldt
beviste noget, sagde dommeren
kun fødselsattesten var gyldigt bevis.
Blodtryk, kolesterol betød ingenting
udtalelser, erklæringer, potens og syn
og evnen til at lytte
hukommelse og motorik
betød ingenting.

Med stabler af dokumenter, diplomer
og æresbevisninger
procederede min advokat
for at jeg fik en visdom i stedet for
det passede bedre med
hvem jeg var, sagde han, men nej
en visdom uden åremål var utænkelig
men hvad med retfærdigheden?
Hvor uretfærdigt er det ikke
at være slavebundet
til et tocifret tal
baseret på året jeg blev født?

Jeg ville have dom for hvem jeg var
og ikke hvad talkloge regnede ud jeg måtte være.

En rollator stod parat
foran domhuset og stod der ikke en dame
og viftede med et mimrekort?
Og et høreapparat det var en gave
fra Ældresagen som åbenbart vidste
jeg ville blive dømt.
76 hvad bilder de sig ind?
Jeg fortryder at jeg ikke fixede
tælleren som man gør med brugte biler
eller rettede sidste salgsdato, hvor dumt
at jeg ikke som altid når jeg skal veje
min frugt i Irma snød på vægten.
Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 24.VI.2021

Jamen det er da helt utroligt, hvad mennesket kan udrette, efter en formiddagsgæst i haven, det var igen fear og fame, der var anledningen, gik jeg på taget.
Der har jeg ikke været i mange år, men mos, lav og anden bevoksning havde bredt sig, et enkelt birketræ havde slået rod i en sprække ved et ovenlysvindue, noget måtte gøres.
Men taget er skråt, meget skråt og der er langt ned. Uden sikkerhedline med lugejern og fejekost så tæt på kanten, jeg turde.
Grene der fra kastanietræet var i vejen blev fjernet og tagrenden tømt for blade og kastanier, og jeg overlevede, tænk engang. Trods rifter på ankler og blodige håndled, en havereret kost, et badekar og en brændekurv fuld af mos og haven dækket af afrevne grene, så overlevede jeg.
Glædelig Sankt Hans, heksene er sendt til Bloksbjerg, så vi med varme hjerter kan vinde freden!
Hver by har sin heks,
og hver sogn sine trolde.
Dem vil vi fra livet med glædesblus holde
vi vil fred her til lands
Sankte Hans, Sankte Hans!
Den kan vindes, hvor hjerterne
aldrig bli’r tvivlende kolde.
Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 23.VI.2021
"Du er altid velkommen til at komme og kigge, lad os lave en aftale, så lover jeg at stå i døren og tage imod. Hvad med tirsdag? så kan du kigge bog og få et glas af den nyaftappede havtorn."

Så blev det tirsdag, og jeg har gjort klar til besøg.

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 22.VI.2021

Designer opslag til en kommende udgivelse, et katalog på 74 sider.
Om det her opslag skriver min skarpe kritiker og korrekturlæser, at det er:
- nemt at elske i sin letbenede musikalitet.


Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 21.VI.2021

Så sluttede Folkemødet i Allinge og i år var jeg ikke med, men det var jeg i 2017, hvor jeg skrev et digt på den sidste dag.
Folkemødet Slutter

Folkemødet hænger i laser
nu skal der stables og pakkes
og ryddes
brochurer og skilte
bolcher og smil
den sidste banan svøbt i chokolade
dyppes i drys
men så er det også slut.

En sjat er tilbage
i shotvodka flasken
der igår blev glemt på granitmonumentet
klapstole i bundter
MHV 903 der holdt vagt på vandet
lægger til kajs
og besætningen går i land
belæsset med kamuflage
og 72 timers overarbejde.

Enkelte habitklædte
sorte blåskjorter trækker afsted
med deres rullende kufferter
og hjemløseavisens kulørte karneval
med barnevognen
stadig i festdragt.


Spildevandstank støttebånd
stenbro
kasser med blomster potter forsinket
kan man få en kop kaffe?
nej den er lukket
Kalles Kaffe
har lukket bagsmækken
på sin 3-hjuls butik.

Så kører den sidste bus halvfuld
fra Kirkepladsen
kun pallerne
man sad på er tilbage
og den gønne bugnende affaldsspand.

Dannebrog vejer i Kirkehaven
indrømmet jeg stjal
en salmebog fra Vartov
i Grundtvigs telt
det var som om
den plagede om at komme
ned i min taske af brochurer
programmer aviser og opråb
og souvenirs og noter
og minder.
Uddrag af digtet FOLKEMØDET SLUTTER Allinge 17.juni 2017

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 20.VI.2021

En dag med propper og hedebølge, nu er alle flasker fyldt, ikke en dråbe er tilbage.
Og etiketter er der kommet på, og flaskereolen igen fyldt op af velsmagende, vitaminrig hjemmevin.

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 19.VI.2021

Jamen jeg kan slet ikke lade være, bag Gadekøkkenet foran Dansk Polarcenter står den som en klippe og spejler solen, Eva Sørensens rå skulptur. Hun udvandrede som mange danske kunstnere før hende til Italien, hvor hun skabte sig en stor karriere som billedhugger.
Jamen jeg kunne slet ikke lade være . . .

Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 18.VI.2021

Det var igår hun fik huen, blomster og gaver,
og jeg blev inviteret til jordbær og rosévin i det hyggelige, velfungerende Broens Gadekøkken. Solen skinnede og Olga tabte i bordfodbold.
Men jeg gjorde mig også umage.


Tidligere eller kommende elever ved Fatamorgana tilbydes konsultation efter behov. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 17.VI.2021

ET BILLEDE

Hvem skød? jeg så det ikke. - hvorfor skød du? - det var ikke mig. - hvem skød du? jamen jeg ramte jo ikke. kun huller i bildøren ingen kom til skade, men chafføren blev forskrækket, for det gav nogle ordentlige smæld. tre skud fik lakken til at springe og metallet til at bule, selvom det var en fejl, for det var den forkerte bil. det blev aldrig bevist hvem, der havde skudt, og ingen kunne fortælle hvorfor, det var en fejl. eneste bevis var skudhullerne, eller huller var det ikke, men buler og krakkeleret lak.

Da chaufføren var kommet sig over forskrækkelsen, og bilen på værksted, ærgerligt. det så faktisk godt ud, at bilens blanke, buede former med tonede ruder og sporty pyntekapsler også havde spor af likvidering, og det havde han altid ønsket sig en bil med personlighed.

En lykkeamulet havde han hængende i forruden og på hattehylden en pude med galloperende heste, men skudhuller ville altså gøre netop hans bil til noget særligt, så han lod være at lade forsikringen betale for en udbedring. med tiden blev det rå metal rødt af rust og det matchede den cyanblå metalliske lak, godt så det ud, når han kom kørende gennem gaden eller parkerede foran føtex. det forhold han fik til sin bil, havde han aldrig haft til noget menneske, de var som uadskillige tvillinger, chaufføren var banditten evig taknemmelig og bilen godt tilfreds med sin nye status. den kendte sit værd og levede op til det. et billede var skabt, som med stolthed blev vist frem. også selvom det bare var en fejl.

Fra samlingen 52 BILLEDER mb@mortenbo.com

Dagen 16.VI.2021


Færdig, færdig og klar til udgivelse, fear og fame, første sending ankom idag, og det ser himmelflot ud.
Printet så fint, skåret præcist og indbindingen helt i top. Jeg er lettet, det lykkedes.
Så mærkeligt at stå med 6,2 kg i hænderne og vide, at det er mit liv som fotograf.
Fra jeg var 20 til jeg blev 48, det er altså vildt, og det ser hammergodt ud.
Stramt redigeret, flot designet og med et fint flow. Men heller ikke billig, 749 kroner for hver og altså 1.485.- for begge bøger på 740 og 680 sider 21 x 30 cm.
Mere end 6.000 sorthvide fotografier kronologisk fra 1965 til 1993, et historisk dokument men også personligt.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation.mb@mortenbo.com

Dagen 15.VI.2021

Uha, som de skinner, klar til at blive fyldt og proppet, få kapsel og etiket.
Discovery 2020, stærk i smagen, karakteristisk skarp, syrlig, det fortager sig med tiden, så bliver den blødere, rundere men beholder den varme cognacbrune farve.
50 flasker kom der ud af det og så fire 2-liters flasker, det sidste i hver ballon, der ikke er helt så klart.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 14.VI.2021

Fik en opmuntrende response på 52 BILLEDER:
Det er noget af det vildeste jeg har læst. Ved ikke engang hvilken kategori man skal putte det, der er ikke digte, essays, roman eller noveller, det har sin helt egen form. Fungerer både som billeder, ultra kompakte romaner og billedpædagogik. Konkret og fantasifuldt samtidigt. Synes den er for fantastisk, du har opfundet en ny genre.
ET BILLEDE

Det bliver regn. jeg ved, det bliver regnvejr, for myggene flyver lavt. når myggen flyver lavt, bliver det regn, for den kan måle lufttryk og fugtighed og stiger det, søger den mod jorden, for at komme i tørvejr på et blad. nej, jeg kan ikke se myggene, men jeg kan se svalerne, og de flyver lavt. med åbent næb svæver de gennem myggesværmen og labber lækkerierne i sig. når svalerne flyver lavt, så bliver det regn. og det gør de på kryds og tværs af gårdspladsen, et sandt eldorado er det, med udbredte spidse vinger glider de gennem luften, en fantastisk flyver er svalen.

Det bliver regn. jeg ved det bliver regnvejr, for de gule blomster, som i morges, da solen skinnede var forførende smukke og gjorde blomsterbedet til et gyldent tæppe, de lukker sig nu, kronbladene bøjer sig mod hinanden og gør sig klar til at beskytte støvbærernes pollen, som ikke tåler vand. som myggen kan blomsterne måle barometerstanden, de ved før mig, om det bliver regn, om et uvejr er på vej.

Og det er det, og så kommer det. buldrer ind over gårdspladsen og fælder det lidt for høje enggræs mellem brostenene og får renderne til at drive af vand, som det dog sprøjter fra sten og fliser og jorden flås op. stråtaget mere end drypper, det plasker og sjasker og planter og buskes rødder labber det i sig, det har de længtes efter, en ordentlig skylle. og torden kommer der, buldrende sommer med lynglimt og oversvømmet fodboldbane, drivvåde spillere søger læ under træer og buske. svalerne er fløjet ind i stalden, blomsterne bøjer deres hoveder, og jeg er gået ind under kulskurets halvtag for at nyde den festlige forestilling.

Fra samlingen 52 BILLEDER     mb@mortenbo.com

Dagen 13.VI.2021

Så er de kommet til Køln og mon ikke de er i Kastrup mandag, Morten Bo Archive Catalog - finale edition - og så skal de udgives, glæder mig vildt til at se resultatet.

Men idag er endnu en flaskedag, genbrugsflasker, hver enkelt med sin historie og mindet om hvordan den smagte.
Jo det er de samme 200 flasker igen og igen, som nu skal gøres nye, rene og klar til at blive brugt som Discovery-emballage.
Selvfølglig er det irriterende, at ikke alle er skyllet efter brug, det skal jeg altså være bedre til, at spule godt inden de tomme ryger i skuret.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 12.VI.2021

Så der gjort klar - - nej nej jeg skal ikke i bad, det er de tomme flasker, der skal vaskes - - bassinet holder tæt, og Discovery står klar, det er tid at få renset og flasket, proppet og printet - jo da, etiketter skal der på.
Og når jeg så er igang, kan det da godt være, at de fire fra juletid også skal tappes, men de har altså ikke stået ude så længe som Discovery.
Den nye Sauvignon har det så godt, syder og bobler, er varm men stadig sød, og tankene med hyldeblomst og blåbær skal bare have tid, omkanteres men ikke flaskes endnu.

Og skriveriet, hvad med det? Jo tak samlingen 52 BILLEDER kom idag, og det var så skønt at stå med den i hænderne, så fin den er blevet, og billeddigtet er færdigt i In-Design, skal lige checkes for småfejl.
fear og fame, 12 af hver venter på tolden i Derby GB, jo nu skal alt gennem tolden, det var derfor en pakke endte i Spanien, vildt, og blev åbnet af toldmyndigheder, alt er tilsyneladende kaos på custom-området til og fra GB, men frem kom den da ad omveje tilklistret med toldmærkater.

Brug for en samtale eller et kritisk øje? skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 11.VI.2021

Skriver og skriver først i notesbog i Landbohøjskolens Have, så i gårdhaven, og sikke et vejr vi har, så skønt. Det er noter til billeddigtet, jeg skriver.

Røde Missiler har jeg nydesignet, det gamle format fra 2007 duer ikke længere hos lulu.com, så nu har jeg lavet andet oplag.
Og imorgen får jeg 52 BILLEDER fra Spanien, det var de bøger lulu.com ikke kunne spore, og derfor sender en ny og gratis levering.

Jeg kan slet ikke lade vær', at vælge, skrive, designe og tage imod Fed-Ex, når de kommer med bøgerne. fear og fame er færdigproduceret og på vej.

Har booket en plads ved vandet en uge i juli, sikke en sommer!

Mails, billeder eller bare en hilsen. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 10.VI.2021

Ved et tilfælde så jeg STV2 viste den vidunderlige stumfilm Chaplin og Plejebarnet og kom til at tænke på en situation i Riga, hvor jeg så filmen sidst og skrev en kort tekst.
To ansigter

To ansigter har brændt sig fast, udtryksfulde ansigter, der gentager sig for mit indre blik, det ene var en 5-årig dreng, der med magt bliver fjernet fra sin utilregnelige far, det andet en pige på sytten med en tom blikdåse foran sig og armen om sin hund, der ligger hos hende.
Hun sidder foran en gitterport og stirrer på ingenting, et blik så opgivende ud i luften, mens nattens gæster går forbi. Også jeg.

Hunden sover vist og hun er træt. Andre, der åbentlyst tigger er de prostituerede foran de internationale hoteller, de byder sig til og de aldrende aktivister, der samler ind til godgørende fonde, de vil snakke deres sag, og så er der kirken, men der nøjes man sig til et lille skilt med opfordring til at spytte i bøssen.
Men pigen med hunden byder sig ikke til, sidder bare med det fortabte blik og den tomme dåse.

Det andet ansigt er en vidunderlig 5-årig charmetrold, det var på et af de mange torv i den gamle by. Da musikerne gik hjem, blev der skruet op for underholdningen, og så blev der vist film, Chaplins stumfilm fra 1921, The Kid, akkompagneret af en pianist.
En klassiker på lærredet, ikke et øje er tørt, når den skønne lyshårede strækker armene frem mod reservefar Chaplin, da han bliver kørt bort på børneasylets ladvogn. Det ansigt er vidunderligt og spiller på alle de smukkeste strenge, intet er skønnere end at se tårer i øjnene på et barn, der trygler om at blive elsket.

Men pigen på fortovet havde ingen tårer og ville ikke elskes. Og jeg gik forbi.
Men standsede så et par husblokke længere fremme, kiggede mig tilbage og mødte hendes blik. Hvor hun dog lignede Chaplins godt castede hittebarn, men ansigtet var udtryksløst.
Hun var smuk, ung og fortabt, resolut tog jeg et par sedler i lommen gik tilbage, spurgte til hende og hunden, men hun forstod mig ikke, så rakte jeg hende pengene og gik.
Da jeg var 15 meter væk vendte jeg mig og kiggede, håbede måske at møde hendes blik igen, men hun var væk. Hun, hunden og dåsen var væk.

Men for mig vil hun aldrig være væk, men altid som hittedrengen med kasket og de alt for store bukser dukke op, når der er brug for det. Når der er brug for mig. De vil altid være der, de to ansigter, de er mine nu, har brændt sig fast.

Dagen 09.VI.2021

Og jeg der bare troede, jeg skulle støvsuge, og så blev det til en flyttedag, hvor de to store computere fik nyt sted, og den aflagte et hjørne for sig selv.
Stuen blev meget større og printeren fik bedre plads, og et telefonbord blev det til, jamen sikke en orden der kommer ud af bare at ville støvsuge.

Noget nervøs var jeg, da jeg havde splittet det hele ad, men det virker, alt funker, selvom der ikke er internet forbindelse på den ene maskine, ledningen til Home-Box mangler en meter.

Tak til alle der sender mails, billeder eller bare en hilsen. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 08.VI.2021

Var løbet tør for dagligvin, så 50 liter Sauvignon er sat og gæringen er igang.
Det er ellers blevet tid til at flaske min Discovery, som har stået ude hele vinteren og er krystalklar.

Billede 2. og 3. i ophængningsplanen skal sidde på hver side af et citat fra Ivan Malinovskys digt. Det er bibliotekaren på Det kongelige Bibliotek, der agerer indianer og Erlings fangst efter et tur på Græsholmen. De to billeder passer så godt til digtet.
- mens solnedgangen pludselig lader masken falde
og du ser ind i en kælder af blod og panik.

Dagen 07.VI.2021

Det må være den friske luft, der fik mig til at gå i gang med ophængningen af mit billeddigt istedet for at støvsuge og rydde op.
Alting flyder stadig, men nu hænger der så tværs gennem stuen første skitse til en ophængningsplan, 54 fotografier på række, det bliver så flot. Og frækt.

Og så har den første interesserede køber af Morten Bo Archive Catalog meldt sig, og jeg har lovet at give besked, når bøgerne kommer.

Dagen 06.VI.2021

6.juni var første dag til svømning, husker jeg, på cykel gennem Dyrehaven til Tårbæk Søbad og svømmelærer Grete, hele sommeren hver dag. 6.juni var dagen hvor sommeren startede, og det er det stadig.

I nat var min første under kastanietræet, så skønt at blive vækket af fuglekvidder og morgenluft, det elsker jeg at flytte ud på altanen. Så er det sommer for alvor.


Dagen 05.VI.2021


Blev inspireret af Ivan Malinowskys digtsamling Galgenfrist til at sætte billeder sammen, som han sætter ord sammen, både provokerende sandfærdigt og indlysende forkert. Hans digte er som en dør til anden anden verden, det er det, jeg forsøger med mit billeddigt, at åbne en dør på klem til det usigelige.

Tidligere eller kommende elever er som altid velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 04.VI.2021

Sikke en festdag, et års arbejde er færdigt, og to pdf-filer på en Gigabyte hver sendt til USA for at blive printet i foreløbig 24 bøger.

Jeg startede Morten Bo Archive Catalog kort efter afslutningen sidste år, og nu året efter er det så bare at vente på de bøger, der skal sendes til lektørudtalelse og forhåbentlig blive bestilt af bibliotekerne. Og mon ikke også andre er interesserede i at følge mine 27 år som professionel med Nikon og Tri-x.
Alt er med, projekter, arbejdsopgaver og feriebilleder sat sammen til en skøn symfoni af billedglæde og lyst.

Jo, dagen idag er noget særligt, alle noter, testprint, korrekturbøger, dummyer ligger i en stabel, nu er det slut, kun udgivelserne tæller. En kæmpe lettelse er det, så skønt, at der ikke længere er noget, der kan ændres.

Og så ser jeg pludselig al svineriet, nullermænd, støv, stabler af usorteret, åbne skuffer og rod, et kæmpe rod, sådan er det at have været koncentreret om andet end orden og oprydning, men nu skal det være.

Det bliver mit næste projekt, at få støvsuget, lagt på plads og lukket skuffer.

Tidligere eller kommende elever er som altid velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 03.VI.2021

Så kom der liv i potterne, så spraglet kulørt mest til den røde side, men med alle nyancer af violet. Så dejligt at stå i solen og nyde synet, dufte gør de ikke endnu, men det kommer.

Har tætnet det udendørs vandrør til bruseren og fjernet rådne brædder i træmåtten, så nu er der klar til solskin og kolde bade.

Sidder med åben havedør og færdiggør pdf-filen af fear, 740 sider har jeg gennemgået billed for billed idag, og imorgen er det så fame med samme grundighed men dog kun 678 sider.

Tager gerne imod, når nogen ønsker en samtale i solen. Synspunkt eller samtykke. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 02.VI.2021

Jamen det er vildt, som alting ordner sig, har lige fået mail fra lulu.com, at de undskylder besværet og printer gratis 5 nye bøger og sender dennegang med et trackingnummer, der virker.

Og Netfliks virker, så skønt og alle kanaler og Humac har undskyldt og givet 7% rabat på den ny computer, og mailprogrammet som har drillet, kan nu igen sende hurtig som lynet.

Der er total medvind hele vejen, så nu har jeg bestilt bredbånd i stedet for den noget langsommere telefonforbindelse.

Blomster, det er blevet tid til blomster, nu skal der altså plantes i potter i haven, det er blevet sommer.

Men som altid tager jeg imod, når nogen ønsker en samtale, synspunkt eller samtykke. Skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 01.VI.2021

Så en virkelig god udsendelse på en dokumentar der gik tilbage til 1992 og viste, hvordan forskere lige siden i større og større omfang, har givet politikerne besked om den pandemi, som måtte komme, kun hvis radikale globale løsninger blev truffet, ville den kunne undgås.

Det handler om biodiversitet. Om fortrængningen af vilde dyrearter til mindre områder, hvor levevilkårene er ringe og populationen stor.
Større og større behov for produktion af soya og majs til dyrefoder kræver mere plads, og så bliver skov fældet og naturområder gjort til landbrugsjord.
Den vilde bestand stresses, og sygdom breder sig og dermed risikoen for, at en virus muterer og kan smitte mennesker.

Sådan startede Aids, Sars, Ebola, MERS, Fugleinfluenza og altså også COVID-19.
Forskerne vidste en pandemi måtte komme, men ikke hvilken. Eller hvornår.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 31.V.2021

Så flot klaret uden blod på gulvet, vi fik en computer med hjem, så fin hun er i den smukkeste emballage så handy og duftende ny.

Jeg var helt ubegrundet nervøs for, om jeg skulle samme brokkeri igennem med hende som med YouSee, Netfliks, og Humac, men hun har vist sig at være umådelig tålmodig, ingen vrøvl overhovedet, alt klarer hun.

Har overført hvad jeg skal bruge af programmer med indstillinger, alle dokumenter, Adobe-abonnement, serveradgang, link til i-Phone, mails, og så går hun direkte på nettet, hvordan hun gør uden ledning til Home-Box, ved jeg ikke. Indstillings-assistenten er bare så jublende meget bedre end personlig betjening i kundeservice, hun forstår alt jeg skriver og ved for det meste godt, hvad jeg har brug for.

At jeg så som noget af det første skal trykke enig og gennemlæst til en skrivelse, lang som en dræberhaj, det tilgiver jeg, mon ikke det er en juridisk konsulent i kundeservice, der trods hendes protest har tvunget sig adgang.
Fred være med det, nu er jeg kørende i fuld fart, for hun er fandenme hurtig.


Dagen 30.V.2021
18 års fødselsdag med solskin og lagkage, brusvand og gaver. Pølser på grillen og Chet Baker på trompet.


Dagen 29.V.2021

"Jeg vil gerne tage med dig ned i butikken og få pengene retur, jeg kommer nok til at rive hovederne af dem."

Det skriver min datter efter adskillige timers forgæves forsøg på at få leverandøren i tale til den computer, som ikke blev leveret som lovet.
Jamen det er da for vildt, at når varen er betalt, så er der ikke grænser for, hvor svinsk en leverandør kan opføre sig, hvad er det for en forbrugerkultur vi har skabt?

Jeg er så taknemmelig for at jeg ikke skal være bøddel i Humac, men bare kan overvære blodbadet.
Digtet TOMRUM skrev jeg 2017 om gabet mellem ord og handling i tidens kultur:
Men er grøften for stor mellem
ord og handling, så fyldes tomrummet
af grådigt forbrug og utæmmet vækst.
Så fyldes luften af terror og frygt
så breder den sig
den kærlighedsløse opofrelse.
Meningsløsheds bekæmpelse.

Når gabet bliver for stort
mellem snak og resultat
så fyldes pladsen af krigens konsekvens
så bliver livet lammet.
Når meningen mangler står kun bomben
tilbage som en mulighed.
Selvopofrelsen.
Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 28.V.2021

Det er da helt vildt, at det kan tage over en time at finde den venstreside, alt virkede forkert, indtil jeg fandt rustvognen, så var den der.


Jeg lægger sidste hånd på mamutudgivelserne fear og fame, Morten Bo Archive Catalog og her er nogle af de følgende opslag efter finpudsning:


Dagen 27.V.2021

Fuck for en lortedag, en kamp er det at få YouSee kundeservice til at læse, hvad jeg brokker mig over, og en ny person er det hver gang, der ikke aner, hvad det drejer sig om, surt. De bliver ved at spørge om det samme og sende mig det samme shit.
Nå jeg fik afreageret, et ordentligt møgfald.

Og Lulu, der har printet mine bøger, sendte et trackingnummer der ikke virkede, det var en fejl, sagde de og sendte et nyt. Det virkede, men til Azerexpresspost i Azerbaijan som intet har med Lulu at gøre.
Kundeservice i USA var nu mere behjælpelig end hos YouSee, så det blev opklaret, at jeg ved bestillingen havde sat flueben ved den forkerte shipping.

Gab det er tungt, godt jeg slipper for at skulle kontakte Humac, der slet ikke holder, hvad de lover. Køb og levering af ny computer tager min søde datter sig af.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 26.V.2021

50 liter hyldeblomstvin i tank har jeg smagt til med udtræk af salvie, det underbygger blomstersmagen, den er blevet så skøn, sød og let 18 % alkohol.

Og blåbærvinen er smagt til med udtræk af pebermynte, hyldebær, eucalyptus, timian og så har jeg tilsat 10 cl "The Plum I Suppose" et smagskoncentrat fra Empirical Spirits. Mørk og kraftig er den, 18% alkohol og kun en smule sødme.
Nu skal de bare have ro til at bundfælde urenheder, så de bliver klare og kan flaskes.

Digtsamlingen 52 BILLEDER er på vej fra trykkeriet, bare 5 eksemplarer til korrektur. Gode råd har jeg fået til hvad jeg skal ændre, rette og slette.
fear Morten Bo Archive Catalog 1966-81 er tæt på være helt færdig, kun enkelte ændringer mangler, så er den klar til den endelige trykning.

Og så er der 18 års fødselsdag i familien på lørdag, hvad skal jeg dog finde på . . .

send gerne billeder jeg skal kommentere eller links til video. mb@mortenbo.com

Dagen 25.V.2021


Det nyder jeg, fjerne fugle og duft af pollen, det er tjørn og kastanie, der blomstrer. Pinsen sluttede med med en spadseretur i parken.


Dagen 24.V.2021


Så dejlig en dag hos datter Maren og Mis med frokost på Surfcenter Lynæs, blæst, bølger og chockolade

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 23.IV.2021

Retouche - en dag med retouche, hver en tråd, hvert et hår, hver en plet, støvkorn og andet svineri på skanningerne skal fjernes, og der er hele tiden prikker og striber, der driller.
De ser ud som fejl, men er virkelige ledninger, fugle på himlen, pletter på tæppet, det er en umulig opgave, jeg har sat mig for at skelne negativets fejl fra motivets, men det skal altså være rigtigt.
Knapper og bumser er svære, det kræver koncentration, måske skulle jeg ikke være så virkelighedstro, men bare fjerne de indlysende negativfejl og ikke de fejl, der ser rigtige ud, uha min ordenssans bliver sat på en prøve, cigaretskod smidt på gaden skal de fjernes, nej vel? - men hvad så med de prikker der fuldstændig ligner cigaretskod?

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 22.V.2021


Surprise! - hun anede intet om skovtur, og så blev hun fejret af venner og familie.
Flag og gaver, blomster og brusvand, to timer i sol nåede vi, inden regner kom.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 21.V.2021


Tillykke min datter, det er idag du fylder 50, og brødet jeg har bagt skulle altså være formet som tallet 50, men jeg er ikke i træning, kan jeg godt mærke.
Noget kønt syn er det ikke, men godt smager det, bagt af økologisk hvedemel, hjemmelavet hyldeblomstvin, tørrede hybenskaller, rosmarin, olivenolie og atlanterhavssalt.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 20.V.2021

Havde igår en ex-Fata til samtale som skrev:
Sandheden er jo, at jeg ingen retning har men går rundt som en knockoutet bokser uden orientering.
Det blev til to gode timer i haven og en sød mail her til morgen:
Jeg holder af det formelle møde i form af glas og høflighed. At være gæst.
Ikke mange værdsætter det længere.
Åben dør og gæstfrihed, mit besøg hos dig betød mere, end du tror.
Elever på skolen er som alle ex-Fataer velkomne som gæster.

Skriv til mb@mortenbo.com


Dagen 19.V.2021
Det mærkeligste var i en hel mørk entre en søndag morgen at se en lysende plet på væggen helt firkantet det var trylleri for lyset kunne ikke komme ind nogen steder så det måtte være væggen der lyste af sig selv men endnu mere mystisk var det at lyset var et billede et mærkeligt billede som fra en ukendt verden med himmel og jord bare omvendt himmel nederst græs for oven så fuldstændig trylleagtigt det var guddommeligt overnaturligt og forsvandt når jeg bevægede mig. Jeg vidste at mærkelige ting kunne ske men jeg havde aldrig selv oplevet noget så mystisk.

I Familie Journalen hos Mormor stod der at der ville blive sendt en sputnik op i himlen og at den aldrig ville falde ned og der var et billede af en kugle med tre antenner og at Margrethe skulle være konge det var også mærkeligt men det her lys var noget jeg så med egne øjne det måtte være en besked af en slags.
Da jeg kiggede nærmere på billedet gik der et gys gennem mig for det var et billede af vores have jeg kunne kende æbletræet og hjørnet af carporten og så forsvandt det hver gang jeg ville kigge på det. Jeg så det det var der og det var en besked til mig.

Jeg fortalte det aldrig til nogen men forstod godt hvad det var når vi i religion snakkede om det guddommelige lys eller en åbenbaring også selvom jeg aldrig så det igen.
Uddrag af Levet og Levnet - digt om erindring. Kapitel HULLET SOM EN SI

Dagen 18.V.2021


Så blev vi overhalet af svenskerne, når det gælder besøg på min hjemmeside i denne måned. I april og marts førte Danmark foran USA


I februar og januar i år førte vi foran Rusland og Indien og i maj måned 2020 var besøget størst fra Korea og Kina

Dagen 17.V.2021


Endnu en skøn selvbiografisk tegning har hun sendt mig, min datter som fylder 50 denne uge, og jeg aner ikke, hvad jeg skal give i fødselsdagsgave.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 16.V.2021

Hørte den nyvalgte forkvinde i ALTERNATIVET holde tale på landsmødet, og jeg tog mig til hovedet, så fuldstændig holdningsløs den var.

Floskel på floskel, frelst og ligegyldig, alle de rigtige ord, ingen kunne føle sig stødt, selvom hun gentog ustandselig, at bæredygtig for ALTERNATIVET var noget helt andet, end når andre brugte det ord.

Det gav mig et indtryk af, at hun frem for alt ikke ville gå mod strømmen, endelig ikke lægge sig ud med nogen, jo de 10 rigeste mænd i verden, der sidder på 80% af kapitalen og så den kantine, der har kødpålæg på disken.

Hun samlede op alt, hvad tidens kultur har anvist som vejen til det gode menneske, det hele var med, ak ja, man får de ledere, man han fortjent. endelig ikke vise personlighed, men lægge afstand til lederrollen og drømme om det lederløse kollektiv.

Så tamt og fjernt fra nogen revolution, omstilling eller bare indflydelse, at jeg ikke spår partiet nogen fremtid. godnat ALTERNATIVET som jeg var så begejstret for i de succesfulde dage med en vision.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 15.V.2021


Har idag på bestilling sendt billedet fra 1971 til brug i en bog om København i 70'erne. Billedet blev bragt første gang i bogen Blaagaards Blues.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 14.V.2021

Så fik jeg skrevet det sidste, lavet endelig layout, sendt pdf-filer til lulu.com og bestilt de første bøger. Billedet her var min inspiration men kun teksten er med i bogen der kom til at hedde 52 BILLEDERET BILLEDE

Så tung den er, våd og glat og sort, ti meter lang, tyk og skuret. og dog flyder den, stammen, snoet er den groet, nu med dybe furer. langsomt driver den ad floden, mens den glidende roterer, så massiv og så vægtløs, ældet og døsig, befriet for rødder og krone og liv, ustoppelig som en olietanker. vandet i floden er blikstille og som stammen spejler sig, ser det ud som svæver den på himlen, så vægtløst et skib i rummet forladt af besætning på vej mod fjerne asteroider, et udtjent døende rumskib. ubekymret lader den sig føre med strømmen, flyder med floden i billedets midte, en fortidens mastodont på rejse mod havet.

Ved en storm for længe siden, sank den om og gled ud i det buldrene vand, men som floden fladede ud, blev bred og stilfærdig blev stammen blot en nedslidt hilsen fra de store skove. kommer den for tæt på bredden støder den med enden imod og driver ubemærket baglæns videre. en dreng i vandet lys i huden sort hår, ung crawler ud til stammen vil stå op på den og springe på hovedet, når frem men stammen vil ikke, den triller rundt og er for glat, han kan ikke komme op, må opgive istedet tager han den i hånden, lader den trække ham med videre i en fure holder han fast og stammen lader som ingenting, vil bare have fred.

Men drengen er ivrig forsøger igen at komme op, forgæves. træder vande og lægger sig på maven på stammen, men den ruller rundt, så han glider ned igen og igen, så opgiver han og holder bare fast i en fure. og nu er det ham, der fører stammen nedad, sådan ser det ud. så lille han er og lys, nøgen viser han vej til en blind olding, som finder sig i det, så ung og smuk han er fører han stammen på rette vej og sammen glider de, den udtjente og den levende, monster og ungdom, tynd, hvid arm på mørk, fuget krop, drivende sammen torso og guide, symbiose af skikkelse og stamme. de er hinandens modsætning, det perfekte par.

Ansøgere blandt tidligere elever, der vil have en briefing inden en optagelsesprøve er velkomne. Skriv tilmb@mortenbo.com

Dagen 13.V.2021


Så er det blevet tid til omslaget, jeg er næsten klar med indmaden - - næsten. tror lige jeg skriver 2 billeder mere, så der er et billede til hver uge hele året.

Ansøgere blandt tidligere elever, der vil have en briefing inden en optagelsesprøve er velkomne. Skriv tilmb@mortenbo.com

Dagen 12.V.2021Dagen-derpå med lufttørret skinke og gaver, og jeg læste højt i telefonen af min igangværende tekstsamling 50 BILLEDER og i sofaen til blåbærvin, da det blev for koldt at sidde ude.
Og Ivan Malinovsky, Galgenfrist læste jeg højt, han kunne det der med ord.

Og hæsblæsende facebook-hilsner har der været, som var jeg en stjerne, så dejligt at mærke vennerne derude, de er der. Og så fik jeg billedet her og en sød hilsen:
"Det minder mig om dig og Fata. Som træet forgrener sig og bliver til store uovervindelige rødder, der trodser den tungeste beton. Hurra for rødderne, og dig, det store træ."

Tak for ordene, det varmer.


Dagen 11.V.2021

S
ommer sommer sikke en sommerdag der startede med tdc besøg 7'30 en ny tv-box har jeg fået og sluttede i natkjole på bare tær kl. 21. så skønt at sidde ude også efter solen var gået ned.

Tak tak for besøg og madeira, flag og hilsner, søde tanker og digitale knus, nu virker mit tv, og jeg fik alt at vide om verden derudetillykke med dagen 🌸🦋🐚🐞🌱☀️ Jeg var tilfældigvis i din gade sidste onsdag - og bankede på din dør, men jeg tror ikke du hørte mig . . .


Dagen 10.V.2021

I sommeren 2018 skrev jeg digtet ET ØJEBLIK
Du skarpslebne øjeblik
som filetterer min elskelighed
i tynde skiver af fortrydelse
på brutalitetens spækbrædt

En dag som alle andre
på vanens golde stubmark
med mødetid og mandagsmadpakke
i pænhedens endeløse rundkørsel
Så eksplosiv og brændende som
missilet fra en drone
slog det ned og sprængte lysten
i sataniske fragmenter

Når begær fortærer ømhed
og kærlighed bliver magt
bliver elskov en tsonami
af grusomhedens tvang
Et øjebliks besættelse
af dæmoniske djævle
fortærede tanken
og slap monsteret løs

Den krakkelerede facaden
en hæmningsløs kaskade
af uforløst frygt af stinkende
indestængt råddenskab
Det var stanken der krævede et offer
årtiers degenereret elskov
sprængte sig fri af sit
anstændighedsfængsel

Gav fanden i besindigheds glasur
og humanisme flødeskum
nu var det kærligheden der bestemte
og den var rå og blind og ubønhørlig
Terror på alteret til frygtens salme
udløsning var vejen til fred
en eksplosion af gnister had foragt
fik øjeblikket slebet skarpt som bødlens økse

Og der blev stille pulsen tav
og frihed spærrede mig inde
i en celle af fortrydelse
så tung så klippetung at bære
Skal jeg melde mig og tage min straf
eller fortsætte min endeløse
traven ad civilsamfundets sti
til naboens nikken

De vil tro jeg er en pædofarlig
sexsadist et dinosaurisk monster
og de vil straffe mig
med hadefuld hvisken og retfærdig foragt
Men det vil aldrig kunne måle sig med
angerens destruktive klamren
til øjeblikkets metastatiske fortabelse
i min slappe udbrændte sjæl

Nu flager de for det er flagdag
og jeg nikker til naboen som planter et træ
og vander sine blege tomater
mens jeg med slimet korrekthed
med tiden spadsere forbi
Det er en større straf bestandigt
at skulle kæmpe med frygten for trangen
til endnu et skæbnesvangert øjeblik

I tynde skiver ligger jeg
anrettet på det store kolde bord
uden finner gæller ben
Glinsende fortabt og appetitlig
gør jeg alt for at glemme
det hav der fødte mig
en sjælløs krop af velsmag
i en sauce af evig anger
Idag fylder jeg 76 og mindes den nyhed, der inspirerede mig til digtet ET ØJEBLIK

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 09.V.2021

I sommeren 2019 skrev jeg en kronik MED ALDEREN.
Det begynder, når du er 30. . . . sådan starter den, og her er sidste afsnit:
75 og det tynder ud på bænken, flere og flere omkring dig er gået bort, nej sludder de er lagt i kisten, i graven og kremeret, altså de er døde, så mærkeligt at hele befolkningen nu er yngre end dig.
Den tid hvor du følte dig mindreårig og så op til de ældre er slut, nu er alle yngre, verden styres af forvoksede børn, ikke underligt det kører ad Pommeren til, men det er ikke dit ansvar. Du har lov at ryste opgivende på hovedet og ikke bekymre dig om fremtiden. Din tid er slut.

Ja ja, snart 80 må du gå forsigtigt, for du er blevet klodset med alderen, støder ofte ind i noget, snubler let og har altid et sår på benet, blod på manchetterne og skrammer i ansigtet, det hører med, at huden nemmere brister, og blodet drypper, du mærker det ikke, og andre ser det før dig.
Omsorg - omsorg dine børn behandler dig som et spædbarn, når de opdager du har fået en skramme men tag dig ikke af det, det er et instinktivt behov, de har at holde døden på afstand og til det sidste holde fast ved livet.
Deres eget og dit.

Der kommer en dag, hvor du må tilgive dem deres manglende accept af døden som en naturlig event, der hører alderdommen til og som begynder med en blodig skramme. Tilgiv dem deres forlorne komplimenter og floskelfraser om hvor ung, du ser ud og hvor gammel, du skal blive, forsøg ikke at belære dem om alderdommens hemmelighed, at livet aldrig har været bedre, at du nu endelig er fri.

90, så kan du skimte kirkegården, men døden er du ikke bange for.
Du har det kanon, ser skidt, hører dårligt, har rynker og er hvidhåret, skrammer og skavanker, men aldrig været så glad for livet som nu.
Penge er til for at blive brugt, livet for at blive levet.
Hver dag er en guds gave, du er et skarn, hvis du ikke bruger den, som var den din sidste.
I morgen 10.maj fylder jeg så 76 år og mindes med glæde de tanker, jeg gjorde mig, da jeg skrev kronikken MED ALDEREN

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 8.V.2021


Det er så den sidste, og jeg har lavet notater til hvad, jeg skal skrive om den gigantiske poster-reklame og den indflydelsesrige kvinde, der diskret stikker en flaske parfume til den smokingklædte, hovedløse. det er tidens kultur.
Når den i aften er skrevet, er jeg klar til 3.korrektur, hvorefter jeg kan designe samlingens opsætning og trække en pdf-fil.
Åh jeg elsker at lave bøger og er Patrick Wassmann taknemmelig for hans fotografiske inspiration.


Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 07.V.2021

Ivan Malinovski, digtsamlingen Galgenfrist, fandt den i et antikvariat i Vordingborg og fik den ind ad brevsprækken igår.
Fantastiske digte, i sprog og tanke noget helt nyt for sin tid, de er skrevet 1958 og varsler modernismen. Han er så stram, præcis og dristig, det misunder jeg ham.

ENETALER
Lys
Dagen efterlader en stribe af kul
Og aftenen en rose over skoven

Hvor kommer mågerne fra? Og skridtene? Og søvnen?
En vingespids berører din tinding

Og lader dig ene tilbage med din kærlighed
Og togets lange råb mod horizonten

I talløse forklædninger fra lys til lys
Så mange ofre . . . Så mange uventede gaver . . .

Du sænker hånden og dør
Du løfter blikket og ser din skæbne

Som former sit vigende tegn over himlen
En fønix, en palme af purpur
(uddrag)

mb@mortenbo.com

Dagen 06.V.2021

Dummy 2.korrektur fik jeg lavet idag, har lavet en rækkefølge og skrevet et par stykker om. Det er 50 BILLEDER, en digtsamling eller kortprosa, hvor inspirationen er 50 udvalgte fotografier af Patrick Wassmann.
Mangler at skrive til de sidste 7 billeder, idag tager jeg fat på det her natbillede.
I mine noter skriver jeg:
der er en mærkelig trykket tavs stemning,
hvorfor drikker de ikke øl eller andet,
hvorfor snakker de ikke råber eller griner.
en læner sig ud over rækværket
lyden af rindende vand høres tydeligt
nu kan jeg se det, der ligger en på jorden eller brostenene
det er en gammel brostensbro
de kigger på den liggende skikkelse,
som overvejer de hvad de skal gøre
livløs, skikkelsen er livløs, men det er svært at se i mørket
så taler en person dæmpet ingen rører sig.
en besynderlig stemning af spekulativ venten.
al opmærksomhed er på den liggende skikkelse
En distance-iagttagelse med dystert tema, måske der kommer en ambulance, det ved jeg ikke endnu, men noget med at føle skyld, tror jeg.


Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 05.V.2021

Jeg satte lys i vinduerne i aftes for at mindes dagen, hvor Danmark blev befriet.
I 5 år havde man levet med forsamlingsrestriktioner og udgangsforbud, bestemte befolkningsgrupper var forfulgt, og dagens corona-tiltag vækker minder om den tid.

Rigmor i novellen Tyskertøs, oplevede aftenen 4.maj 1945 som en befrielse, men fik sig næsten morgen en gevaldig skuffelse. Dømt af gadens parlament.

Ja, vi glemte Bornholm, men sådan var tiden, folk var vant til indskrænket ytringsfrihed og ringe loyalitet, så ingen havde lyst til andet end at fejre begivenheden. Meget har vi her 76 år efter tilfælles med den tid.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 04.V.2021
ET BILLEDE

Neglene er lakerede, højrøde, og snoren mellem fingene blå og så holder de hinanden i hænderne eller rettere hun holder hånden og hunden sin pote, vi er så tæt på at vi næsten kan lugte billedet, mørk pels glat og varm med hvid blis og så har den en lugt, den elsker hun den lugt af ren pels. når hun stikker hånden frem med hundesnoren, ved den godt, hvad den skal, den skal give pote, og så stryger hun den på brystet, dufter til hånden og giver hunden et kys og et kram.

Det er blevet et ritual, inden de går tur, at det samme mønster gentages, også ved sengetid er der et ritual. hun slukker lyset i lejligheden checker at hoveddør og køkkendør er låst går med hunden ind i soveværelset, lukker døren slukker lyset, tager sengetæppet af og tænder natlampen, og så sætter hunden sig på bagbenene, mens hun klæder sig af. bluse, bukser, undertrøje, brystholder, strømper, trusser helt nøgen er hun, da hun stikker hånden frem mod hunden som giver pote som den plejer. hun stryger den så på brystet og mærker duften af hund, inden hun tager sin natkjole på.

Aldrig har hun elsket nogen, som hun elsker sin hund. livet igennem troede hun, det var kærlighed der fik hende gift og gav hende børn, men først da hun fik sin vidunderlige hund, gik det op for hende, hvad kærlighed er. alt ville hun gøre for ikke at miste den, derfor de mange ritualer, de giver hunden tryghed. den ved, hvad den skal gøre, hvad der forventes af den, og hvad der venter den. og så dufter den så dejligt.
Så fik jeg den skrevet, veludhvilet på morgenstunden, den var svær men blev go.


Dagen 03.V.2021

Det går fremad med skriveriet, men nogle billeder er tungere end andre, og idag har jeg kæmpet med den her, for den altså svær.


Dagen 02.V.2021

Første korrektur hele dagen af 50 BILLEDER, nåede halvvejs.
Formiddag i sol, eftermiddag i sofa og hele aftenen ved computeren for at renskrive.

Mangler stadig at skrive om 13 fotografier, men hvor er det spændende at skulle omsætte visuelle signaler til verbale, at skrive efter eksisterende billeder og digte en fortælling om hver enkelt er da vist noget helt nyt i skønlitteratur og lyrik, men jeg er optimist og bliver så glad når jeg får ros fra vennerne.
Hvor er det bare smukt Morten! Et billede af et minde og samtidig et portræt af et menneske, der er der og på samme tid ikke er der. Smukt og rørende

Dagen 01.V.2021

Min smukke datter laver tegninger og lægger på Instagram, situationer fra hendes dagligliv.
Hun har netop sendt mig den sidste nye, hvor hun bliver slået i skak af sin søn.


Store Bededag 30.IV.2021

Fik lavet dummy 1.korrektur af digtsamlingen - 50 BILLEDER eller snarere en samling kortprosa. Jeg mangler et par stykker, de sværeste billeder har jeg gemt tilsidst, men det er fedt at læse dem i sammenhæng. Om de kan noget sammen.
Fire af dem har jeg lagt i udkast her på siden 12.-18.-23. og 29.IV.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 29.IV.2021

Åh nej hvor kunne jeg, der var en hylen og skrigen imorges, fordi tvillingerne kaldte på mad, og rigtig nok, de lå på - 8 og - 6 oechlgr. Klart de skulle have noget sødt i en fart. 1,5 kg og 2,5 kg rørsukker fik de og en undskyldning, de havde ellers fået rigeligt troede jeg for en uge siden, men de havde spist det hele og mere til. Så nu var de 15% og 13% alkohol og selvfølgelig sultne.

Fik skrevet endnu et digt med billedet her af Patrick Wassmann som inspiration og lavet bleeding-design på 50 sider fear MORTEN BO ARCHIVE CATALOG 1966-81, men heldigvis også tid til at gå i haven.
ET BILLEDE

Min hånd er i billedet, jeg berører en busk, det er billedet af en busk, der bliver berørt af min hånd. med let spredte fingre glider hånden ned over billedet af busken, den er grøn sommergrøn på en solstille dag med skyer på himlen, spredte hvide strejf. jeg berører busken kæler for den, som var den en kat i sofaen, der nød at blive kløet i nakken og derfor begynder at spinne, jo det er som om busken spinner af nydelse, da jeg kæler for den i billedet.

Det er billedet af en busk, der nyder at blive berørt, og det er mig, der rører ved billedet, så glat det er glossy 9x13 klar til at blive sat i album, det smukkeste minde om en dejlig dag. den himmel, den husker jeg, og skyerne så lette, men hvorfor min hånd kom med på billedet, husker jeg ikke, det er som rører den busken, men det gør den ikke. den snarere viser vej - velkommen til busken, du må godt røre den. og himlen må du røre, den ultramarinblå himmel med strejf af hvide, højtliggende skyer på kryds og tværs i billedet, som ved de ikke, hvor de skal hen.

Og Inger, min elskede, hun er ikke med på billedet, men hun var der, og jeg rørte hende. og hun nød det. busken var der og himlen og jeg holder hånden op, som peger jeg på busken og siger til Inger - velkommen til busken du må godt røre den, men håber hun vil røre ved mig. det var en dejlig sommer, hendes sidste, men billedet har jeg af busken under den blå himmel med de drivende skyer og min hånd, der kæler for billedet. det sidste af Inger.
Tak til alle, der sender mig billeder, jeg skal kommentere eller links til video mb@mortenbo.com

Dagen 28.IV.2021
DET PASSER IKKE

Nej nej det passer ikke
jeg så det jo selv
en nat med egne øjne
at himlen er en kuppel med lysende nålehuller
til en uset oplyst verden
en roterende himmel der drejer sig
langsomt rundt om mig

Nej nej det passer ikke
jeg så det jo selv
på stranden med egne øjne
at horisonten er en linje og havet det er fladt
en dug af kruset blå
en fuldendt vandret flade
simrende hen imod mig

Nej nej det passer ikke
jeg så det jo selv
på gaden med egne øjne
at skikkelser kan skrumpe og blive kæmpestore
svulme op og svinde ind
som bygninger og biler
et vokseværk omkring mig

Nej nej det passer ikke
jeg så det jo selv
med mine egne øjne
bag bryst og skød en sjæl så fin og ren
et guddommeligt mirakel
den eneste i verden
du er som skabt til mig
mb@mortenbo.com

Dagen 27.IV.2021

Yes, så flot den er, 3.korrektur af fame Morten Bo Archive Catalogue 1981-93  kom med Fed-X igår, nu er den helt færdig, og jeg er gået igang med bleeding af fear for det mangler den, og problemerne med In-design er heldigvis klaret.
Tvillingerne har fået rørsukker 2 kg hver, de trives og smager bedre for hver dag.
Og så er jeg halvvejs med samlingen ET BILLEDE, et digt til hver af 49 billeder, altså bare første udkast, det haster ikke.
Er blevet rigtig gode venner med min ny printer, og nu har jeg så for første gang brugt dens skannerfunktion, for en elskværdig dame kom i går eftermiddags forbi med det her billede, som hun længe havde tænkt på, at jeg skulle have. Et stråtækt hus med navnet MORTEN BO, og helt ærlig, det ligner mig da meget godt.


Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne. Send en mail til mb@mortenbo.com

Dagen 26.IV.2021


Sidder med min inspirationsoversigt og skriver digte til hvert enkelt billede. Lidt koldt, men smukt at tjørnen blomstrer.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at bede om en konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 25.IV.2021

Hele Frederiksberg var på gaden i går i kø foran zoo og enhver isbutik, på plænerne i parkerne og foran cafeerne med solen i øjnene, en skøn forårsdag, hvor jeg var på tur med min datter. skønt at få rørt benene og snakket om tidens hykleri og de syriske børn.


Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at bede om en konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 24.IV.2021

BARE ET BILLEDE
Der kommer det ridende, postkortet
tre ponyer på stranden i trav med børn
i sadlen i solen
Nu vender det om rider tilbage
i en dis af sløret glemsel. Nej ikke postkortet
kun børnene forsvinder

Der ligger den og spræller, brochuren
med nymalet himmel og sennepsgule
marker af tid
Nu bevæger den sig rejser sig, pakker sammen
Nej ikke forsiden kun tiden begynder
at gå

Der hænger den familien på væggen
så tavs, velklædt og korrekt beviset på at den en dag
blev fotograferet
Nu vågner de, begynder at snakke, tale, le
og skændes. Nej ikke dem i glas og ramme
kun menneskene vågner

Der kommer han imod mig, døden
som jeg kender, med leen over skulderen, en sort og
hovedløs silhuet
Så stopper han, venter på mig. Og jeg beder
til min gud og skaber at også han er
bare et billede
Thy august 2015

Ønsker du konsultation, billedkritik eller vejledning så send en mail mb@mortenbo.com

Dagen 23.IV.2021

Skrev et digt idag på bænken i solen i Landbohøjskolens Have:

ET BILLEDE
En sti, en sti trådt ned i græsset hen mod skoven, der slutter den, eller måske den fortsætter i skovens mørke. lysende og kroget er den, og skoven for enden dyb og dunkel, det er vejen at gå, følge stien hen til skoven ind i skoven. og hun går, stoler på at stien er vejen. den er som en befaling, hun bør følge, og hun tør godt, for det er fremtiden, der venter hende i skoven, og intet kan bremse tiden, fremtiden kommer uanset hvad. og mørket er ikke farligt bare ukendt, så spændende er det også.

Så hun fortsætter ad stiens lyse, lerede jord og gør sig klar til at møde det ukendte. ser sig ikke tilbage har intet at bekende men tilgiver alt. de hårde ord, de mange savn, den forsmåede kærlighed, farvel fortid. hun har valgt sin sti og har mod til at møde sit ukendte mørke. sætter tempoet op, som flygter hun fra noget, hun frygter ikke det ukendte, men det vante, ikke de fremmede men genkendelsen, ikke det nye men gentagelsen, det er frygten for at skulle fortryde og vende om, der får hende til at gå raskere til, knytte hænderne og slå kraven op.

Men det er, som om hun ikke kommer nærmere skoven, stien bliver bare ved og ved, der er stadig langt igen. målrettet, beslutsom og fuld af energi er hun, men uanset hvor langt hun går, vil der stadig være et stykke vej tilbage, inden hun når frem. for det hun søger er kærlighed, brusende tillidsfuld nærhed, og det finder hun ikke. men en dag, hvor hun vandrer på stien, vil kærligheden finde hende. Og den vil tage hende med ind i skoven.
Johan og andre tidligere eller kommende elever er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 22.IV.2021


En bog på vej fra trykkeriet, mon ikke den kommer til DK idag . . . .
Det er altid så spændende, hvordan det ser ud, denne gang er det 3.korrektur af fame Morten Bo Archive Catalogue 1981-93

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende mig billeder mb@mortenbo.com

Dagen 21.IV.2021


Mine to vine sat for en uge siden har haft det så godt, pruttet, savlet, tisset, taget på, og har igår fået det sidste i flaskerne fra Søbogaard.
Og resultatet, da jeg checkede dem, var at de begge lå på 10% alkohol og en sødme på 30 oechl. og det er så fint.
De næste to uger vil de spise sukkeret og komme op i nærheden af 15 % alkohol, så tilsætter jeg mere rørsukker, så de slutter på 18%, det er godt og stabilt, ingen konservering.
Så bundfælder de, bliver omkanteret og smagt til med urteudtræk, inden de bliver tappet på flasker. 2x50 liter blåbær og hyldeblomstvin.


Dagen 20.IV.2021

Ja ja, den holdt godt i 70 år, min hjørnetand, med den åbnede jeg øl i min ungdom og knækkede nødder som voksen og med alderen, til at hive og slide i genstridig plastemballage.
Men nu kunne den altså heller ikke mere, den knækkede. nej nej det var ingen sten, hverken kirsebær eller oliven, den var bare blevet træt og gav op. Så i eftermiddag er det til tandlægen, så må vi se, hvad han kan finde på. Kaput eller klister.


Dagen 19.IV.2021


Til fødselsdag hos drengene. Vi fangede insekter og snegle, for den mindste har en insektbog. Her er det en babymariehøne han har fundet. To frøer i erotisk omfavnelse fangede vi i baghavens mosevand, studerede grundigt og satte ud igen. En sommerlig dag i haven.


Dagen 18.IV.2021

© Patrick Wassmann gav mig med dette billede inspiration til et digt

ET BILLEDE

Fire drenge brødre måske den ældste femten den mindste bare seks i slippers og shorts, den ene har bar mave, det er varmt. trappen op mod butikken er bred, de går ved siden af hinanden, den store et skridt foran den næstældste, så den lidt mindre og tilsidst lillebror. målrettet, disciplineret som var det en planlagt aktion. samhørigheden betyder alt, det at de er sammen de fire og holder sammen, gør dem uovervindelige.

Det giver dem et sus, da de på en række går op ad trappen mod butikkens hoveddør, det er spændingen de jagter. en efter en går de ind i butikken, forrest den ældste så den næstældste så den lidt mindre og tilsidst inden døren lukker lillebror. overfor er en park hvor mødre vugger barnevogne, og pensionister holder i hånd og børn er der, de gynger på legepladsen og gemmer sig i legehuset, tørt græs, gulligt og lyden af stemmer, formiddags søvnighed.

Da døren til butikken pludselig slås op og drengene kommer løbende ud storgrinende, sejrssikre med ting i hænderne for at spredes i fire forskellige retninger som efter en plan, mens en ekspedient står tavs tilbage i døren og ikke aner, hvad han skal gøre. kigger til den ene side til den anden og over mod parken, men væk er de. endnu en vellykket raid. tyvekosterne bliver foræret til venner eller beholdt som trofæ. det er det, de er, de fire, brødre måske, jægere på jagt.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 17.IV.2021

Jamen der var så meget brok med den Pixma iP7250, jeg har haft, siden den var ung og energisk, så jeg gik i El-Giganten ind ad bagdøren og blev forelsket i denne her.
Så nu kan jeg printe på begge sider af papiret samtidig og skrotte ikke bare mit lig af en printer, men også min gamle, trætte flatbed skanner, for den kan det hele min smukke Canon TS6350


Dagen 16.IV.2021

Et verdenskort til barnebarn, der fylder år imorgen, glat som en whiteboard, så han kan skrive og slette, hvor han vil hen, og hvor han har været.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til at sende billeder til: mb@mortenbo.com

Dagen 15.IV.2021

Så kom årets bibliotekspenge knap 7.000 kroner tak for det.
Folkets Skole fra 1981 giver 1.300 kr. for 62 bøger og digtsamlingen Bobler 800 kr. for 10 eksemplarer, lyrik giver mere end anden litteratur.
Spor - et folk og en fotograf i 70'erne udløser 700 kr for 77 bøger og så er der 17 eksemplarer af Levet og Levnet - digt om erindring og 135 børnebøger i serien om Trine.
2 af de 33 eksemplarer af min novellesamling Anna - og andre noveller der står på bibliotekerne nåede at komme med på årets opgørelse.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.IV.2021


Med Albert til åbningsløb på Gallopbanen, jubii - det glædede jeg mig til, han har ikke været til hestevæddeløb før - men - men - jeg fik igår besked på, at løbet på lørdag bliver gennemført uden tilskuere, og at jeg vil få pengene tilbage for de billetter, jeg havde købt. Øv øv.
Næste løb er 22.maj, så håber jeg på åbne døre, for det er altså vildt at være til gallop.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 13.IV.2021

De er altså hurtige på Søbogaard, jeg bestilte i nat blåbærsaft og hyldeblomstsaft,       og da jeg vågnede, stod det foran køkkendøren, 24 flasker af hver og 5 kg. rørsukker.Så nu skal der gang i tankene. 16,8 liter koncentrat til 50 liter vin, det svarer til blandingsforholdet 1:3, det er kun godt, vinen bliver lidt kraftig i smagen.

Har nogen brug til vejledning eller gode råd, så send mail eller billeder til mb@mortenbo.com

Dagen 12.IV.2021
ET BILLEDE

Yderst en skal, så stødsikker hård, det er den mest kedsommeligt udseende grønne kugle, som faldet fra himlen ved et uheld, der nu venter på at blive hentet. tålmodig urørlig står den der, blind og døv og bare venter, røber intet om ærinde eller indhold, oprindelse eller behov, gad vide, hvad den ville sige, hvis den kunne tale eller finde på, hvis den kunne bevæge sig, men som den står på bordet i ensom mejestæt, er den en evighedens uforanderlige apostel

Et enkelt hug med den skarpeste sabel eller machette, og den er kløvet i to, det fineste rene snit, og dejligheden åbenbares, så forførende saftig, så smeltende blød og rød som et hjerte, der brister.
kødet er sødt, det smelter på tungen, lyst nær skallen og mørkest i midten, det er der, de sidder, små sorte frø der kun venter på at blive født og båret og tabt på frugtbar jord langt hjemmefra for at spire og gro og en dag kunne sætte frugter i verden med livgivende kerner, som dem selv

Så beskyttet og indespærret har de været, kernerne, men nu klar til den vide verden, om du spiser dem eller spytter dem ud, de skal nok klare det, holde fast ved livet og bringe det videre.
de er ikke tillokkende som det røde kød, snarere tværtimod forsøger de at skjule sig, er skabt til at blive overset og fortæret ved en fejl, jamen det er da en hel vidunderlig indretning, sådan en vandmelon med sødlig charme, kulørt lækkeri og oversete frø, lad dem bare blive spist, de skal nok komme ud og lande et sted med sol og vind og vand i en fugtig, næringsrig jord

Lokkemad med skjult agenda, det er det, det er, og når kniven har spaltet frugten, åbenbares meningen, ikke bare vandmelonens men livets, sådan er det. du beskytter sig med en afvisende skal, men møder du en bejler, der ved, hvad du gemmer, så lader du dig kløve og blotter dit kød, spis mig, spis mig, spis mig, den ultimative overgivelse, en nedarvet list og den er meningen. er snittet rent, så er synet skønt. og billedet bare det smukkeste.
Skrevet 11. april 2021 inspireret af et udvalgt billede       mb@mortenbo.com

Dagen 11.IV.2021
Hvorfor hvorfor hvorfor?
du spørger og spørger fordi du er nysgerrig
vil om bagved ind i stuen
hen til skabet ned i skuffen finde nøglen

Åbne for den hemmelige skat af inderlig
oprigtig sandhed for at få et svar
men svaret vil altid være det samme:
fordi det er meningen

Derovre derinde dernede
der findes den meningen i en kiste
ved vejs ende der findes den
i et skrin af dyrebar erkendelse

Det er ikke vigtigt om du finder nøglen
og får åbnet skrinet
når bare du ved at det findes eller tror
for troen kan som erkendelse give mening

Erkend erkend erkend
er mit råd til dig der søger og tvivler
for troen på at der findes en mening
skærper sansen og styrker sindet

Og sådan er det med frihed
at den findes i en æske en pose i din taske
eller lomme for frihed er ikke
et spørgsmål om sted men om ånd
Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 10.IV.2021


En fantastisk dokumentarserie har jeg fulgt på Netflex om individ og system, om tro og fantasi, om rettens gang og tidens tand, loyalitet og forædderi. Pøbelkultur og retfærdighed.

En kvinde bliver skræmt, da en ugle flyver ind ad et vindue, og slår ud efter den.
Baskende griber den fat med spidse, skarpe klør i hendes baghovede, mens den hakker hende i håret.
Forgæves slår hun ud efter den, river totter af sit eget hår ud, da hun forsøger at gribe dens klør, men uglen hakker bare videre, mens hun flygter mod trappen for at komme ned og ud, men falder så uheldigt, at hun brækker nakken.
Da ægtemanden kommer styrtende er uglen fløjet og hans hustru ligger død på trappen.

I 10 afsnit optaget over 15 år følger vi minutiøst anklagerens bestræbelser på at få morderen straffet, og det kan kun være ægtemanden, mens forsvareren gør alt for at bevise, at der er tale om et uheld.
Et nævningeting idømmer ægtemanden fængsel på livstid. Han sidder 8 år, men får så rettens ord for, at sagen skal gå om. Der er påvist fusk og vildledning i bevisførelsen, og han løslades mod kauktion til husarrest, 3 år med fodlænke i eget hjem, så får han tilbuddet, at hvis han erkender sig skyldig, vil han blive løsladt.
Den døde kvindes søstre kæmper utrætteligt og søstersolidarisk for at få hævn, mens hendes to døtre loyalt og kærligt støtter deres far.

Da han har erkendt sig skyldig hører en ugleekspert ved et tilfælde om skaderne og finder det indlysende, at der er tale om et ugleangreb. Sårenes antal, placering, dybde og længde, hårtotterne, de mikroskopiske fjer, der blev fundt i sårene, han er ikke i tvivl. Men for sent.
Den skyldige har tilstået, retssystemet var ufejlbarligt. Søstrene fik deres hævn, døtrene deres far, den anklagede sin frihed og forsvarsadvokaten sin film.

Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 09.IV.2021
Selvfølgelig et Miehleprodukt som min opvaskemaskine og vaskemaskine, Miehle er bare det bedste.

Og nu er den gamle Gram køl og frys så på vej til genbrugsstationen, mens jeg fylder det nye med kød og grønt, brød og øl, de farvestrålende madvarer på billedet er altså ikke mine.

To mand kom i morges, fjernede det gamle og satte det nye op, prof. til tiden, det elsker jeg.

Dyrt, om det var dyrt? Kølemøller siger, jeg kan tjene pengene ind på mindre el-forbrug, så det tror jeg på.

Dagen 08.IV.2021

Så dejligt at få hjælp, når jeg vikler mig ind i computernettets fangstudstyr og ikke kan komme ud.
Havde uden at vide det købt Adobes adgang til Photoshop to gange og ikke været opmærksom på handelsbetingelserne, HUSK ALTID DET, DER STÅR MED SMÅT, så nu accepterer jeg et strafgebyr på 1.000 kroner for at lukke ned i utide for den konto, jeg aldrig skulle have købt.
Tak min søde datter for at åbne mine øjne og rede trådene ud. Og løftet om at tage mig med til Appleshop og købe en ny og hurtigere Mac, for gab! - den er altså langsom.

Elever, tidligere, nuværende eller kommende, der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 07.IV.2021


. . . jeg skal ellers lige love for det knitrede og knaldede, da haglvejret blev skudt igang, store iskrystaller smældede i brosten, på bord og bænke, godt jeg var indenfor og kunne nøjes med at kigge og undres.
Fatastisk hvad vejret kan præstere på en almindelig tirsdag, et pludseligt anfald af himmelsk raseri, der gik over lige så hurtigt, som det kom. Efter 10 minutter var det hele smeltet og fortrudt.
Og havde jeg ikke taget et billede var det sikkert også glemt . . .

Dagen 06.IV.2021


Påskefrokost, tarteletter og spagat.

Dagen 05.IV.2021


Det var hendes første sommer, nu er hun så blevet adskilligt ældre og gættede, at det var mig, der have sendt hende et gækkebrev. Påskeæg er udsolgt, så hun får i stedet en pokal fyldt med godter, når jeg i eftermiddag kommer på påskevisit. GÆK GÆK . . .

Dagen 04.IV.2021

For helvede altså fucking P-bøde, jeg har nu haft beboerlicense til min bil, siden det blev indført og er blevet varslet hvert år, når den skulle fornys 160 kr. og så sidder der sgu en strimmel på forruden lang som en Nettobon jfr.§2 stk 1 bekendtgørelse nr.1231 510 kroner det svarer til 3 års afgift, og så er det fordi de i kommunen har udliciteret hele parkeringsvæsnet incl. bøder til Easypark.
Sidst jeg fik en bøde af Easypark - for at have et hjul på den hvide parkeringsafmærkning - klagede jeg og slap, men den går nok ikke denne gang.
Hvad med lidt konduite og en reminder i forruden, at nu er det tid til den årlige fornyelse? Jeg har spurgt i kommunen om jeg ikke kan købe en 10 års license - men nej så får de jo ingen bødepenge i kassen.


Dagen 03.IV.2021


Krokus så kulørt så påskeoptimistisk.
Jeg tog skriveblokken med og fandt en bænk i solen. Digtede om lys og skygge.


Langfredag 02.IV.2021

Fandens også, køleskabet fik hjertestop, men det er også mere end 30 år gammelt, så der er ikke noget at sige til, at det nu skal erstattes af en yngre model. Men det går op for mig, hvor afhængig jeg er af at kunne holde madvarer kolde, måske er det meget sundt at opdage, hvor priviligeret man er.
Da jeg var barn, husker jeg, kom ismanden hver fjortende dag med en blok is på skulderen til at lægge i spisekammeret, det havde en fordybning en halv meter ned i jorden, hvor isen blev lagt, det var tidens køleskab i nybyggede Elementbyen 1949.
Nå jeg må til Kølemøller efter påske og se, hvad de kan tilbyde.


Skærtorsdag 01.IV.2021

Nej nej det er ingen aprilsnar,
at disse billeder er blevet udvalgt af en kollektion på 8 kilo, nu er det op til kunstneren, om min anbefaling vil blive brugt.

Men hvor er de fulde af liv, lyst til at vise sig frem, de er som deltagere i en konkurrence om at være den bedste i hver sin disciplin.
Der er packshot og grafisk manipulation, penselstrøg og tåget skovparti, en kunstparodi og en plet, noget er malet over, som vi ikke må se. Destruktion og hittegods, maskine, materie og en sjov bil. Og så en botanisk iagttagelse og bombemandens værksted, kuløren er frost og vissenbleg det er så superaktuelt, for sådan er tiden. Jamen det er altså vidunderligt at få lov at finde guldkorn i spildevand.
Nej nej, det er ingen aprilsnar, at noget stort er i gære i kunsten lige nu, lige her.

Andre der ønsker en konsultation? Skriv til: mb@mortenbo.com

Askeonsdag 31.III.2021


Skønt påskevejr igår.
Med datter og børnebørn på tur i Søndermarken. Så saftevand i haven. Hun fylder 50 i år og ønsker sig fear og fame, så jeg må se at få dem færdige.
Er begyndt på ny digtsamling, det elsker jeg, at skrive.
Får besøg i eftermiddag af ex-fata med 5 kg print, som skal kommenteres.

Også andre, tidligere, nuværende eller kommende er velkomne til et besøg, samtale eller konsultation mb@mortenbo.com

Dagen 30.III.2021


Det var spændende at se og vælge, for der var så meget poesi og oplevelse i de billeder. Taknemmeligheden er stor, at jeg fik lov at være med, og bliver det en bog, så bliver den fantastisk. Så ny og sprællende, som er den stadig levende.

Også andre, tidligere, nuværende eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 29.III.2021

Hvad i helvede, det er altså for meget, mens jeg sov, har nogen været inde og stjæle en time. Alt var, som det skulle være, da jeg gik i seng, og da jeg vågnede og gik på computeren, kunne jeg se, at den var væk, tiden, en hel time bare forsvundet, damn! Ikke at jeg skulle bruge den til noget, men alligevel, kan man tillade sig det, bare at stjæle uvarslet fra sagesløse sovende?

En skuddag hvert fjerde år, det accepterer jeg, for at få årstiden til at passe, og tidszonerne som ignorerer sand soltid er også OK, så at hele landet har samme tid, men kollektiv kidnapning af en time, det er altså naturstridigt.

Måske det er af hensyn til de corona-isolerede, for at forkorte deres lidelser, men så ville en måned da være bedre eller to, så det kunne blive sommer i en fart.
Uha jeg er sur, nægter at acceptere den totalitære indbildning og overvejer seriøst, hvordan jeg kan hævne mig.

Dagen 28.III.2021

Fik aftalt to besøg op til påske, den ene med billeder til en bog:
Jeg har printet en pæn stak billeder, som jeg rigtig gerne vil vise dig.
Jeg vil lave det til en bog og kunne godt bruge dit skarpe blik på projektet 🙂
Det er altid sindssygt fascinerende at se dig kæde billeder sammen, og der er masser af nye billeder, jeg har nok imellem 15.000 og 20.000 billeder ialt måske flere, og hver gang jeg kigger dem igennem finder jeg noget nyt.
Den anden en gennemgang af månedens print:
Hvad med en fem kilos tur efter weekenden, hvis du har plads mellem skriverierne?
Jeg holder gløderne varme, så ilden kan flamme, når der bliver puttet brænde på.


Dagen 27.III.2021

GÆK GÆK GÆK tre gækkebreve har jeg fået med posten
. . . . . . er for lille til at bruge en saks, så det er en tegning af en stjerneeksplosion, tror jeg eller vindmølle, der løber løbsk
og så en gæk gæk gæk jeg er blevet væk . . . . . . . . lidt klodset er den klippet
men den tredje uha som den fineste lysedug så sirlig og pyntet
gæk gæk gæk jeg håber du snart får et coronastik . . . . . . . . .
GÆK GÆK GÆK jeg gækker på 6 år, 9 år og 11 år

en lille og kæk,
en mellem og væk
en stor og fræk
men stikker er jeg ikke . . . .

Dagen 26.III.2021


Test Test Test hver morgen bliver jeg kontrolleret, resultatet skrevet ind i tabellen, og hvis kurven afviger fra det forventede og acceptable, bliver skruen strammet og kontrollen øget. Januar og februar var, som det fremgår af diagrammet nogenlunde stabile, så sløsede jeg med reglerne, og det gav den bekymrende udvikling i marts måned. For at undgå et totalt forbud indføres nu øget kontrol og nye restriktioner.
Test Test Test hver morgen bliver jeg barfodet på fastende hjerte tvunget på vægten.

Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 25.III.2021

Havde konsultation igår med en ung, der søger journalisthøjskolen, og ansøgningens billeder var helt i top, men med billedteksterne kneb det lidt, så jeg sagde: .
når du brænder for en sag, så er du den bedste. når du gør noget af pligt, så er du blandt de dårligste. skal du gøre noget, du ikke har lyst til, så kører du på autopilot og det duer ikke.

det er så vigtigt, at du får lyst til at ansøge, og det er så hammertydeligt, for alle der ser din ansøgning, om du havde lyst eller gjorde det af pligt.

du skal opfatte det, som er du til olympiaden og har trænet i fire år, jamen mindre end det superoptimale vil være en skuffelse. du skal altså give den hele armen, så at ingen er i tvivl om, at du var den bedste.

altså læs kravene og accepter dem. når der står max 500 ord, så er det slattent at komme med det halve. og når de kræver billedtekster, så skal du ikke tænke, det er da åndssvagt, men at du har så meget information, der er vigtig, som du skal give videre.

hvis du skriver, hvad jeg kan se på billedet, så er det slatten billedtekst. hvis du skriver noget hammerligegyldigt, så lyder du som lokalavisen, når den er værst.

brug billedteksterne til at fortælle mig alt det, som jeg ikke ser, men skal have at vide. tag fat på noget af det, som er vigtigt og måske problematisk, jamen du har garanteret en kæmpekuffert med oplysninger, som er langt vigtigere, end det du skriver.

du skal respektere mig som læser, og jeg vil ikke spises af med noget lirum-larum, og når du har skrevet færdig, vil der være ca 900 ord og så begynder finpudsningen, så skal det overflødige væk, og langsomt kommer du ned på 500 ord, og så skal hvert enkelt ord bedømmes.

kig på billederne når du skriver teksten, giv dig tid og få så lyst.
Andre der søger videre er også velkomne til pep-talk eller briefing. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 24.III.2021

Det interessante billede, er det billede, der er brug for. Billeder ingen har brug for har ingen betydning. Men det betyder ikke, at du skal lave de billeder, folk vil have.
Skal meningsmålinger bestemme, så ender du med en lind strøm af behagesyge produkter. Nej, dit kreative fotografi skal gøre en forskel.

Billedet skal gøre en forskel, ikke selve billedet, men det billede det skaber i folk. Kunstnere benytter ofte konceptet: mit billede er en bombe, jeg lader springe, og så må vi se, hvad der sker.
De er så bange for at opdrage folk, missionere og belære at de lægger ansvaret fra sig, tænder lunten og ser hvad der sker.
Jo større effekten er, jo større er kunsten. Hvad det satte igang og kom til at betyde, føler de ikke er deres ansvar.

Kreativ fotografi må ikke blive et ansvarsfrit bombekoncept.
Dit kreative fotografi skal gøre en forskel, men du skal være bevidst om denne forskel, og du skal føle dig ansvarlig.
Ønsker du at vække opsigt skal du præcisionsbombe, gå efter målet, dit mål. Du skal ville noget, ikke bare skabe ravage.

Og så skal du være stolt, når dit billede fører til bedre opførsel af bedre mennesker i en bedre verden.

Fra noter til foredraget Kreativ Fotografi.

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 23.III.2021

Blegt og to huller
Notat om episode på værtshus

De spiller billard i midten af et stort, halvtomt lokale, de kridter deres kø, tager sigte, skyder, ærgrer sig og spiller videre.
En sømand med barske træk og tatoveringer rejser sig rasende og råber efter en fyr, der netop er på vej ud. Rosa, værtinden tysser på ham, men ophidses af hans råb og vil smide ham ud. Han fægter vildt med sine dinglende arme og skælder ud. Fyren banker kraftigt på ruden ude fra tågen. Hans ansigt anes gennem persiennen - han vinker provokerende ad sømanden.
Det var sgu’ hans egen skyld - han ku’ la’ vær’ og genere min hund,” sømanden tømmer sin bajer i et drag, råber og skriger. “Nu går jeg fandemaj ud og pander ham en på skrinet.” Gutterne provokerer ham: “Du tør jo ikke.
De to ved billardbordet spiller roligt videre, mere interesseret i deres regnskab på tavlen.
Han rejser sig beslutsomt og styrter ud ad døren. De andre kigger nysgerrigt gennem persiennen. Et øjeblik efter kommer han snublende ind gennem døren.
Rosa!” hans råb bliver af ophidselse og fuldskab til en skærende rallen.
Så ka’ du godt ringe efter ambulancen - - han ligger flad som en reje ude på vejen.
Den herre har ikke købt noget her, hvad I laver på gaden rager ikke mig.
Folkene i krostuen vandrer én for én udenfor og danner opløb foran kroen.
Blegt og to huller, 45 - “ Billardspillerne er fuldstændig uberørte af situationens alvor. Rosa går rundt mellem de resterende gæster og forsikrer, at hun ikke har serveret for den herre, der blev slået ud. Ambulancens hylende sirener nærmer sig. Dens gule lygte på taget fejer et lysskær i tågen og kaster hastige blink ind gennem persiennen.
Sådan en verdensmester.
Han er eddermagemig idiot, at slå på fyren, når han ligger med hovedet i jorden.
Ambulancen kører bort - folkene samles atter i den klamme stue, kun ikke sømanden og hans hund. Rosa ryster stadig på hænderne, når hun skænker snapsen op, og hun bliver ved med at fortælle, at herren ikke havde været gæst hos hende.
Sirenen fortoner sig i det fjerne. Spilleren ved billardbordet kridter sin kø og tager sigte.

Fra Besked skrifter 1965-2016

mb@mortenbo.com

Dagen 22.III.2021

Blev kontaktet for nylig af Mark St. John Newell, og vi genoplivede en lun forårsdag:
Mark var amerikaner og havde gennem længere tid undersøgt alle muligheder for at gå på en fotoskole i U.S.A, men ikke fundet nogen, der tilfredsstillede hans ønsker. Af en dansk veninde fik han i oversat form tilsendt Fatamorganas brochure, og han blev straks fyr og flamme, det var lige den skole, han havde ledt efter. At undervisningen foregik på dansk, så han ikke som noget problem. Han ville optage på bånd, hvad der blev sagt, og så kunne veninden, han boede hos, oversætte det for ham om aftenen.

På skolen begyndte han at tage uskarpe billeder. Fra opgave til opgave tog uskarpheden til, og i løbet af det år han gik på skolen, arbejdede han sig støt og roligt frem gennem alle grader af uskarphed. Han konstruerede forskellige hulkameraer, først små, lavet af filmdåser, så større indtil han en dag havde lavet et hulkamera af en stor papkasse med et hul på størrelse med et knappehulshovede. Hver dag placerede han et ark ueksponeret fotopapir inde i kassen og tog så ud i byen, lukkede op for hullet og eksponerede sit billede.

Fordi hullet var lille i forhold til kasssen, var eksponeringstiden lang. En sen eftermiddag på en lun forårsdag kom han ind på skolen med papkassen i armene og det mest salige udtryk i ansigtet, som bar han på en stor, vidunderlig hemmelighed.
- Jeg har taget mit livs billede, sagde han og lignede en nyforelsket, der endelig havde fundet verdens skønneste kvinde.

Han var taget ud til volden ved Amagerfælled og havde siddet i græsset ved siden af kameraet, mens det eksponerede udsigten over København. Eksponeringstiden var 8 timer. Det havde været de bedste timer i hans liv.
Da han forlod skolen for at tage tilbage til U.S.A. var han afklaret og lykkelig. Han forstod aldrig, hvad der blev sagt på dansk, og han fik aldrig lavet de båndoptagelser, han havde forestillet sig, men han havde fundet sig selv i fotografi.
Fortællingen om netop denne lune forårsdag er med i jubilæumsskrift Pilen, artiklen At skabe skole.

Dagen 21.III.2021

Så er det tid til gækkebreve, jeg fik igår en invitation til at ses i påsken og anede ikke - i denne tid hvor dagene går i et og ligner hinanden - at påsken står for døren.
Og så kom jeg i tanke om opgaven, jeg stillede engang før påske:
IKKE ET ORD OM GOLGATHA
- et billedessay

Påsken er en gammel hedensk folkefest med besynderlige skikke, hvor ægget har en central betydning. Man farver æg, triller med æg, klinker æg og spiser æg.
Hvis man tager et æg med i kirke skærtorsdag kan man se, hvem af de tilstedeværende kvinder, der er hekse.
I et billedessay skal du bringe foketroen videre.
Fortæl om de skikke der hylder ægget og afslører heksene, fortæl om gækkebrev og vintergæk. Eller digt om ægget og heksene. Bliv fascineret af det hemmelighedsfulde og oprindelige og brug din fantasi til at skabe ny opmærksomhed om påsken som en hyldest til det ufødte.
Aflever et billedessay, stills eller video.
Folketro og Heksejagt, det havde jeg glemt, hvordan man finder heksene, når de klæder sig ud som kvinder. Og så skal jeg huske påskekyllinger i vinduesudsmykningen.

Dagen 18.III.2021

Fire stjerne i Kristelig Dagblad igår:

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 16.III.2021

Tog mig sammen idag og fik købt ind, køleskabet var ribbet for madvarer, men hvor jeg dog hader fucking mundbind, der får brillerne til at dugge.
Kunne jeg få udryddet covid-corona ved at demonstrere, så gik jeg på gaden, det plejer at hjælpe, sidst fik jeg SF til at opgive regeringssamarbejdet med Thorning.
Og lukket for planerne om atomkraftværker i Danmark fik jeg med børn og barnevogn og smidt amerikanerne ud af Vietnam, det kostede et blåt øje.

Jo, jeg er sur, men rigeligt med frugt og bær på køl, det hjælper.

Skriv til: mb@mortenbo.com hvis du tør.

Dagen 15.III.2021


Er ved at finde tonen i den kommende udstilling, her er inspirationsskitse til, hvordan det kunne se ud. Titlen bliver noget med galge og gidsel, tror jeg og plakatbilledet den ophængte hovedløse.
Åbningen bliver medio januar, så jeg har god tid til at sætte noget sammen, printe og ramme ind.
- De 17 billeder er pragtfulde, jeg er begejstret for din ”vildskab” lige hvad vi trænger til.
- Jeg er med på den værste so to speak...
- Du er forfriskende anderledes og ung og ingen i bestyrelsen vil blande sig i vores overvejelser
- Vi ønsker i den grad en ny generation som publikum - tak fordi du rusker op
- Det lader til, at min begejstring stiger for hver gang, du sender noget
- Synes du rammer plet med ”ikke for problematisk” og hellere til debat

Elever på skolen, tidligere eller kommende er velkomne til en konsultation eller sende billeder / links til video, jeg skal kommentere. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.III.2021

jamen det var så godt at få sat ord på mine vine og løfte om et besøg på fabrikken hvor 30 ansatte arbejder daglig på at lave den helt unikke spirituosa. Men også at få snakket atelier og fremtid.

mb@mortenbo.com

Dagen 13.III.2021

Jubii!! en spirituel ekspert har indvilget i at indvie mig i sine spirituøse hemmeligheder og testsmage mine vine. Så jeg har lavet et line-up, nu må vi se, hvor mange vi kommer igennem.

mb@mortenbo.com

Dagen 12.III.2021

Er blevet bedt om at sende billeder, der kan bruges på banner, i katalog og som pressebilleder til en udstilling i 2022. Men hvad jeg skal udstille, ved jeg ikke, foreløbig er det til foromtalen.
Og så lovede jeg også at sende et billede af mig selv, og nu kan de selv bestemme, om jeg skal være landmand eller direktør


mb@mortenbo.com

Dagen 11.III.2021

Foran et hus i boulevarden er der liv.
Lilla neon i alle vinduer enkelte blinker krampagtigt, men det giver kun det illuminerede torneroseslot et skær af realisme, det er ingen drøm, selvom det er shinet op til at give løfter om eventyret, det er en natklub, og ved hoveddøren står to bredskuldrede afrofranskmænd med mærker på skuldrene og brystet, der giver autoritet.

Damerne bliver taget godt imod, døren bliver åbnet for dem og discotemplets intime indre af bourgognefarvet plyds og afskallet guld åbenbares i et fristende øjeblik, så lukkes døren igen og gruppen af sortklædte drenge med nitter og kæder kigger langt efter de højhælede, der velvilligt lempes ind i det forjættede drømmeland. Måske de ikke har råd, drengene eller er blevet afvist i døren af de klippefaste vagter.

Lyden kommer ikke gennem døren, selvom den med mellemrum bliver åbnet, den kommer oppefra gennem sprækken i vinduerne en maskinel rutinebanken som sad en svensknøgle fast mellem egerne på en hørehæmmet, der ufortrødent kører videre bang bang bang.

Jeg bilder mig ind, jeg kan dufte en blanding af parfume og armsved, men det kan også være dunsten fra Seinens mudrede vand, når det pjasker mod broens piller.
Parfymeret drøm og stank af realisme, sådan er det jo, livet.
Så drømmende eventyrligt i roterende reklamer og så mudret konkret i virkeligheden med snert af kloak og forrådnelse, daggammel deoderant.

Fra kronik Boulevard de Nuit i bogen Besked skrifter 1965-2016           mb@mortenbo.com

Dagen 10.III.2021

I forældrenes køkken og stuer arrangerede Henrik forskellige hverdagsagtige tableauer med sin far og mor som modeller, hvorpå han slap 15 brune høns løs.
Billederne var ikke morsomme. De var groteske. Lyste langt væk af oprør, ikke et impulsivt pubertetsoprør mod forældrene, men et modent, alvorligt ment oprør mod selve det borgerlige fundament. Billedet af en mand på vej i vandet med en sprællende høne i armene er fra Henriks hønseperiode.

Henrik var nært knyttet til sin bedstemor, og da hun netop var afgået ved døden og lå med et fredfyldt udtryk i ansigtet i sengen, var det naturligt for Henrik at tage billeder af hende.
Hans mor, som stod ved siden af, ville gerne hjælpe, så hun foreslog, at hun hentede hønsene.
Det var blevet en så naturlig del af deres hverdag, at når Henrik skulle fotografere, så skulle hønsene med.
Mens jeg studerede kontaktkopierne af flagrende høns omkring den døde bedstemor, sagde jeg nærmest til mig selv: - Gad vide, hvad hun ville have sagt til det.
- Det ville hun da blive glad for, sagde Henrik med stor selvfølgelighed - hun ville altid gerne fotograferes med hønsene.
I resten af de halvandet år Henrik gik på skolen, arbejdede han engageret, energisk og expressivt med grotesk, ofte absurd iscenesat fotografi.

Fra artikel At skabe Skole i bogen Pilen           mb@mortenbo.com

Dagen 09.III.2021
Hallo, hvad sker der?
Jeg har lige fået på mail seks sprudlende fantasier fra et eksplosivt bekendtskab, og jeg skal ellers lige love for de gnitrer, som var det Nytårsaften.
Og her troede jeg, at verden var beklemt og indelukket, rynket ideforladt, og så fyger sådan en tournado af festklædt optimisme ind ad brevsprækken, jamen det er da utroligt.
Med blinkende stjerne, blafrende vingefang og propel i kasketten, ramt af en bølge lysende energi, er det kærligheden, der som et kuglelyn sigter efter hjertet eller en pludselig guddommelig åbenbaring?
En tilfældig snevejrseftermiddag med hænderne i lommen og så budskabet om, at det usandsynlige kan ske, energien findes og kan også, måske en dag, ramme mig.
Tak for din optimistiske fantasi, dit visuelle mirakel.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.III.2021
D e n   g r i m m e   s m u k k e

Og du er grim
og du er ond
og jeg hader dig
Og du er skøn
og du er smuk
men det er dig, jeg elsker

Og jeg vil glemme dig
kun være din
aldrig have mødt dig
og altid se dig
Tanken river og flår
og tvivlen, fortvivlet

Du er drømmen der brister
når jeg fanger dit blik
Når du mærker min hånd
er du stenen, hulhed af borte

for at glemme:
Femten kæmpehøje bølger
med skum og vrag, nitten
forrevne fyrretræer og
smadrede bjærge af jordskælv
fra digtsamlingen Tættere Himlen mb@mortenbo.com

Dagen 05.III.2021

Så kom han, blikkenslageren og reparerede og kontrollerede og udskiftede, og nu er den bare super-duper fjernvarmen YES
Og Fed-X kom, da jeg ringede til chaufføren, og ni bøger samme dag sendt til bibliotekerne, og Adobe fungerer igen, og et vellykket frokostmøde i FF2J blev afholdt, så nu mangler jeg kun lynlåsen, før alle problemer er løst.


mb@mortenbo.com

Dagen 04.III.2021

Så har jeg bestilt urter i Natur-drogeriet, salt, stevia og kakao
- åh nej - jeg har da glemt 1 kg tørret hyldeblomst - det jeg må jeg huske at få med!


mb@mortenbo.com

Dagen 03.III.2021

E n   L i g n e l s e

jeg ligger i en seng på hospitalet, ved sengegærdet står en hvidkitlet læge og dikterer til en diktafon, hvad han observerer. han beskriver min tilstand i et sprog, jeg ikke forstår i et tonefald, der udtrykker præcision og tydelighed.
det kramper i det ene ben, og jeg prøver at holde igen på smerten, mens lægen dikterer sin observation med latinske benævnelser. så holder han en pause og venter på mine næste forkrampninger.

jeg ved godt, at han han gør det af et godt hjerte, at der er mening og betydning i hans sprog, men kan ikke dy mig for at ønske, han kunne mærke min smerte, at han også fik sved på panden og ikke kun talte dråberne, der triller over mine kinder.
da det pludselig jager voldsomt i lysken, og han noterer det i samme professionelle tonefald, får jeg den kætterske tanke, at det er ham, der fremkalder min smerte. jeg føler mig som en myre klemt inde mellem to glasplader i et mikroskop, som han studerer og beskriver.

jeg er et forsøgsdyr, og mine lidelser skyldes kun, at han skal have noget at diktere. men smerten fortager sig, og jeg tænker klart igen, selvfølgelig er hans kølige annonyme fremtoning en nødvendighed og kun til mit bedste, men påfaldende er det, at han i attitude og sprog demonstrerer mangel på lidenskab. som er han bange for at blive overvældet, hvis boblen brister.

forståeligt nok, hvis han viste medfølelse eller bare en smule medmenneskelighed, ville hans selvtillid som læge vakle, og behandlingen blive en katastrofe.
jeg forsøger at smile, siger noget drilagtigt, sjovt og dumt, og jeg genkender i hans tonløse sætninger udtrykket "lettere opstemt". mit forsøg på tilnærmelse blev karakterieret som lettere opstemt, det skuffer mig, og jeg tier stille.

prøver at undertrykke smerten, da den kommer igen, fortrækker ikke en mine i håb om, at der så ikke er noget at skrive om.
helt stiv gør jeg mig. ligger urørlig og holder blikket fast på en gren uden for vinduet. aktionen lykkes, han putter diktafonen i lommen og forlader sygestuen. så bryder jeg sammen. står hjælpeløs ud ad sengen, går haltende hen til vinduet, åbner det og skriger til verden og fuglene, at jeg er fri.

jeg har ledige tider denne uge, hvis nogen ønsker en konsultation. skriv til mb@mortenbo.com

Dagen 02.III.2021

Fik en sød mail igår fra en tidligere elev, der nu bor i udlandet:
"Kære Morten!
Sikke en rejse det har været, siden jeg startede på Fatamorgana, nu sidder jeg så her på mit andet år og prøver som mange andre fotografer at tjene lidt til dagen og vejen.
Siden januar har jeg arbejdet på to projekter, og jeg glæder mig til at vise dig billederne!
Jeg har altid med mig dig og ånden fra Fatamorgana, når jeg er ude og fotografere, når jeg kigger på fotografier og alt det imellem.
Du har lært mig rigtig meget om fotografi og om livet, det sætter jeg enormt meget pris på!
Tusind tak fordi du er dig, og for at tage mig under dine vinger, da jeg ville lære at fotografere!"
Så dejligt det er, på de nye elevers første skoledag, at få sådan en hilsen.

mb@mortenbo.com

Dagen 01.III.2021

Advarsel til Alle beboere på Frederiksberg
"Der er fundet bakterier i drikkevandet, så i samråd med Miljømyndigheden i Frederiksberg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed er det besluttet at udstede en kogeanbefaling.
Der er dog kun en meget lille risiko for, at man bliver syg, hvis man har drukket af vandet

Her er kogeanbefalingen:
Drikkevand: Kun kogt afkølet vand anvendes. Ved kogning forstås opvarmning til 100 grader (”spilkoge”) i 2 minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum.
Kaffe- og themaskiner: Disse opnår sjældent en temperatur på 100 grader i 2 minutter. Varmt vand fra disse maskiner er derfor ikke anvendeligt.
Madlavning: Forurenet vand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti o. lign
Skylning af salat o.lign: Det forurenede vand må ikke anvendes til skylning af grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt afkølet vand.
Personlig hygiejne: Vandet kan benyttes til bruse- og karbadning, men vær opmærksom på at børn ikke drikker vandet.
Håndvask inden madlavning: foretages i kogt afkølet vand.
Tandbørstning: Forurenet vand må ikke bruges. Kogt afkølet vand kan anvendes.
Proteser o. lign.: kan ofte renses ved at blive lagt i kogt afkølet vand.
Opvask: Forurenet drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte)."
Betryggende at vide, at nogen passer på mig, og en lettelse, at ikke alt handler om virus.
mb@mortenbo.com

Dagen 28.II.2021

En plejehjemsbeboer beskriver, hvad han oplever ved livets slutning:
Mørke. Mørke og ud ad mørket et skrig. Et hult, dumpt skrig, er det Mortensen igen i nat, der har mareridt? Jeg lytter og venter på skridt forbi min dør, men der kommer ingen. Og jeg venter på endnu et skrig, en lyd, men der kommer ingen. Var det mit eget skrig? Hvorfor? Hvad skulle jeg skrige for?
Var det kvalmen fra danseskolen, der ville ud, eller var det bare en drøm? Jeg er kold på panden og våd på fingrene, vender mig i sengen og stirrer ind i tapetets mørke, som er det selve tomheden, jeg stirrer ind i, hvorfor ryster jeg på hænderne, hvorfor dirrer mine læber, var det mig, der skreg?
Jeg stirrer ud i en uendelig intethed, tør ikke lukke øjnene af frygt for, at skriget skal komme igen, digter mig til stjerner og planeter og galakser, de flyver omkring mig, mens jeg glider afsted og nikker.
Jeg er lysende som de andre, ikke så stor måske, ikke helt så lysende og alligevel bemærker de mig, lader mig passere, gør plads for mig, lader mig flyve med, jeg folder benene sammen, gør mig til en kugle, der driver med stjernerne i universet.
Så folder jeg armene ud til siden og standser bevægelsen, bliver igen et menneske, et lysende stort menneske, der går på himlen.
Fra Besked samlede skrifter Slutningen af sidste afsnit af novellen At du må, huske på . .
mb@mortenbo.com

Dagen 27.II.2021

Uha, her er blevet fint, jeg har gjort klar til mødet idag, det er medlemmerne af FF2J, der holder sit årlige frokostmøde, og det skulle have været på Frederiksberg Bryghus og Destilleri, men de har desværre måtte sige nej, så jeg holder det selv.

Menu:
Norsk laks røget over bøgeflis
Grønlandske rejer og lemon
Sild marineret i Havtorn og gin
Sild marineret i Aeroniabær og æbleakvavit

Lufttørret italiensk skinke
Røget oksemørbrad og græske oliven
Rødvinskogt røget skinke og perleløg
Langtidsrøget land spegepølse

Oksetartar kapers, løg og æggeblomme
Salat m/champignon, bønnespire, spinat og tomat. Tørret hybenskal og hvidløgsflager

Italiensk gorgonzola
Fransk chêvre
Fåreost
Brieost
Edammer
Blåbær, hindbær, grønne druer

Grimbergen blonde
Snaps af Læsøporse
På vegne af Foreningen til Festlig afholdelse af 2.Juledag

mb@mortenbo.com

Dagen 26.II.2021

"Hun var et visuelt geni, men vidste det ikke. Hun havde oprøret i sig, men gav ikke udtryk for det, hun havde store ambitioner, men man så det ikke, og frustationerne fik hende til at gemme sig og krybe i skjul.
Så stillede jeg hende opgaven at lave en gendigtning af et af Salvador Dalis værker.
"Vær lige så fabulerende, intens, forførende og opsigtsvækkende som Dali, lige så enkel, konkret og præcis." Det fik Olivia til at at gå i sort.
Hun kunne bare ikke finde på noget, der levede op til hendes ambition om originalitet, alle ideer blev kasseret, inden de nåede længere end tanken, dagene gik og hendes apati blev større og større indtil få dage før afleveringen, hvor desperationen havde sat gang i adrenalinet, så kom det, en fuld færdig vision som bare skulle gennemføres, og så var der ingen grænser for, hvad hun kunne.
Kravle over hegnet til Bymuseet om natten, få slagteren til at levere koøjne og få sin ven til at sidde midt i miniature-byen med et satanisk stirrende blik og et øje i hånden, det var så smukt, så rigtigt, så fuldkommen Dali’sk, at jeg tilgav hende alt smøleriet."


fra FATAvisen nr.5 © Olivia Chamby-Rus

Olivia blev optaget på Filmskolen, uddannet hos Arne Bro og har stor succes med debutfilmen Ulveland, en dokumentarfilm om børnene på Blaagaards Plads.
mb@mortenbo.com

Dagen 25.II.2021

fandenme' surt at fed-x kom med bøgerne mens jeg sov og at det skal tage så helvedes lang tid at få fat på kundeservice og at adobe vil lukke for photoshop selvom jeg har betalt og at den bekræftelse på reservering af bord jeg fik var en fejl og at blikkenslageren ikke kommer som aftalt øv altså idag er en sur dag og min lynlås har sat sig fast.

Dagen 24.II.2021

Skaberen, tidens og livets, den gamle FarGod var ude at gå tur.
Han nød at bevæge sig afsted på jorden under himlen med livet omkring sig, han tænkte så godt, når han gik, tænkte på det menneske, han var ved at skabe.
At lege var sjovt, men FarGod ville gøre legen til alvor. Skabe en leg, der førte deltagerne på rejse til en anden verden. En anden tilstand.
Ned over bakkerne gik han, gennem slugten, op over engdraget, og her lagde han sig på en god plet i græsset og tænkte, mens han kiggede på de skumhvide klodeskyer, der drev henover ham: Drøm.

FarGod tænkte drøm og drømmen var skabt, oplevelsen af det uvirkelige.
Og han gav menneskene drømmen, for at de skulle kunne se virkeligheden fra alle sider.
Og han gav menneskene drømmen, for at de skulle kunne bevæge sig frit i alle tider og på alle steder. I alle ting. Og han gav menneskene fantasien til at forestille sig det uvirkelige, så drømmen havde noget at rejse i.
Skyerne gjorde ansigter og hænder og sære dyr på himlen og FarGod vidste, at hvis drømmen og fantasien skulle bruges rigtigt, hvis mennesket skulle drage virkelig nytte af at kunne forestille sig, udvikle, skabe, så måtte det også have troen.
Troen på at fantasien var virkelig. At det usete fandtes. At drømmen var sandhed.
Mennesket måtte tro.

Og han gav mennesket indbildningskraften, for at det kunne tage drømmen og fantasien alvorligt. Skabte troen og overtroen og eventyret, fablen, sagnet, myten, det overnaturlige og alle religioner og puttede det ind i legen og gjorde dermed legen til alvor.
Skabte legen til en lejr hvor børn kunne øve sig i at blive voksne, og voksne øve sig i at være børn. Hvor drømme og fantasi kunne blive til virkelighed, og hvor mennesket kunne hente sin tro. Det er vigtigt, at have en at holde i hånden, og har man ikke det, må man lege, at man har en.
Dukke eller gud.

fra Elskede Olga 1.BOG Det første Menneske Kapitel 11 Fargod skaber drømmen og troen.
mb@mortenbo.com

Dagen 23.II.2021

Så det forår i Landbohøjskolens Have

Vinen gærer, bøger bliver bestilt, jeg skriver og solen skinner.
mb@mortenbo.com

Dagen 22.II.2021Sidste søndag var alle på isen, idag står havedøren åben, det er bare så skønt, at foråret er på vej

Skriv til mb@mortenbo.com hvis du ønsker kommentarer til dit fotografi eller en samtale.

Dagen 21.II.2021


Min book account hos lulu.com
Selvbiografien Levet og Levnet - digt om erindring. Novellesamlingen Anna - og andre noveller. Besked - samlede skrifter 1965-2016. Bobler - samlede digte 1965-2016 og skabelsesberetningen Elskede Olga.
Bøger og priser fås ved henvendelse til mb@mortenbo.com Eller titlerne kan bestilles direkte hos lulu.com

Dagen 20.II.2021Var løbet tør for Husets Vin, så købte idag pinotdrue koncentrat til 50 liter som er blevet sat.
Jeg rådgiver tre ansøgere til filmskolen både fotografer og instruktører, og nu er det bare at vente på, om de går videre. Her skrevet og skrevet idag og slet ikke haft tid til at høre nyt fra Mars, men mon ikke Perseverance klarer sig og ved, hvad den skal?

mb@mortenbo.com

Dagen 19.II.2021

Så fedt at Australien går foran i kampen for at få giganterne til at spytte i bøssen, vi bør følge efter. Ikke gennem tilskud til medierne som erstatning for annoncekroner men som skat til staten for at drive virksomhed.

Åh gid EU kunne enes om at stille samme betingelser til Facebook som den australske regering, her er virkelig en sag, der kræver mod, handling og sammenhold, den udfordring skal tages op.
Endelig er der noget at kæmpe for med rimelig mulighed for succes. Og skulle det så smitte andre kapitalgiganter, var det da kun godt.

For Facebook er det her meget større end det australske marked. Det er en global kamp om magten, udtaler digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug til DR.

21:56 PERSEVERANCE ARRIVED
mb@mortenbo.com

Dagen 18.II.2021laesekompas.dk anbefaler Anna - og andre noveller. Bogen står på 33 biblioteker fra medio marts og kan købes ved henvendelse til mig. Skriv til mb@mortenbo.com og få den tilsendt.

Dagen 17.II.2021
Min Betingelse

uden sol var intet grønt
uden kvinden ingen børn
uden had var ingen strid
uden tunge ingen ord

uden vand var ingen fisk
uden tid var ingen flugt
uden dyr var ingen mad
uden mig var alting intet
Fra digtsamlingen Masken Min 1970

Dagen 16.II.2021

På onsdag skal der afleveres ansøgning om optagelse til instruktørlinjen på Den danske Filmskole, så der er hektiske dage blandt ansøgerne lige nu.

Jeg gav briefing igår til en, der har lavet en to-minutters film, men da man skal aflevere en film på max. 30 min. syntes jeg ikke det var tilstrækkeligt.

Vi snakkede mulighederne igennem, om filmen skulle forlænges, suppleres med en anden, eller jeg foreslog ansøgeren at starte med et skype-interview med sig selv - og et hjemligt, digitalt corona-look - hvor ansøgeren introducerede sig selv og sin meget korte film.

Ærgerligt den ny rektor først tiltræder til maj, for det ville være skønt, om hun med sin erfaring fik noget at skulle have sagt, når de nye talenter skal plukkes.
Tine Fischer har hidtil arrangeret Copenhagen Documentary Filmfestival CPH:DOX

Hvis andre ansøgere, filmfolk og fotografer ønsker råd og vejledning, tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 15.II.2021


Så det søndag. Solen skinner og isen er sikker. Spadseretur om Søerne

Dagen 14.II.2021

Fik tilsendt forslag til motivering i forbindelse med en ansøgning og skrev tilbage:
din fortolkning er for lousy og uoplagt.
jeg ønsker, at du skal fremstå som en gribende engageret, der skriver med glød og engagement.
du skal ikke beskrive, hvad enhver kan se, og så skal du ramme hovedet på sømmet.
skildre veloplagt, som bliver du revet med.
prøv igen og send gerne noget halvfærdigt.
Men skønt er det ugen efter at kunne kommentere et nyt forslag med disse ord:
jamen det er da fantastisk, hvad du rummer, når du får et spark.
simpelthen fantastisk.
det er farligt at give sin mening til kende, men du vokser, når du tør.
Så er hele dagen redddet, så er det skønt at være rådgiver.
Nu venter jeg så spændt på sidste udkast, om koncentrationen holder. Modet og gløden.

Hvis andre ønsker råd og vejledning, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 13.II.2021Jamen så fortsætter jeg tilsmagningen af endnu et alkobarn, havtorn. Først et udtræk af pommerans-skaller så ingefær. Og jeg skal ellers lige love for, at udtræk af ingefær sparker røv, den er så kraftig, stærk som chili, at det er svært at smage noget andet, når først jeg har fået den på tungen.
Blot 1 dl kom jeg på 25 liter vin og det var rigeligt, og tog desværre den fine tone af appelsinskal.
Jeg lagde mærke til, at jeg hver gang jeg skal smage efter og være koncentreret, så lukker øjenene. Jeg kun kan bruge en sans ad gangen. Enten se eller smage.
Det er da vist typisk mig.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 12.II.2021

Det er helt vildt at smagsteste mine vinballoner, som at stå i mørkammer og finde den rette belysning, du kan kun gå en vej, og det er fremad.

Først var det ribsvinen den fik jasminblomst og rosenblade og hyldeblomst og solbærblade, stokrose og evighedsblomst og lidt citronskal, og det gik fint, men lidt mere jasmin ville gøre godt, så jeg satte blomster til udtrækning.

Men så kom hibiscus, og nu var jeg i det gavmilde hjørne, så den fik godt med rosmarin og anis og basilikum og det sidste fyrrenål. Men hver gang den har fået lidt, skal jeg smage, hvor meget det giver, og så blive jeg mere og mere gavmild og modig, så tilsidst giver jeg op og tænker, måske den bare skal have noget sukker og blive en sød vin.

Men så var det slut med fornuftigt resonnement, for beruset bliver jeg af alt det smagen, så nu får det vente, til jeg er dampet af, så tager jeg fat på de to sidste, hyben og havtorn, det må blive i morgen.
Åh hvor jeg elsker mine alkobørn, som plager om at blive om ikke perfekte så de bedste.

Jeg venter på nye forslag fra tidligere elever der beder om assisance til ændring af deres ansøgninger. Måske jeg har været for hård i min kritik og skulle blive lidt mere gavmild.

Hvis flere elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 11.II.2021

Uha det ser koldt ud og farligt, min datter vinterbader og sender denne hilsen fra Hundested.
Men også disse is-dekorationer børnene har lavet på skolen, hvor hun underviser.
Dagen 10.II.2021

Så vildt, har lige fået den, en lektørudtalelse til landets biblioteker, altså en anbefaling og anmeldelse af novellesamlingen "Anna - og andre noveller".
Til bibliotekaren
Spændende udgivelse. Bør stå på de fleste biblioteker i ét enkelt ekspemplar.

Vurdering
En stærk og anderledes novellesamling.
Morten Bo har en helt speciel skrivestil, både i forhold til rytme, tegnsætning og strømmen af ord. Mine to favoritter er
Tyskertøs og Omsorg og Ansvar, to meget forskellige noveller der netop viser spændvidden i samlingen, en samling jeg med garanti vil vende tilbage til.

Kort om bogen
Novellesamling bestående af 15 ganske forskellige noveller, hvor den røde tråd er forandringer/transformationer. Eksperimenterende danske noveller. Morten Bo har tidligere udgivet fotobøger og selvbiografien Levet og Levnet, samt andre værker.

JHK DBC
Det anede jeg ikke, at der er en rød tråd i samlingen, men det er da rigtigt, at jeg interesserer mig for tidens krav på forandring, og kulturens transformation. Flere biblioteker har bestilt bogen, så nu har jeg fået lulu.com, som printer min pdf-fil, til at sende mig 20 mere.
Hvis nogen ønsker at erhverve novellesamlingen, så send mig gerne en mail.
Bogen koster kr. 235 + porto ialt kr. 300.- betalt på mobilepay Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 09.II.2021Fatamorgana var kun få år gammel, da Kaspar Kaum Bonnén blev optaget som elev med nogle stramme, kulørte, fotografiske kompositioner. Og sådan var han dengang, stilfærdig, veltalende og korrekt. Blandt de andre elever der brusede af ungdommeligt overmod, var Kaspar den fornuftige, modne og velovervejede.
Jeg tænkte, hver gang jeg fnysende var ved at give op, at Kaspar var ham, der skulle tage over. Så diplomatisk, besindig og kreativ velfomuleret. Beskeden, vidende og vellidt af alle.

Året efter kom han på Kunstakademiet, og hurtigt blev han kendt for sine maleriske bedrifter, store, farverige interiører malet med løs hånd, det var både kunstnerisk og økonomisk en succes, alle skulle bare eje en Kaspar Bonnén.
Han og Tall-R var de nye opsigtsvækkende talenter, allerede mens de gik på Kunstakademiet.

Og så skriver han, flere digtsamlinger og nu også den anmelderroste "Bag om min far".
- en lille, poetisk og alligevel meget konkret erindringsbog.

Når Kaspar er gæstelærer, er der en ganske særlig stemning på skolen af seriøsitet.
Brushovederne falder ned, og samtalen bliver kvalificeret. Ingen kan som Kaspar trods sin selvudslettende beskedenhed inspirere og give lyst til at vide og skabe.

Men ophidset og kampklar bliver han, når kapitalfonde vil ødelægge et bevaringsværdigt kunstnerkollektiv, så fyger gnisterne, så er det slut med stakkel-lille-mig   bemærkningen til forbipasserende: PLEASE HELP ME

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 08.II.2021

Ny kultur.

Når en karismatisk enevældig stiller sig i spidsen for en bevægelse, så rumler baglandet, pressen er nådesløs, og en ny kultur presser sig på.
Da Aksel Larsen, karismatisk leder af Socialistisk Folkeparti, med Jens Otto Krag ville skabe en rød regering, så forlod de unge partiet i protest og dannede et nyt, Vestresocialisterne.

Det var ny kultur uden enevælde og lederskab. Det var mit parti.
Alle tænkelige fraktioner blev dannet, og nye partier blev skabt, og først da man blev enige om, at man ikke kun ville protestere men også have ansvar, fandt man sammen. Det blev så til Enhedslisten, der efterhånden accepterede en frontfigur, men aldrig mere end syv år ad gangen.

Da de Radikale i regering skulle vælge en kulturminister, var det garvede Marianne Jelved, der foreslog den ukendte, karismatiske, initiativrige leder af Kaospiloterne, Uffe Elbæk.

Han var en personlighed, charmerende, elskelig men trak sig som minister, da chikanen mod hans samlever blev for stor. Fik ingen opbakning i partiet og stiftede så sit eget, Alternativet.
Og de fik vind i sejlene, det var Uffe i spidsen for en overrumplende succes.

Men presset internt blev for stort, for han var jo en karismatisk leder og pressens yngling, så det endte med, at han trak sig som formand. En ny blev valgt, men også hun blev beskyldt for at være et magtmenneske, en leder, der ikke blev elsket, men frygtet. Og hadet.

Medlemsflugt og løsgængere, også Uffe Elbæk gik, og tilsidst blev Josefine mobbet ud af formandstolen, og igår blev en ny leder så valgt. En kvinde, der hverken er kendt, karismatisk eller charmerende. Hverken enevældig eller noget magtmenneske. Et enkelt folketingsmedlem har Alternativet, de andre har meldt sig ud og stiftet nye partier.

Ny kultur.

mb@mortenbo.com

Dagen 07.II.2021

Åh, den var altså stærk og rørende, Unorthodox, det er den tysk-amerikanske Deborah Feldman,
der forlader sin jødisk orthodokse familie og mand i Brooklyn og flygter til Berlin.
Ja, det er ikke kun parykken, hun smider, og det er så vidunderligt at se vores vestverden med hendes øjne, da hun giver slip på dogmer, bønner og en intolerant kultur.

Netflex-serien i fire episoder er en filmatisering af Deborah Feldmans erindringer.
Bogen skrev hun, da hun kun var 25 og serien, produceret 2020, fik en Emmy for bedste instruktion, men pigen, som spiller Deborah, var altså også fantastisk.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.II.2021Yes, så kom den, bestillingen af "Anna - og andre noveller" til landets biblioteker.
21 bøger har jeg sendt afsted idag til indbindingscentralen, så fedt.
Det er disse 33 biblioteker der har novellesamlingen til udlån fra 5.-12.marts:
Københavns Biblioteker
Biblioteket Frederiksberg
Vallensbæk Bibliotek
Herlev Bibliotek
Egedal Bibliotekerne
Tårnby Kommunebiblioteker
Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne
Gentofte Bibliotekerne
Hørsholm Bibliotek
Hillerød Bibliotekerne
Furesø Bibliotek & Borgerservice
Frederikssund Bibliotekerne
Bornholms Folkebiblioteker
Roskilde Bibliotekerne
Guldborgsund-bibliotekerne
LollandBibliotekerne
Odense Biblioteker og Borgerservice
Koldingbibliotekerne
Tønder Kommunes Biblioteker
Biblioteket Sønderborg
Esbjerg Kommunes Biblioteker
Varde Bibliotek
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne
Vejle Bibliotekerne
Herning Bibliotekerne
Ikast-Brande Bibliotek
Struer Bibliotek
Biblioteket i Thy
Aarhus Kommunes Biblioteker
Horsens Bibliotek
Viborg Bibliotekerne
Aalborg Bibliotekerne
Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig e.V.
Hvis andre ønsker at erhverve novellesamlingen så send mig gerne en mail. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 05.II.2021

Når tolerancen går i bund, så går ægteskabet i stykker og skilsmisseprocenten stiger.
Når tolerancen går i bund, så går partier i opløsning, og antallet af løsgængere stiger.
Når tolerancen går i bund så bliver venner til fjender, solidariteten går fløjten og frygten melder sig, hvem man kan stole på, hvem man skal holde med.

Og så er det at de vise falmer, de kloge bliver dumme og de fornuftige, en flok medløbere.
Så trives angiveri, anonymitet og konspiration. Så flyttes fokus fra kærlig tilskyndelse til hadefuld smædekampagne, fra tilgivelse til fordømmelse.

Ida Auken og Jens Rohde, Uffe Elbæk og Simon Emil, Lars Lykke og Orla Østerby og idag så også Inger Støjberg. Alle benyttede de sig af tidens intolerence, eller de blev offer for den.

Sådan er det med kultur, den bevæger sig som bølger, en krusning på stille vand eller stormflod, der overskyller alt. Coronaen skaber frygt, frygt skaber intolerance, og kulturen straffer.

Som Grundtvigianer tror jeg på kærligheden og De levendes Land.

"Mit Land, siger Livet, er Himmel og Jord, Hvor Kiærlighed boer!" NFS Grundtvig 1824

mb@mortenbo.com

Dagen 04.II.2021Det var det, så blev alle CD'er, jeg har liggende med skanninger og andre større filer fra før 2008 lagt på den nyindkøbte harddisk, som er superhurtig og har plads til 1.000 Gbytes. 2.956 filer på 210 disketter er overført.
Orden, åh hvor jeg elsker orden i sagerne og nyder mit udførlige CD-index, som jeg stadig kan anvende, selvom filerne er flyttet. Systematik og præcision, det er lige mig.
Men tiden løber fra mig, jeg har stadig nisser, engle og julemand i vindueskarmen, og det er altså for pinligt. En forbipasserende dame bankede på ruden idag og pegede smilende på Nissefar.
Nu skal jeg altså have dem skiftet ud med noget mindre sæsonbetonet.

mb@mortenbo.com

Dagen 03.II.2021

Den står stadig på mit bord og minder mig om den sommer, jeg købte den. Om at intet er umuligt, hvis man tror på det.


"Hun vinker, den rødhårede, smiler uforpligtende da hun går forbi, jeg nikker tilbage, som kender vi hinanden.
Nå ja, nu kan jeg godt se det, det var Pegasus, der fik glimtet frem i hendes øjne, den står på bagbenene med vingerne bredt ud, en souvenir med glasøjne og kaninskind, det var den, hun smilede ad, den umulige konkretisering af at være både hest og fugl.

Kunne magt og kærlighed forenes ville det være i skikkelse af en Pegasus. Styrke og balance, stridig og fri. Imponerende magtfuld og tillidsfuld kærlig, tænk om man var en Pegasus, ikke underligt, hun smilede og vinkede til den jordbundne drømmer og hans urealistiske skabning på hylden."
Fra Tanker på en badestrand. Kronik   mb@mortenbo.com

Dagen 02.II.2021

Hallo, hvad sker der? Jeg kan godt mærke, det er længe siden, jeg var i byen for at handle.
Skulle købe en hard disk til mine mange skanninger, men en seddel på døren til kontorforsyningen annoncerede, at butikken var lukket grundet corona. Kun hvis det var til erhverv, stod der, så kunne man godt blive lukket ind.

Og i STARK var det ikke anderledes, en pige sad ved hoveddøren, og kun hvis jeg lovede, at jeg var erhvervsmand, blev jeg lukket ind. Jamen dog, som i en drøm, mig helt alene blandt stillestående zombier i tomhedens supermarked.

Og hjemme igen fulgte F16 med missiler og Dannebrog verdensmestrene til Kastrup, og en redningshelikopter var der, hallo, hvad sker der? Jamen det er da skønt, når coronaterroren buldrer, at vi har nogen helte.

Helte og skurke, det kalder tiden på, lad os rykke sammen om en fælles hyldest og fordømmelse, så skidt med at man klynkende i Afrika beskylder os i den rige verden for at hamstre vacciner.
Jeg får en ide! Hvad om vi lavede et stort, nationalt indsamlingsshow, hvor helte bliver hyldet, og alle kan være med. Og overskuddet sendt til Afrika.

Lad os samles foran skærmen, mærke fællesskabet og råbe i kor: Vi er de bedste!
Det er en udfordring, har en undersøgelse konkluderet, at unge føler sig ensomme og triste for tiden. Men den bedste medicin - mens I venter på vaccinen - er altså sammen at hylde en helt.
Og sammen at finde en fjende.

mb@mortenbo.com

Dagen 01.II.2021


Så det februar og her er dyrehaven i morgentåge.


Dagen 31.I.2021
Gæsten

Kigger og venter
i skæret af hygge
oplagt, tålmodig
en lyd - var ingenting
en banken - var ingenting
bag døren venter jeg

Vil lukke hende ind
for hun er kommet
men gemmer mig
døren er låst
jeg klæber til hjørnet i mørke
hvem tændte mørket?
Fra digtsmlingen Tættere Himlen   mb@mortenbo.com

Dagen 30.I.2021


Hej Morten
Der er en levering foran din dør, bankede på, men intet svar, kom også forbi uanmeldt :)
Kh
Den betænksomme og målrettede gave var i eksclusiv emballage tre små flasker med etiket på fra Empirical.
- Ayuuk - røget Pasilla Mixe spirit
- The Plum I Suppose - blommesten og morgenfrueblanding
- Fuck Trump and His Studip Fucking Wall - habanero spirit

De andre flasker er, hvad jeg fik ud af 36 timers udtræk af 30 liters gammelgrumset væske

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 29.I.2021
Tak for bogen "Levet og Levnet", jeg startede på den samme aften og læste den færdig over et par dage, den er meget fin. I dens sporadiske, kommaløse ånd husker jeg din afsky for leverpostej, beskrivelserne af dine børn i forskellige afsnit, et sidste farvel til Tove og din sætning  "frihed er ikke et spørgsmål om sted men om ånd".
Levet og Levnet - digt om erindring. Bogen koster kr. 250 + porto og fås ved henvendelse til: mb@mortenbo.com

Dagen 28.I.2021
Så kører den, de etheriske olier skal trækkes ud og bruges, når jeg skal lave urteudtræk, for det kniber lidt med den mængde, jeg har stående. Temperaturen skal holdes præcis, så jeg holder øje og tæller dråber.

Havde et stormfuldt møde idag om billeder til en ansøgning, og har lige modtaget fra en anden håbefuld en revideret skriftlig motivering. Jeg håber den er bedre end den første, som jeg gav en sønderlemmende kritik. Det nyder jeg, at være ekstern konsulent og husets brygmester.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 27.I.2021

Jeg fortsatte, hvor jeg slap, med forsøgsvis urtetilsætning til mine frugtvine.

25 liter Ribsvin, den er lidt sød, men med god frugtsmag, så den fik for at bevare ribssmagen lidt forsigtigt blomsterudtræk. Mest rosenblomst den var altså skøn, så hyldeblomst og jasminblomst og bare lidt evighedsblomst. 19% alkohol er den og kommer til at smage godt, blid, sød og sommerlig.

25 liter Havtornvin, her var det bedste udtræk af pomeransskaller, de har lidt appelsinsmag og en anelse bitterhed, det macher havtornens helt specielle vesterhavsklit-fornemmelse.
18% alkohol.

25 liter Hybenvin, det skal blive en kras, bitter drik, så den får en urteblanding, man bruger til Gammel Dansk og anden bitterdram. Ikke så kras som Fernet-Branca eller blid som Campari, begge italienske klassikere med deres helt specielle smag, så det prøver jeg også, at lave min helt specielle smag. Basilikum og malurt. Og for at holde på hybensmagen også udtræk af hybenskaller, det tror jeg på. 20% alkohol

Og så har jeg 50 liter Discoveryvin 15% alkohol. På en plantage i Jyderup købte jeg i efteråret most af nyplukkede æbler, som straks jeg kom hjem, blev sat til gæring. Jeg forsøgte dråbevis tilsætning til 2 cl, med alle de forskellige urteudtræk, jeg har stående, men selv små doser overdøvede den karakteristiske smag af Discovery. Så jeg har besluttet, at den helt skal slippe.

Fik til morgen en sød kompliment fra en gæst, der fik en flaske Rose's Sherry 2016 med hjem.
Lavet på havtorn med udtræk af kodriverblomst, martsviol, rønnebær, hvidtjørn, hyben, citronskal, hampefrø, brændenælde samt kaffebønne. 18% alkohol. Gæsten skriver:
Du brygger fantastisk sherry, jeg smagte et glas i går, dvs. man kunne næsten nøjes med duften! Alle de ting du har i. Brygmester kan du rolig skrive på CV’et.
mb@mortenbo.com

Dagen 26.I.2021

Udpluk af dagens post:
Jeg har med stor fornøjelse læst dine erindringer. Udgivelsen er jo også en dansk fotohistorie, hvor flere miljøer bliver dokumenteret.
Der findes desværre kun få udgivelser, hvor dansk fotografi bliver dokumenteret.

Vil gerne høre dine tanker om min motivering:
    - Hvad skal jeg lægge vægt på?
    - Hvad er tilstrækkeligt?
    - Er den umoden, fordi jeg hænger mig ved fortiden?
    - Misforstår jeg begrebet: Personligt billedsprog?
    - Hvad skal jeg fortælle om mig selv?

Jeg vil gerne søge ind og kunne godt bruge dine øjne, hvis du altså har tid?
Må jeg komme forbi?

Jeg har fulgt din Dagen næsten siden starten, Verdens Mindste Nyheder på en måde. Lidt som at bladre i 100 år gamle familiealbums og se, hvad der var vigtigt for dem dengang, hvad man var stolt af, og hvilke forventninger de dengang havde til livet.
Og hvordan virkeligheden siden udfoldede sig - på godt og ondt.

Energien er tilbage. Skoven gjorde godt. Fordybelse og frihed og smukke menneskelige forbindelser og drømme og visioner og ingen forventninger om andet end at være til stede på sin egen måde.
Og så lærer jeg med tiden at ride med bølgerne - både mine egne og omgivelsernes.

Jeg vil meget gerne vise dig, hvad jeg indtil videre er kommet frem til.
Hvis du har tid?

Tog ikke din kritik af billederne for tungt, så er der bare mere, jeg skal bevise.
På en måde satte det bare ild i mig, og det var stadig en spændende billedgennemgang.

Jeg sidder nu hos mine bedsteforældre, og da jeg tidligere idag gik og kiggede i deres bogreol, så jeg pludselig navnet Morten Bo på ryggen af en af bøgerne.
Jeg tog den ud og kiggede på den.
Alarm stod der på forsiden af den oven over et sort/hvid billede af et vindue i brand. Billederne i bogen var fyldt energi og flammer, og der var fart på.
Sjovt at jeg lige skulle falde over den bog.

Tak for sidst, jeg kan i den grad bruge det du sagde og gjorde. Du er god, i mit næste liv vil jeg være elev hos dig på Fata 😊
Jeg skal ud og lave mere nærvær og tage nogle billeder om, og lave nye med dine iagttagelser i betragtning og som rettesnor.
Måske ender jeg med et kompromis af dine vilde råd og min mere stille tilgang.
Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 25.I.2021

Og igår blev landets statsminister så brændt af som heks på bålet, jamen jeg skal love for, der er gang i gaden, men sådan er det jo, når pøblens hævntørst bliver sluppet løs.

Når intelligentia og lederskab forkaster historie og sprog og renser ud i egne rækker, så buldrer de derudaf med bål og brand, besætter Capitol og hænger Mette Frederiksen i en lygtepæl.

Og brænder hende af, nu er det ikke nok at sætte ild til hverken koran eller grundlov, nu skal konspirationen personificeres, en gud skal hyldes eller hænges.

Forfatteren Carsten Jensen beskrev det så rammende i de hektiske dage, da kongressen blev stormet, at det var sådan Benitto Mussolini kom til magten i 1922. Jo, vi vidste det godt, at sådan ville det gå. Men ikke at det ville gå så hurtigt.

En verdensomspændende pandemi skubbede på, folk blev desperate, og pøblen krævede en fjende. Tidens kulturelle fascisme blev skabt, og folket lærte, at demokrati ikke er en selvfølge.


Dagen 24.I.2021Nu har de stået ude siden 14. november, så da solen skinnede, var det tid for en test.
Alle er blevet helt klare og smagen fin. Det snerpede er forsvundet og toppen af sødmen, afrundede i smagen er de blevet, og jeg startede med den dybrøde hibiscus til venstre.

Først tilsatte jeg udtræk af rosmarin, det var godt. Så anis bare lidt, det smager af lakrids. Og så lidt bitterhed, jeg havde ingen rønnebær, så jeg prøvede med fyrrenåle og det var faktisk godt.
En anelse basilikum og så var den der, Årets Port Hibiscus 16% alkohol. Uhm..
Spændende hvad jeg finder på med ribs, hyben og havtorn.

Skriv til: mb@mortenbo.com


Dagen 23.I.2021

De lyste af nærvær og fortrolighed, de store, printede portrætter, han havde taget med. Åbenlyse erklæringer om, hvem det var, han havde mødt og fotograferet.
Det var projekt tabu, jeg skulle kommentere, billeder af personer, der er ramt af det usynlige og usigelige, en sygdom i sindet eller bare en svækkelse. Om at være grænsepsykotisk, misbrugt som barn, have posttraumatisk stress eller være selvmordstruet.

Jeg kritiserede beviset, nærbilledet af de fysiske ar på armen, franskbrød eller flæskesteg, vrængede jeg, men roste øjeblikket, hvor personen ikke viser sig frem, men lukker mig ind. Derind hvor både afmagt og opgivelse findes under en fernis af påtaget normalitet.
Agressiv tilståelse og ydmyg erkendelse.

Det var overbevisende og kan, hvis niveauet holdes, blive til en fantastisk bog.
Syngende fynbo er han, fotografen, med langt hår og høns i haven, og så kan han altså få andre til at åbne sig og give oplevelsen videre.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 22.I.2021
Frækt spørgsmål

“Hvor tit vasker De bil?”
“En gang om ugen.”
“Er det nok, synes De?”
“Ja.”
“Jamen hvor tit vasker De så tær?”
“Åhr hold da Deres kæft - eddermagme streng.”
Fra Besked - skrifter 1966-2017. Stemmer på gaden. Båndudskrift af samtaler. Lørdag 22. april 1967

Dagen 21.I.2021

- Hvorfor i helvede starter du din film med det latterlige billede?
- Fordi det er så flot.

Og så fik staklen, der ville have mine kommentarer til sin råklippede film, ellers så hatten passede - at jeg altså ikke gik i biografen for at se et flot billede, men for at få en god historie - at det flotte billede var totalt forbudt, hvis det ikke var fortællende eller formidlede en karakter eller konflikt. Kun hvis det passede i tone og stemning og strålede af sandhed eller nødvendighed, ville jeg acceptere det.
Det flotte billede stjæler opmærksomheden, får koncentrationen ødelagt og det vigtige overset. Tilbage står kun dette ene, et flot billede. Det er ikke anderledes med film end med foto, at flottenheimer-billedet er at sammenligne med salgstalen, telefonsælgeren fyrer af, når han ringer dig op:
- Det er et fantastisk tilbud og 50% får du første måned, tillykke, der var du heldig!
Utroværdigt lir, røv og nøgler.

Nå, vi endte med at have klippet en ret god film, for materialet var der til en stemningsfuld, musikalsk, personlig film af en dokumentarinstruktør, der heldigvis ville både lytte og lære.

Hvis andre elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 20.I.2021Adam Price, åh hvor jeg elsker ham som manuskriptforfatter af TV-serier, Herrens Veje var jeg vild med og Borgen. Hans nyeste, Ragnarok, som jeg netop har set, udspiller sig i en lille norsk by ved fjorden mellem bjerge.
Det er kampen mellem de få overlevende Guder og Jætter, et skønt eventyr hvor udvalgte mennesker får superkræfter, og kampen mellem godt og ondt udspiller sig i nutidens miljø.
De onde er byens rige virksomhedsejer og hans hustru den sleske rektor på gymnasiet.
De skjuler fabrikkens forurening og manipulerer en uvidende ungdom.
Og den gode, en ordblind student, der bliver mobbet og afvist og anmeldt, mens han kæmper for miljø, humanisme og kærlighed - - det lyder ret firkantet, men inden for rammerne udspiller sig de vidunderlige konflikter, som findes i Nordisk Mytologi og i særdeleshed i nutidens kultur.
Hvem holder du med? - og hvornår skifter du side?
Det er seriens spørgsmål til de, der logger sig på eventyret.
Vølven, ulven Fenris, Thor og hans Mjølner alle findes de i dagens samfund, og når den velgørende kapitalist med stabler af gift i tønder skjult i en underjordisk tunnel flår hjertet ud af et rensdyr og spiser det råt, så er det ikke kun for sjov.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 19.I.2021
"Men så kom en bølge af stakkels-lille-mig billeder, for det var sådan, især mange af pigerne havde det, de havde så ondt af sig selv, det var det, der optog dem, og så ville de bare være ærlige.
Og da alternativet var at spille glad og underholdende, så foretrak de at være kedsommeligt ærlige og de få drenge, der var i gruppen, så ingen anden udvej end også at være selvransagende, følsomme, nøgne og skrøbelige.
Daniel Bech var på et tidspunkt ved at gå i spåner over al den tøsesnak, hans billeder var noget ligegyldigt, uskarpt bras, og jeg havde en samtale med ham, der afgørende ændrede hans indstilling til fotografi.
- Du er en jæger, der går på jagt. Du skal opspore byttet, nedlægge det og bringe trofæet hjem, sådan skal du gøre. Fuck al den følsomhed, alle de fine fornemmelser, din personlighed kommer kun til udtryk, når du går på jagt.
Det hjalp.
Daniel var fyr og flamme, fik udvalgte personer klemt op ad muren, forskrækkede dem og fangede deres rådvilde pludselighed.
Han elskede det, endelig var det ham, der bestemte, det var ham, der skød, og det var hans billeder.
Hvad modellerne følte betød intet, når først han havde fået sit billede. Sit trofæ.
Det var en lettelse for ham at høre mig fortælle, at sådan havde jeg altid selv gjort, fremprovokeret i andre det udtryk jeg ønskede og så bare fyret den af. Når billedet var i hus, stoppede mit ansvar og min interesse for den, jeg havde fotograferet.

Daniel gik fra det ene drengede projekt til det andet, var sløset med lyset, farven, det var råt, og så myldrede det med dyremasker, indkopierede fugle og andet fantasifuldt, hvad han nu havde lyst til. Endelig kom Daniel til udtryk, han var i sit rette element, befriet for hyggenusseklynk og kaffeslabberas, Daniel havde fundet sig selv."
Uddrag af Fata, Tiden og Ånden   © Daniel Beck / Fatamorgana     mb@mortenbo.com

Dagen 18.I.2021
Først for nylig tog jeg en facebook autismetest, hvor jeg skulle besvare 100 spørgsmål, og den gik rent hjem, jeg var autist. Med lidt flere point havde jeg været genial, helt i bund lå de normale, og det har jeg aldrig været god til at spille normal.
Nej, normaliseres skal jeg ikke, velfungerende infantil autist det passer mig fint.

"Han sætter ikke sit lys under en skæppe " skal farmor have sagt om mig, efter at hun havde haft mig til samtale og observation en dag, det var noget mor ville, for mit fjolleri var da ikke normalt, og mon ikke farmor kunne gøre mig til en pæn dreng.

Jeg huskede ordet skæppe, men først i moden alder forstod jeg betydningen, at jeg var en utålelig pralhals, og sådan har jeg altid været, sigter højt men forventer intet.
Autistens praleri er konkretisering af et mål, det er selvtillid men ingen forudsigelse, og målet noget at sigte efter men ikke nogen endestation, sådan har jeg altid haft det, fuld kontrol over skrivebord, indretning, kalender og fremtid, men ikke skæbne.
Antimilitaristisk anarkist med autistisk socialfobi, det er jeg, og det var jeg, men jeg vidste det ikke. Følte mig som ubesmittet, enestående observant styret af skæbne.

Livet, det nyder jeg, at iagttage livet, gemme mig i mængden og holde øje og lytte og lade som om og vende ryggen til, hvis jeg bliver opdaget. At være tæt på uden at høre til.
Var på Folkemødet til en debat om diagnosehysteriet blandt tidens læger og psykologer, det var Landsforeningen af Psykiatribrugere LAP, der arrangerede, og jeg var så enig i alt, der blev sagt om diagnosepræcisionens djævelskab og fornemmelsens fredløshed. Den er det tilladt at udrydde, hvis bare du er autoriseret.
Beriget med autisters erfaringer gik jeg ud, videre, diagnoseløs, selverkendt autist.
Fra Levet og Levnet - digt om erindring     mb@mortenbo.com

Dagen 17.I.2021Skolen havde eksisteret i 2 år og pionerånden var der stadig.
Nicolai Howalt til højre skulle så bestemt være dokumentarfotograf, og det blev han. Men han blev også konceptuel billedkunstner med fotografi som speciale.
Jacob Fenger i midten gik på hold med Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Reuter Christiansen og anede intet om den internationale succes, der ventede dem i kunstnergruppen Superflex - og til venstre Anne Bjerge, der lige så lidt vidste, at hun ville blive optaget på Glasgow School of Art, gift med sin fotolærer og komme til at bo i Scotland i 25 år.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 16.I.2021
Gav vejledning til en ansøger til Filmskolen, der arbejder på et filmprojekt, og fik både flaske og taknemmelig mail:

Der er ingen, der giver feedback som dig, og uanset hvilken skole eller konstellation jeg ender i, ved jeg, at din feedback altid være helt unik.
Jeg vil, så længe jeg er velkommen, komme tilbage efter gode råd og lærdom!

Et færdigt manuskript fik jeg tilsendt på forhånd. Castingen var i top, den visuelle profil og foreslåede locations men dialogen hang lidt. Men det gør den ikke længere.

mb@mortenbo.com

Dagen 15.I.2021

Jamen - det er det bedste at få en håndmalet sten i sin ynglingsfarve - og det er da rigtigt at jeg elsker at lave bøger, så selvfølgelig skal der i midten være en bog som vignet med mit navn på.
Men jeg holder altså også af sten, især når de malet så smukt.

Hvis elever ønsker råd og vejledning, nuværende, tidligere eller kommende, så tager jeg gerne imod. Skriv til: mb@mortenbo.com

Dagen 14.I.2021

På en uge at lave en spændingsfilm 3 minutter var opgaven, jeg havde stillet en elev, og idag holdt vi så to timers intens gennemgang og gennemsyn. Jeg håber og tror, den talentfulde filmnørd fik noget ud af det.

Så stram og enkel var filmen i opbygning og handling. Hastige skift mellem scener fra håndholdt, blændende lyskilde om natten på jagt mellem vegetation. Til scener af enlig kvinde bag rattet i gadebelysningens orange, glidende glimt på vej langs vandet.
Og som en evighedsmetronom havvindmøllers monotone susen, ja de mødes kvinden og forfølgeren, og et drama udspiller sig.

Men det var spændingen inden, der var bedst.

mb@mortenbo.com

Dagen 13.I.2021


Scenen er sat, projektørerne tændt som på en landingsplads, lyset blænder, der er ukrudt og afløb og en reflekterende cirkel af lys, alt er klart, nu kan det begynde, her starter eventyret.
Han vender verden på hovedet og dikterer sin sandhed. Forenkler en profil og maskerer den med plaster af aritmetisk perfektion. Han fortæller ikke længere, hvordan han har det, eller hvem han er, men med artistisk overlegenhed hvordan det er at være menneske.
Profil og plaster, grumsegullig identitet og teknologiske labels på pande, kind, hjerne og hals. Sproget er entydigt, budskabet klart, det må være det billede, vi sender med på turen til en fjern galakse for at fortælle, at vi findes. Identitet og teknologi.

Uddrag af Fatavisen Verden på Hovedet   Paradigme © Carl-Mikael Ström / Fatamorgana

Dagen 12.I.2021
Jeg opfordrede altid eleverne til at komme ud i hjørnerne af billedfladen med motivet, sådan havde jeg det også, når jeg skulle sætte et nyt hold, hvorfor ikke trække det helt ud i hjørnerne, blande alder, erfaring, ambition og personlighed?
Det gjorde jeg, og det virkede, man groede i forskelligt tempo, i forskellige retninger, man lærte at respektere andres synspunkter og stole på sin egen fornemmelse.
Der var plads, og der var plads til alle.

Jeg mobbede de dovne og elskede de flittige, hånede snæversyn og roste generøsitet. Humanisme og antifascisme tog de sig selv af, eleverne, hvis gnister af racisme slap ud, var man enige om fordømmelse.
Den grundliggende kultur på Fatamorgana var altid den samme, men jo bredere holdet var sammensat, jo større blev tolerancen.

Kultur og dannelse er en forudsætning for kreativ udfoldelse, og på Fatamorgana var der rigelig med plads.
Formel uddannelse er altid erhvervsrettet, målet er viden og kompetence, og dannelse ikke på skemaet. Men på Fatamorgana var det et mål.
Holdning, karakter, personlighed var værktøjer, når eleverne skulle skabe værker eller skabe sig selv, fotografi var det fysiske udtryk og dannelse, vejen at gå.

Ingen skulle have at vide, hvordan de skulle være, men at skabe et miljø, hvor de selv fandt ud af det, var en forudsætning for succes, og det rette miljø var kultur helt ud i kanterne.
Respekt og indsigt, erkendelse og stolthed, generøsitet og frem for alt lyst.
Uddrag af Pilen. At Skabe Skole - Fatamorgana-kunstens historie 1989-1999   mb@mortenbo.com

Dagen 11.I.2021Novellesamlingen udgives idag og og koster 235 kroner + porto. 152 sider hard bound.
Bogen rummer 15 korte historier om vejen mod frihed brolagt med forhindringer og om en sindsforvirret morders flugt fra gerningsstedet.
Samtale med en uddøende bison og om terroristen på Café Gustav i Rønne, der har placeret sin bombe og nu venter på at detonere den.
Læs om himmelsk elskov og hul til det hinsides, om skyld og skam og kompromisets kunst.
Om at følge døden. Og om Rudi, en tysk soldat på vagt i Hanstholm, for hvem krigen ikke kun er kugler og kedsomhed.
Og så er der novellen Tyskertøs om en gravid piges oplevelser 5.maj 1945. Novellen skrev jeg i de hektiske dage, hvor en shitstorm fik mig fjernet som skoleleder.

Send navn og adresse til mb@mortenbo.com og du modtager en bog med posten.
Mobilepay 30501132   Bog 235 kroner   + Porto DK 60 kroner   + Porto Udland 90 kroner

Dagen 10.I.2021
Stikord #2

smækfuld af orme
og alle ved det
alligevel bliver de bange
når de ser det myldrer
for ingen troede
Fra digtsmlingen Tættere Himlen

mb@mortenbo.com


Dagen 09.I.2021

Sikke et chok jeg fik.
- Det er fra Landsretten, det drejer sig om en stævning vedrørende Fatamorgana.
Det gav et gib i mig, og en strøm af mulige skandaler fløj gennem hovedet.
Men så gik han til bekendelse, det var en spøg, fordi jeg, da jeg tog telefonen havde sagt - som jeg altid gør, når ukendte numre ringer mig op:
- Dyrenes Beskyttelse
Og så var det da sjovt at give mig igen. Jeg tørrede sveden af panden og forsøgte at grine.
Men det var altså en fan, der tidligere havde købt sorthvid barutkopier til 2.500 kroner stykket, og alle mine bøger havde han, og nu ville han gerne købe Levet og Levnet - digt om erindring og nogle børnebøger, for dem havde han ikke i sin samling.
Han kommer i eftermiddag, bladrer i arkivkasser og får en signeret bog.
Jamen det er da skønt at have en fan - nej to - for en fynbo med interesse for fotografi har mailet og spurgt, om jeg vil være hans mentor.

mb@mortenbo.com

Dagen 06.I.2021

Alt arbejde på skolen skulle være båret af motivation. Undervisningen skulle ikke være en lære i færdigheder, men en styrkelse af den enkeltes motivation.
Mit udgangspunkt var, at alle har det hele i sig, det skal bare hentes frem.
Ved at lokke, true, udfordre og skræmme skulle jeg gøre alt for at fremme lysten hos eleverne til at være kreative.

De skulle bruge mig som en mur, man spiller bold op ad, som et spejl, der ikke altid viser, hvad man gerne vil se, de skulle bruge mig som fortrolig eller som kontrollant, men jeg skulle aldrig prøve at lære dem noget.

Eleverne skulle skaffe sig personlige erfaringer gennem arbejdet med fotografi, også når det gjaldt teknik. Mange elever er blevet irriterede på mig, når de har stillet mig et spørgsmål af teknisk karakter, og jeg har gjort Christer Strömholms ord til mine: “Læs brugsvejledningen!”
Fra Jubilæumsbog Pilen 1999. At skabe Skole

Lokke - true - udfordre - skræmme, men aldrig lære dem noget.
Det var min pædagogik gennem alle årene.

Dagen 05.I.2021

Inden Coronaen ramte os, skrev jeg om menneskers reaktion, når frygten kommer.
Hvad gør vi, hvilke muligheder har vi?
Svenskerne valgte i begyndelsen at spille død, I Danmark valgte vi, da flugt var utilstrækkeligt at tage kampen op. Men som kampen udviklede sig, endte vi som ham i kælderen, der skriger og sparker og smadrer et par ting.
Fejler alt men har intet på hjerte, en tomhedens marionet, et barn af tiden.
Jeg bærer i hjertet en lyst til at leve til at overleve, altid har den fulgt mig fornemmelsen af mening fra før, jeg blev skabt.
Jeg fik valget når faren lurer mellem tre manøvrer den ene er at ligge stille og lade som om jeg ikke findes, at jeg er umulig at skelne fra omgivelserne.
Den bruger jeg gerne at blande mig med andre og lade som om jeg ikke findes i toget i køen i butikken i gaden i vejen at gå klædt som alle andre holde kæft som alle andre stå af og på som alle andre gå hen hvor alle går og se og mene og tænke som alle andre så at ingen opdager mig. Det er krybdyrets metode til overlevelse at krybe og holde kæft.

Men flugt er også en mulighed at tage benene på nakken og styrte derudaf løbe i zigzag over marken for at forvirre forfølgeren eller flygte fra en holdning, jeg havde før, eller sagde jeg havde.
Flugten er mit hjerteblod men ikke tidens, nej ingen må flygte over hals og hovede fra fængsel eller bevis, nok så mange forklaringer og undskyldninger giver mig ikke lov at flygte fra mit ord eller ansvar eller Den offentlige Mening.

Men jeg kan selvfølgelig også stikke ham et par flade, den bandit, for det har jeg på hjerte at tage kampen op, men det stiller krav til min selvtillid store krav at gå til angreb, for det vil sandsynligvis resultere i en kamp, som kun den ene vinder.
Men troen på egne kræfter er stærkere end styrken, og det gør mig til vinder over den, der kun har styrke men ingen tro.

Og taberen han går ned i kælderen og afreagerer troløsheden, der råber og skriger han og smadrer et par ligegyldige ting og kradser sig i hovedet. Hvis ikke immunsystemet kollapser, for så har han intet på hjerte men fejler alt.
Oppe i stuerne er han tomhedens marionet, men nede i kælderen det vilde dyr.
Endnu et barn af tiden.
Fra Levet og Levnet - digt om erindring

mb@mortenbo.com

Dagen 04.I.2021

Plukket fra Nytårshilsner:

- Fatamorgana er verdens bedste skole, og den har du skabt. Tak for det.
- Jeg kommer forbi og vil gerne tale om nye billeder. Vi ses i 2021!
- Kære Morten. Du skal vide, Fatamorgana og du har en særlig plads i mit hjerte.
- Hej Morten Bo. Jeg arbejder på en film, som du meget gerne må give feedback på. Kan du snakke sammen i ugen efter næste?
- Hjemme hos os venter vi en lille pige, det glæder jeg mig meget til. Det er skønt at der er noget der vokser når så meget andet falder fra hinanden. Kærlige hilsner
- Går ikke mange dagene hvor jeg tenker hvor takknemlig jeg får å hatt lov til å være elev hos deg!
- kære Morten. Du er og bliver min bedste læremester for livet. Du gav mig modet til at være den jeg er og netop finde friheden. Tak for dig Morten, tak fra hjertet<3
- ... bare lige et knus til dig, din skole har sat dybe og vigtige spor i mit liv, og det vil jeg altid være dig taknemmelig for.
- Jeg håber at du har tid til en konsultation på et tidspunkt. Jeg kontakter dig når jeg er tilbage i København. 
- Min Fata tid var helt vidunderligt fantastisk. Jeg har altid set dig som en mentor for mit fotograf virke

mb@mortenbo.com

Dagen 03.I.2021VVS-manden var igen på besøg, for fjernvarmen brød sammen, en stråle varmt vand truede med at oversvømme køkkenet, og jeg aner ikke hvor man slukker.
En flaske Cherry fik han med hjem, selvom han truede med, at hele anlægget skal udskiftes.
Og så et besøg af talentfuld filmnørd fra Fatamorgana, der viste, hvad han lavede på skolen og bad om en opgave, som jeg nu har sendt ham.
Idag: Sildebord og gaver, flag og stjernekaster, den sidste jule-nytårs-fest og så også en fødselsdag, hun bliver 48.
Jamen det nyder jeg - at få besøg.

mb@mortenbo.com

Dagen 02.I.2021Så er det tid, tid til eftersyn, udskiftning og reparationer. Har sendt til min datter denne instruks, for hendes Miehle er stoppet til, og hun har ingen brugsvejledning.
Og så skal vandhanerne have en gang syre, køleskabets afløb renses og fjernvarmen have det eftersyn, den aldrig fik. Bilen skal på værksted og spindelvæv fjernes, men ellers går det godt.
Toilettet brød sammen 3.juledag, men inden der kom gæster havde kvikke VVS'ere fjernet det gamle og monteret et nyt.
Søndag kommer familien til jule-nytårs-fødselsdagsfest, og jeg har lavet gaver til alle.

mb@mortenbo.com

Velkommen Nytår og Velkommen Her
Nicolai Frederik Severin 1849


Dagen 01.I.2021
Kære Morten
Din undervisning og din måde at være på, var for mig god, klar, tydelig. Der var noget at spille bold op imod, noget meget tydeligt som jeg kunne læne mig op af og udvikles af.
Jeg oplevede, at noget af det, jeg lavede på Fata, blev hadet af nogen og elsket af andre, og den tydelighed er jeg så taknemmelig for at have oplevet.
Af hjertet tak for den skole du har skabt!
Fra årets første nytårshilsen

Link til 2020